skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do gotowania kopert z szynką i serem. Możesz wziąć dowolny ser, ale jeśli chcesz, aby lepiej się stopił, powinieneś wziąć ser o zawartości tłuszczu od 50%. Jajko do smarowania kopert. Moje ciasto składa się z dwóch kwadratów. Ciasto należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, wyjąć z opakowania i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, następnie oddzielić płytki od siebie i pozostawić na kolejne 1,5 godziny.
Krok 2:
Uwolnij wybraną szynkę z opakowania, Usuń folie. Pokroić w talerze. Ilość szynki i sera w tym przepisie jest oczywiście punktem odniesienia. Domowe gotowanie takich kopert różni się od tych w sklepie, że sami decydujemy, ile będziemy mieli nadzienia.
Krok 3:
Uwolnij wybrany ser z opakowania i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Rozłóż rozmrożone ciasto na płaskiej powierzchni, pokrój każdą warstwę na cztery kwadraty (części). Lepiej jest użyć całego ciasta z opakowania, ponieważ nie można go ponownie zamrozić. Aby gotowe ptysie były bardziej bujne, lepiej nie rozwałkować ciasta, a jeśli to konieczne, tylko lekko rozciągnąć je rękami.
Krok 5:
Rozbij jajko do osobnej miski i lekko ubij. Posmaruj każdy kwadrat wokół krawędzi jajkiem, aby uzyskać lepsze klejenie. Połóż szynkę na środku każdego kwadratu, jeden lub dwa kawałki lub tyle, ile chcesz.
Krok 6:
Posyp szynkę startym serem. Dodaj również ser według własnych upodobań. Koperty można zwijać na dwa sposoby. Jeden ma miejsce, gdy przeciwległe krawędzie są zagięte tylko z jednej strony. Okazuje się, że jest to otwarta koperta, wypełnienie będzie tutaj widoczne, a jeśli jest ich dużo, może wyciekać.
Krok 7:
A drugi sposób polega na tym, że wszystkie krawędzie są ze sobą zabezpieczone. W takim przypadku wypełnienie nie jest bardzo widoczne i pozostanie w środku, jeśli mocno przymocujesz krawędzie. Posmaruj każdą kopertę jajkiem i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym do 200 gr. piekarnik.
Krok 8:
Piec koperty z szynką i serem na złoty kolor. Wyjmij gotowy produkt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g