skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Jako nadzienie możesz użyć twarogu, mięsa mielonego, jabłek, wiśni, dżemu, sera, grzybów, kiełbasy i innych produktów do smaku. Mogą to być słodkie ciasta lub "koperty"z przekąskami. Mam nadzienie z twarogu. Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostawiamy do rozmrożenia w warunkach naturalnych (w temperaturze pokojowej), z reguły wystarczy godzina.
Krok 2:
Podczas rozmrażania ciasta przygotuj nadzienie twarogowe. W misce lub misce blendera wkładamy twarożek, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany lub śmietany, aby nadzienie było bardziej soczyste i delikatne, dodajemy sól do smaku. Dokładnie wymieszaj lub zmiel twaróg, jeśli jest ziarnisty, aby masa twarogowa stała się jednorodna w konsystencji.
Krok 3:
Rozłóż warstwę ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej, rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta, ale niezbyt cienko, w przeciwnym razie koperty nie okażą się kruche i przewiewne. Możesz spróbować rozwałkować obie warstwy naraz, posypując je mąką i kładąc jeden na drugim, natychmiast uzyskasz górną i dolną stronę ciasta, a następnie pokroisz ciasto na kwadraty, nadziewasz i mocujesz krawędzie.
Krok 4:
Pokrój warstwę ciasta francuskiego na kwadraty lub prostokąty, jak się okaże, o tym samym rozmiarze. Na środku każdego kwadratu ciasta nadzienie twarogowe. Mocujemy krawędzie ciasta, aby zrobić kopertę, możesz chodzić zębami widelca wzdłuż krawędzi "koperty", aby uzyskać piękniejszy wygląd.
Krok 5:
Koperty mają różne kształty: kwadratowe, prostokątne lub trójkątne, więc możesz bezpiecznie nadać ciastom dowolny kształt. nie ma to wpływu na smak. Wkładamy je do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. W misce ubij żółtko jaja kurzego. Smarujemy nim puste ciasta francuskie-koperty. W razie potrzeby koperty można posypać sezamem.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy półfabrykaty do piekarnika na 15-20 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika. Placki powinny być dobrze zrumienione i wyrosnąć. Wyjmujemy placki z piekarnika i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g