babeczki bananowe

cudownie pyszne ciasto z bananami i orzechami włoskimi! Spróbuj! Bardzo piękne babeczki bananowe z kremem mascarpone i orzechami włoskimi-wykwintne i bardzo smaczne! Nadaje się zarówno na przyjęcie dla dzieci, jak i na bufet dla dorosłych. Sprawi, że herbata będzie niezapomniana!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 35 % 19 g
węglowodany 56 % 30 g
303 kcal
IG: 7 / 20 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Przesiej mąkę do miski, dobrze wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki.
2. Rozpuść masło, nie powinno być zbyt gorące.
3. Rozbij jajka do osobnego pojemnika, wymieszaj je z masłem i cukrem.
4. Umieść puree bananowe na mieszance jajek i oleju, dodaj śmietanę, wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
5. Wlać powstałą masę do mieszanki mąki, wszystko dokładnie wymieszać.
6. Posiekaj orzechy włoskie, włóż je do ciasta (zostaw trochę do dekoracji gotowych babeczek) i wymieszaj, musisz równomiernie rozprowadzić orzechy w cieście.
7. W silikonowej foremce na babeczki umieść papierowe foremki, które wypełnij 2/3 ciasta.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 minut (do miękkości i zrumienienia). Stopień gotowości można sprawdzić za pomocą zapałki - jeśli po przyklejeniu pozostanie sucha, babeczki są gotowe. Pozwól im ostygnąć.
9. Ubij mascarpone z cukrem pudrem, włóż masę do torby cukierniczej i udekoruj babeczkami. Posyp specjalnie zarezerwowane orzechy na wierzch, udekoruj plasterkami banana.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy