skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej mleko do przyjemnej dla dłoni temperatury.
Krok 2:
Rozdrobnij drożdże do mleka, dodaj sól i cukier, wymieszaj.
Krok 3:
Posyp mąką wierzch i pozostaw na 10-15 minut w cieple, aby ciasto pasowało.
Krok 4:
W tym czasie zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa i wierzchołki.
Krok 6:
Wymieszaj nadzienie rękami.
Krok 7:
Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Ciasto wlać do miski na ciasto i stopniowo dodając mąkę zagnieść miękkie ciasto.
Krok 9:
Przykryj ciasto i odstaw na 15 minut.
Krok 10:
Uformuj nadzienie i ciasto w kulki o równej wielkości.
Krok 11:
Spłaszcz ciasto do tortilli, połóż na nim kulkę nadzienia i zbierz ciasto wokół nadzienia.
Krok 12:
Bardzo dobrze ściśnij torebkę.
Krok 13:
Zrób tortillę z kulki, stopniowo zwiększając jej średnicę i zmniejszając grubość. Nieszczelne ciasto - nie weźmiesz cię za mąż, gruby-będą długo myśleć.
Krok 14:
Zrób dziurę w środku. Włóż ciasto z burakami i serem do piekarnika. Gotuj na złoty kolor w 250 stopniach.
Krok 15:
Gorące gotowe ciasto obficie posmarować masłem.
Krok 16:
Osetyjczycy kładą ciasto na talerzu i kroją na 8 kawałków do podania. Talerz nie jest obracany, cięty ruchem od siebie.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g