skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ptysie z cukrem, potrzebujemy: ciasto francuskie bez drożdży (możesz zrobić własne lub po prostu kupić w sklepie, podczas gdy lepiej jest wziąć ciasto w talerzach - łatwiej je ciąć i szybciej rozmrażać); cukier i cukier puder do posypania gotowych ptysiów.
Krok 2:
Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 5 mm. Jeśli ciasto jest gotowe w talerzach, nie trzeba go mocno rozwałkować. Pokrój ciasto na identyczne prostokąty lub kwadraty.
Krok 3:
Równomiernie posyp ptysie cukrem. Przenieś półfabrykaty ciasta na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem.
Krok 4:
Pozostaw ptysie na 10-15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się złoty kolor. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Krok 5:
Wyjmij gotowe ptysie z piekarnika, lekko ostudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
historia pochodzenia ciasta francuskiego nie jest do końca jasna. Według jednej wersji ciasto francuskie zostało wymyślone w najstarszym państwie Asyrii, które od dawna nie istnieje, a przepis pozostał.
druga wersja pochodzi z 1645 roku we Francji. Uczeń Francuskiej cukierniczki Claudii Gele chciał zrobić pyszny chleb dla chorego ojca, który spełniałby wymagania dietetyczne. Wymieszał ciasto z wody i mąki i zostawił, zawijając w nie kawałek masła. Po chwili rozwałkował go jeszcze kilka razy, a następnie wysłał do pieca. Zarówno nauczyciel, jak i jego uczeń byli bardzo zaskoczeni, gdy wyciągnęli z pieca ogromny chleb o niestandardowych rozmiarach. Po pewnym czasie Klaudiusz wyjechał do Paryża, gdzie pracował w cukierni Rosabau Patisserie. Tam finalizował swój wynalazek, który ostatecznie przyniósł pieniądze i sławę tej cukierni. Nieco później francuski cukiernik przeniósł się do Florencji, gdzie nadal zadziwiał wszystkich swoim wynalazkiem. Swój przepis trzymał w ścisłej tajemnicy i wyrabiając ciasto zamykał się w osobnym pomieszczeniu.
mimo to odkryto przepis na ciasto francuskie i jest używany w gotowanie większości krajów świata.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g