skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Do nadzienia wskazane jest wzięcie twarogu bazarowego, tłustego, który jest cięty i nie kruszy się, wtedy mus będzie miał bardziej kremową konsystencję. Miałem sklep: niekwaśny, ale ziarnisty, a te ziarna pozostały w nadzieniu. Pyszne, ale widok mi się nie podobał.
Krok 2:
Zacznijmy od biszkoptu czekoladowego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z cukrem i ubij, aż masa się rozjaśni.
Krok 4:
Wlej ciepłe mleko, nie przestając ubijać trzepaczką.
Krok 5:
W osobnym pojemniku ubij białka na stabilną, puszystą pianę.
Krok 6:
Wlej mieszankę mąki z kakao do pojemnika z żółtkami w małych porcjach.
Krok 7:
Dodaj suchą mieszankę, aż się skończy. Powinno być gęste, jednorodne ciasto.
Krok 8:
Rozłóż piankę białkową na wierzchu.
Krok 9:
Delikatnie mieszaj okrężnymi ruchami. Ciasto stanie się bardziej płynne i wypełnione pęcherzykami powietrza.
Krok 10:
Przykryj spód dzielonej formy papierem do pieczenia, nie smaruj niczego ścianami. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika na 35 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem: powinien wyjść prawie suchy, bez przylegających grudek ciasta. Wyjmij biszkopt i pozwól mu ostygnąć w formie przez 1,5-2 godziny.
Krok 11:
Do nadzienia żelatynę zalej wodą i pozwól jej pęcznieć. Następnie podgrzej w łaźni wodnej, aż żelatyna rozpuści się w cieczy.
Krok 12:
W misce robota kuchennego włóż twaróg, dodaj cukier i jeden banan, zmiksuj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 13:
W osobnym pojemniku ubij śmietanę, aby pojawiły się bąbelki. Śmietana o takiej zawartości tłuszczu nie zostanie rozbita na bujną masę, ale nie jest to konieczne. Wlej roztwór żelatyny cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie. Cała ta sprawa strasznie się rozpryskuje, więc nie zrobiłem zdjęcia: Dodaj masę twarogowo-bananową do śmietany i ubij wszystko, aż będzie gładkie. Okaże się, że mieszanina jest wystarczająco płynna, aby wstawić ją do lodówki na 1 godzinę, aby "chwyciła".
Krok 14:
Wyjmij schłodzony biszkopt z formy i natychmiast połóż na naczyniu, na którym będzie podawane ciasto. Łyżeczką zeskrob środek, pozostawiając dno o grubości 7-10 mm i wysokie boki.
Krok 15:
Wymieszaj koniak z 1 łyżeczką. woda, namocz nim biszkopt.
Krok 16:
Posmaruj spód odrobiną nadzienia twarogowego.
Krok 17:
Obierz Pozostałe banany i ułóż je szczelnie w zagłębieniu u podstawy.
Krok 18:
Połóż nadzienie twarogowe na wierzchu, tworząc rodzaj kopuły.
Krok 19:
Posyp ciasto okruchami biszkoptu, które pozostały po uformowaniu bazy. Lekko dociśnij go rękami do mokrego wypełnienia, upewnij się, że kopuła jest równa ze wszystkich stron. Wyślij ciasto do lodówki na kilka godzin lub lepiej-na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g