skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wyjmij jajka z wyprzedzeniem i przechowuj śmietanę w lodówce.
Krok 2:
Dodaj proszek do pieczenia i kakao do mąki, wymieszaj. Możesz przesiać mieszaninę natychmiast lub podczas ugniatania.
Krok 3:
Gotowanie Biszkoptu. W misce do ugniatania rozbij jajka, dodaj szczyptę soli i ubij je w puszystą pianę. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj przez około 3-4 minuty. Masa powinna stać się jasna i bujna. Możesz ubijać za pomocą kuchenki elektrycznej lub prostej.
Krok 4:
Bez przerywania ubijania dodaj śmietanę, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Następnie wlej białe mleko skondensowane, wymieszaj.
Krok 6:
Części W 2-3 etapach wprowadzić mąkę do płynnej mieszaniny. Jeśli nie przesiałeś osobno, teraz musisz to zrobić. Ciasto powinno być jednorodne, niezbyt grube.
Krok 7:
Natychmiast wlej do przygotowanej formy, spłaszcz górę. Nie smaruję formy silikonowej. Jeśli jest rozłączny, Zamknij spód pergaminem i lekko go nasmaruj, a boki można pozostawić w ten sposób. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 180&039; około 43-45 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką, wyszła sucha-gotowa .
Krok 8:
Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj orzechy, chociaż można to zrobić z wyprzedzeniem. Jeśli kupiłeś oczyszczone, pamiętaj, aby je umyć, osuszyć. Następnie lekko wysusz / nie smaż! / na suchej patelni i pokroić nożem niezbyt drobno. Możesz również zmielić blenderem, ale jest bardzo drobny, jeśli chcesz, to kwestia gustu.
Krok 9:
Produkty do kremu. Weź śmietanę od 20%, to wystarczy, aby krem miał pożądaną konsystencję. Wziąłem sklep, dość gęsty, ale lepiej się zabezpieczyć i odłożyć na noc:- w durszlaku wyłożyć gazę w 3-4 warstwach, wlać śmietanę, związać gazę. I zawieś durszlak nad miską, włóż cały ten projekt do lodówki.
Krok 10:
Przygotuj śmietanę. Rozdrobnioną śmietanę po prostu wymieszaj widelcem z cukrem waniliowym i prostym, aż będzie gładka. Odstaw trochę na stół, aby cukier się rozpuścił, a następnie przykryj i włóż do lodówki. Cukier najpierw sprawi, że śmietana będzie lżejsza, ale na zimno krem zgęstnieje. Nie ma potrzeby ubijania śmietany, uzyskana konsystencja będzie w sam raz, aby dobrze namoczyć ciasto.
Krok 11:
Pozostaw gotowy biszkopt w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 5 minut, aby nie opalił się od nagłej zmiany temperatury. Pozostaw do ostygnięcia w formie, a następnie odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 12:
Wytnij dno o grubości 1 cm ze schłodzonego biszkoptu, resztę pokrój na kawałki o różnej wielkości, ale niezbyt drobno.
Krok 13:
Składanie ciasta. Biszkopt okazuje się suchy, więc lepiej jest namoczyć podstawę ciasta, odcięte ciasto syropem. Użyłam syropu z gotowanych mrożonych wiśni.
Krok 14:
Następnie odłóż 4 łyżki z całkowitej objętości kremu. L. ze zjeżdżalnią, będzie potrzebny do pokrycia ciasta na wierzchu, resztę użyj na warstwę. Nałóż warstwę kremu na nasączone ciasto.
Krok 15:
Na śmietanie posyp orzechy i owoce lub jagody. Wziąłem 2 nektaryny i mrożone wiśnie. Wiśnie zostały umyte, posypane cukrem i zagotowane, pozostawione do ostygnięcia w syropie, a następnie odsączone w durszlaku. Na jedną część wiśni potrzebujesz 1/2 części cukru. Wiśnie można przyjmować zarówno świeże, jak i konserwowe.
Krok 16:
Połóż większe kawałki biszkoptu drugą warstwą, najpierw zwiń je w śmietanę.
Krok 17:
Następnie ponownie ułóż orzechy i owoce. Pokrywamy je mniejszymi kawałkami herbatnika, tworząc wzgórze. Naprzemiennie warstwy aż skończą się produkty.
Krok 18:
Gotowy & quot; slajd & quot; lekko dociśnij rękami, wyrównując i aby w środku nie pozostały puste przestrzenie. Przykryj równomiernie zarezerwowanym kremem na wierzchu i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, lepiej na noc.
Krok 19:
Przygotuj polewę czekoladową tuż przed powlekaniem. W łaźni parowej rozpuść połamaną czekoladę i masło, mieszaj, aż będzie gładkie. Wziąłem mleczną czekoladę, lukier był matowy. Możesz stopić jedną czekoladę bez masła lub zrobić lukier na kakao, nie ma zasadniczej różnicy, to kwestia gustu.
Krok 20:
Lukier trochę ostygnie i natychmiast pokryje ciasto. Możesz nakładać krople i plamy z łyżki lub z torby cukierniczej, tutaj możesz narysować cienkie nici i dowolny wzór. Wyjmij ciasto z lodówki co najmniej 15 minut przed przykryciem, aby trochę się rozgrzało. Możesz podać natychmiast, gdy tylko glazura się zestali.
opcje nadzienia będą harmonijne: suszone śliwki lub świeże śliwki i orzechy, ananas, banany, brzoskwinie, nektaryna, wiśnie, czereśnie, jagody sezonowe.
możesz zrobić mieszankę słodkich owoców z dodatkiem słodko-kwaśnego, udanego połączenia w tym przepisie: słodkiej nektaryny i bardziej kwaśnych wiśni. Co więcej, możesz wziąć dowolną wiśnię.
do pieczenia herbatników pożądane są przynajmniej niektóre umiejętności kulinarne, ale ogólnie rzecz biorąc, możesz zacząć uczyć się gotować proste ciasta na tym przepisie. Nawet dla dzieci, pod kierunkiem osoby dorosłej, pole do eksperymentów jest szerokie. Powodzenia !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g