koperty solone z ciasta francuskiego z twarogiem

Super szybkie wypieki na herbatę z twarogiem lub innym nadzieniem! Wiele gospodyń domowych w zamrażarce ma zapas ciasta francuskiego i nie bez powodu jest to doskonała baza, dosłownie, na minutę pieczenia na herbatę. Świetna opcja na okazję, gdy "goście są już na wyciągnięcie ręki".
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 43 % 22 g
węglowodany 39 % 20 g
321 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Jako nadzienie możesz użyć twarogu, mięsa mielonego, jabłek, wiśni, dżemu, sera, grzybów, kiełbasy i innych produktów do smaku. Mogą to być słodkie ciasta lub "koperty"z przekąskami. Mam nadzienie z twarogu. Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostawiamy do rozmrożenia w warunkach naturalnych (w temperaturze pokojowej), z reguły wystarczy godzina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas rozmrażania ciasta przygotuj nadzienie twarogowe. W misce lub misce blendera wkładamy twarożek, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany lub śmietany, aby nadzienie było bardziej soczyste i delikatne, dodajemy sól do smaku. Dokładnie wymieszaj lub zmiel twaróg, jeśli jest ziarnisty, aby masa twarogowa stała się jednorodna w konsystencji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż warstwę ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej, rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta, ale niezbyt cienko, w przeciwnym razie koperty nie okażą się kruche i przewiewne. Możesz spróbować rozwałkować obie warstwy naraz, posypując je mąką i kładąc jeden na drugim, natychmiast uzyskasz górną i dolną stronę ciasta, a następnie pokroisz ciasto na kwadraty, nadziewasz i mocujesz krawędzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój warstwę ciasta francuskiego na kwadraty lub prostokąty, jak się okaże, o tym samym rozmiarze. Na środku każdego kwadratu ciasta nadzienie twarogowe. Mocujemy krawędzie ciasta, aby zrobić kopertę, możesz chodzić zębami widelca wzdłuż krawędzi "koperty", aby uzyskać piękniejszy wygląd.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Koperty mają różne kształty: kwadratowe, prostokątne lub trójkątne, więc możesz bezpiecznie nadać ciastom dowolny kształt. nie ma to wpływu na smak. Wkładamy je do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. W misce ubij żółtko jaja kurzego. Smarujemy nim puste ciasta francuskie-koperty. W razie potrzeby koperty można posypać sezamem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy półfabrykaty do piekarnika na 15-20 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika. Placki powinny być dobrze zrumienione i wyrosnąć. Wyjmujemy placki z piekarnika i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy