Tureckie bułeczki z masłem

łatwe do zrobienia bułeczki o przyjemnym smaku! Takie bułeczki kuchni tureckiej cudownie przypominają francuskie rogaliki. Można je podawać na śniadanie do porannych napojów: herbaty, mleka, kawy, kakao. Rumiane, bujne i apetyczne!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 33 % 21 g
węglowodany 56 % 35 g
352 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta drożdżowego na nasze Tureckie bułeczki. W 100 gramach ciepłego mleka rozpuszczamy cukier i drożdże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozwól drożdżom podejść i wziąć małą czapkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pozostałe ciepłe mleko i sól do drożdży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiać 500 gramów mąki. Zagnieść lepkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj z ciastem, aby nie było już tak lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostałą i przesianą mąkę i ostatecznie zagniataj ciasto. Tworzymy piłkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę ciasta serwetką lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na godzinę lub półtorej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masło topi się na kuchence lub w kuchence mikrofalowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oderwij małe kawałki z ciasta. Z kawałka rękami wykonujemy małe cienkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj go roztopionym masłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obróć ciasto w rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozciągnij go trochę na długość, skręć w spiralę i połącz oba końce, tworząc okrąg. Wykonujemy puste miejsca z całego ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij jajko widelcem, miotłą lub silikonową szczotką w małej głębokiej misce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bułki układamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pozwól tureckim bułkom podejść, posmaruj je ubitym jajkiem, posyp sezamem i czarnym kminkiem. Wysyłamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz wiesz, jak upiec Tureckie bułeczki z masłem. Po upieczeniu staną się rumiane i bujne. Smacznego!

polecam upiec te wspaniałe bułeczki z masłem każdemu, kto lubi pikantne wypieki. Przygotowują się bardzo prosto, ale wyglądają tak, jakby właśnie przywieziono je z profesjonalnej piekarni. Tureckie bułeczki według tego przepisu są bardzo miękkie, z warstwą oleju i piękną dekoracją w postaci nasion sezamu i kminku. Wyglądają bardzo oryginalnie i apetycznie, a także przyjemnie i aromatycznie pachną, zwłaszcza gdy są świeże. Takie bułeczki nie wstydzą się traktować przyjaciół, zapraszając ich do odwiedzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy