najłatwiejszym sposobem na zrobienie kopert w domu jest wzięcie cienkiej pity jako podstawy, pokrojenie jej w kwadraty, wypełnienie nadzieniem i zwinięcie, aby uzasadnić nazwę. Chleb pita można następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na oleju na patelni. Lub podawaj w ten sposób, w „surowym & rdquo; formie.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na kopertę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ciasto francuskie | 400 | 6 | 25.9 | 34.8 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
twaróg | 156 | 16.4 | 10 | 0 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
drugim, równie prostym sposobem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Które również należy pokroić w kwadraty, po rozwałkowaniu. I złóż koperty. Aby to zrobić, wszystkie cztery rogi kwadratu są składane do wewnątrz i mocowane na środku. W takim przypadku nie jest konieczne oślepianie krawędzi narożników. Te dziury nie przeszkadzają-podczas pieczenia ciasto lekko się podniesie, nadzienie pozostanie w środku. Oczywiście, jeśli nie weźmiesz czegoś płynnego.
trzeci rodzaj przepisów na koperty przygotowuje się na kruchym cieście. W postaci ciasteczek lub ciastek. Mogą być składane na różne sposoby. Mogą być z nadzieniem i bez. W tym drugim przypadku wypieki posypuje się cukrem.
nadzienie do kopert jest wybierane zgodnie z osobistym gustem i preferencjami. Mogą to być: twaróg, ser, grzyby, warzywa, owoce, suszone owoce, gotowane mleko skondensowane, dżem, dżem, dżem, galaretka, czekolada, pasta czekoladowa, mięso mielone lub ryby, jajka na twardo, ryż, warzywa i tak dalej.
najpopularniejsze dodatki to twaróg i jabłka.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na kopertę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
koperty twarogowo-jabłkowe pita | 20 min | 130 | +141 |
Francuskie koperty z kurczakiem i grzybami | 30 min | 196 | +169 |
Nadziewane koperty pita | 50 min | 201 | +175 |
koperty Francuskie jabłkowe bez jajek | 40 min | 205 | +1 |
Francuskie koperty w piekarniku z kurczakiem i ziemniakami | 1 h | 206 | +29 |
bardzo smaczne nadzienie jabłkowe do kopert jest przygotowywane w ten sposób. Masło topi się na gorącej patelni. Wkłada się do niego cukier (można go zrumienić) i czeka na karmelizację. Gdy tylko pojawią się bąbelki, do mieszanki dodaje się jabłka pokrojone na małe kawałki (można pokroić cienkie plasterki). Jabłka lepiej odciąć skórkę. Wszystko dusi się, aż jabłka zmiękną i przyjmą Lekki złoty odcień. Rezultatem są prawdziwe jabłka karmelowe o odpowiednim smaku.