skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta drożdżowego na nasze Tureckie bułeczki. W 100 gramach ciepłego mleka rozpuszczamy cukier i drożdże.
Krok 2:
Pozwól drożdżom podejść i wziąć małą czapkę.
Krok 3:
Dodaj pozostałe ciepłe mleko i sól do drożdży.
Krok 4:
Przesiać 500 gramów mąki. Zagnieść lepkie ciasto.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj z ciastem, aby nie było już tak lepkie.
Krok 6:
Dodaj pozostałą i przesianą mąkę i ostatecznie zagniataj ciasto. Tworzymy piłkę.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta serwetką lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na godzinę lub półtorej.
Krok 8:
Masło topi się na kuchence lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 9:
Oderwij małe kawałki z ciasta. Z kawałka rękami wykonujemy małe cienkie ciasto.
Krok 10:
Posmaruj go roztopionym masłem.
Krok 11:
Obróć ciasto w rolkę.
Krok 12:
Rozciągnij go trochę na długość, skręć w spiralę i połącz oba końce, tworząc okrąg. Wykonujemy puste miejsca z całego ciasta.
Krok 13:
Ubij jajko widelcem, miotłą lub silikonową szczotką w małej głębokiej misce.
Krok 14:
Bułki układamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pozwól tureckim bułkom podejść, posmaruj je ubitym jajkiem, posyp sezamem i czarnym kminkiem. Wysyłamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 15:
Teraz wiesz, jak upiec Tureckie bułeczki z masłem. Po upieczeniu staną się rumiane i bujne. Smacznego!
polecam upiec te wspaniałe bułeczki z masłem każdemu, kto lubi pikantne wypieki. Przygotowują się bardzo prosto, ale wyglądają tak, jakby właśnie przywieziono je z profesjonalnej piekarni. Tureckie bułeczki według tego przepisu są bardzo miękkie, z warstwą oleju i piękną dekoracją w postaci nasion sezamu i kminku. Wyglądają bardzo oryginalnie i apetycznie, a także przyjemnie i aromatycznie pachną, zwłaszcza gdy są świeże. Takie bułeczki nie wstydzą się traktować przyjaciół, zapraszając ich do odwiedzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g