przepis Kucha

tradycyjne niemieckie słodkie ciasto na herbatę! Kuh lub kuhen to ciasto narodowej kuchni niemieckiej. Pieczony jest z ciasta drożdżowego, ze słodkim nadzieniem i kruszonką. Jest pyszny i miękki z przyjemnym słodkim nadzieniem i chrupiącą skórką. W razie potrzeby jako nadzienie można użyć dżemu lub dżemu, ale w prawdziwej tradycyjnej niemieckiej kuchni robi się słodkie nadzienie ze śmietaną i jajkiem. Przepis jest prosty, składniki są dostępne, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jedyną rzeczą jest trochę pracy z ciastem drożdżowym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 63 % 41 g
342 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Zaczynamy przygotowywać ciasto od wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe przygotujemy w szybki sposób.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do 30 stopni w kuchence mikrofalowej. Do miski wsypujemy 1 łyżkę cukru i suche drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby suche składniki się rozpuściły. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na 5 minut, wystarczy aktywować drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło (100g) rozpuść w łaźni wodnej i ostudź. Wlej stopione i schłodzone masło do miski z gotowym ciastem, wbij jajko, dodaj kolejną łyżkę cukru szczyptę soli, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę w częściach. Mąkę należy przesiać, aby ciasto było bardziej przewiewne. Zagniatamy ciasto, najpierw łyżką w misce, gdy będzie wystarczająco gęste, nadal ugniatamy na posypanej mąką powierzchni. Mąka może wymagać trochę więcej, trochę mniej, zależy od jakości produktu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być konsystencją niezbyt ciasną i nie płynną, lekko przyklejoną do rąk. Wkładamy go z powrotem do miski, smarujemy olejem roślinnym na wierzchu, aby nie pokrył się suchą skórką i umieszczamy w ciepłym miejscu na pół godziny, przykrywając ręcznikiem. Po określonym czasie ugniatamy i pozwalamy ponownie podejść.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotowujemy słodkie nadzienie. Do miski wkładamy śmietanę, 120 g cukru, wbijamy jajko i dodajemy sodę. Mieszaj mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj kruszonkę: w misce wymieszaj masło pokrojone na kawałki (100 g) z mąką, zmiel wszystko na okruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto rozwałkować na ciasto zgodnie z rozmiarem formy, pozostawiając niewielki margines na boki. Wkładamy go do natłuszczonej formy, tworząc boki. Umieść formę w ciepłym miejscu, aby podnieść ciasto na 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej słodkie nadzienie na dopasowaną skórkę ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp kruszonką na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Wyjmij ciasto, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Ciasto okazuje się bardzo smaczne, delikatne umiarkowanie słodkie. Kto lubi słodsze, może dodać cukier do kruszonki. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy