skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Zaczynamy przygotowywać ciasto od wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe przygotujemy w szybki sposób.
Krok 2:
Podgrzej mleko do 30 stopni w kuchence mikrofalowej. Do miski wsypujemy 1 łyżkę cukru i suche drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby suche składniki się rozpuściły. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na 5 minut, wystarczy aktywować drożdże.
Krok 3:
Masło (100g) rozpuść w łaźni wodnej i ostudź. Wlej stopione i schłodzone masło do miski z gotowym ciastem, wbij jajko, dodaj kolejną łyżkę cukru szczyptę soli, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę w częściach. Mąkę należy przesiać, aby ciasto było bardziej przewiewne. Zagniatamy ciasto, najpierw łyżką w misce, gdy będzie wystarczająco gęste, nadal ugniatamy na posypanej mąką powierzchni. Mąka może wymagać trochę więcej, trochę mniej, zależy od jakości produktu.
Krok 5:
Ciasto powinno być konsystencją niezbyt ciasną i nie płynną, lekko przyklejoną do rąk. Wkładamy go z powrotem do miski, smarujemy olejem roślinnym na wierzchu, aby nie pokrył się suchą skórką i umieszczamy w ciepłym miejscu na pół godziny, przykrywając ręcznikiem. Po określonym czasie ugniatamy i pozwalamy ponownie podejść.
Krok 6:
W międzyczasie przygotowujemy słodkie nadzienie. Do miski wkładamy śmietanę, 120 g cukru, wbijamy jajko i dodajemy sodę. Mieszaj mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie gładki.
Krok 7:
Przygotuj kruszonkę: w misce wymieszaj masło pokrojone na kawałki (100 g) z mąką, zmiel wszystko na okruchy.
Krok 8:
Gotowe ciasto rozwałkować na ciasto zgodnie z rozmiarem formy, pozostawiając niewielki margines na boki. Wkładamy go do natłuszczonej formy, tworząc boki. Umieść formę w ciepłym miejscu, aby podnieść ciasto na 20 minut.
Krok 9:
Wlej słodkie nadzienie na dopasowaną skórkę ciasta.
Krok 10:
Posyp kruszonką na wierzchu.
Krok 11:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Wyjmij ciasto, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Ciasto okazuje się bardzo smaczne, delikatne umiarkowanie słodkie. Kto lubi słodsze, może dodać cukier do kruszonki. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g