osetyjski przepis na ciasto z burakami

prawdziwy osetyjski przepis z sekretami! Czytaj i gotuj poprawnie! Ciasta osetyjskie to odwieczna historia na kuchennym stole. Przepisy są jasne, musisz przestrzegać wszystkich zasad. Nawet w nadzieniach nie ma odmian. O to chodzi!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 53 % 26 g
258 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej mleko do przyjemnej dla dłoni temperatury.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozdrobnij drożdże do mleka, dodaj sól i cukier, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp mąką wierzch i pozostaw na 10-15 minut w cieple, aby ciasto pasowało.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa i wierzchołki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj nadzienie rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto wlać do miski na ciasto i stopniowo dodając mąkę zagnieść miękkie ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto i odstaw na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj nadzienie i ciasto w kulki o równej wielkości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spłaszcz ciasto do tortilli, połóż na nim kulkę nadzienia i zbierz ciasto wokół nadzienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bardzo dobrze ściśnij torebkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zrób tortillę z kulki, stopniowo zwiększając jej średnicę i zmniejszając grubość. Nieszczelne ciasto - nie weźmiesz cię za mąż, gruby-będą długo myśleć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zrób dziurę w środku. Włóż ciasto z burakami i serem do piekarnika. Gotuj na złoty kolor w 250 stopniach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gorące gotowe ciasto obficie posmarować masłem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Osetyjczycy kładą ciasto na talerzu i kroją na 8 kawałków do podania. Talerz nie jest obracany, cięty ruchem od siebie.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy