Francuskie koperty z szynką i serem

proste koperty z szynką i serem. Ratunek w sztyfcie gotowe ciasto francuskie. Tak wiele smacznych i szybkich rzeczy można zrobić z jednego opakowania takiego produktu. Proponuję spróbować ugotować takie ciekawe koperty z szynką i serem. Zarówno dzieci, jak i dorośli będą zadowoleni z takiej uczty. Moje koperty rozeszły się w domu w ciągu kilku minut.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 43 % 25 g
węglowodany 40 % 23 g
359 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do gotowania kopert z szynką i serem. Możesz wziąć dowolny ser, ale jeśli chcesz, aby lepiej się stopił, powinieneś wziąć ser o zawartości tłuszczu od 50%. Jajko do smarowania kopert. Moje ciasto składa się z dwóch kwadratów. Ciasto należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, wyjąć z opakowania i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, następnie oddzielić płytki od siebie i pozostawić na kolejne 1,5 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwolnij wybraną szynkę z opakowania, Usuń folie. Pokroić w talerze. Ilość szynki i sera w tym przepisie jest oczywiście punktem odniesienia. Domowe gotowanie takich kopert różni się od tych w sklepie, że sami decydujemy, ile będziemy mieli nadzienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uwolnij wybrany ser z opakowania i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż rozmrożone ciasto na płaskiej powierzchni, pokrój każdą warstwę na cztery kwadraty (części). Lepiej jest użyć całego ciasta z opakowania, ponieważ nie można go ponownie zamrozić. Aby gotowe ptysie były bardziej bujne, lepiej nie rozwałkować ciasta, a jeśli to konieczne, tylko lekko rozciągnąć je rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajko do osobnej miski i lekko ubij. Posmaruj każdy kwadrat wokół krawędzi jajkiem, aby uzyskać lepsze klejenie. Połóż szynkę na środku każdego kwadratu, jeden lub dwa kawałki lub tyle, ile chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp szynkę startym serem. Dodaj również ser według własnych upodobań. Koperty można zwijać na dwa sposoby. Jeden ma miejsce, gdy przeciwległe krawędzie są zagięte tylko z jednej strony. Okazuje się, że jest to otwarta koperta, wypełnienie będzie tutaj widoczne, a jeśli jest ich dużo, może wyciekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A drugi sposób polega na tym, że wszystkie krawędzie są ze sobą zabezpieczone. W takim przypadku wypełnienie nie jest bardzo widoczne i pozostanie w środku, jeśli mocno przymocujesz krawędzie. Posmaruj każdą kopertę jajkiem i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym do 200 gr. piekarnik.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec koperty z szynką i serem na złoty kolor. Wyjmij gotowy produkt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g

Podobne przepisy