ciasto z kretem z bananami

lekkie i przewiewne ciasto czekoladowe o pysznym smaku bananowym. Ideą tego ciasta jest to, że banany są układane na bazie czekoladowego biszkoptu i zwieńczone delikatnym sufletem. Istnieje wiele przepisów na ciasto: każdy przygotowuje ciasto na biszkopt czekoladowy na swój sposób, a suflet można zrobić z twarogu, twarogu, a czasami "czapka" jest ogólnie dobrze bitą śmietaną bez dodatku żelatyny. W rzeczywistości "kret z norek" jest raczej sposobem na udekorowanie i podanie ciasta, a nie pewnego konkretnego przepisu. Proponuję opcję według własnego gustu: prosty biszkopt czekoladowy i delikatne nadzienie z twarogu ze śmietaną.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 68 % 23 g
177 kcal
IG: 4 / 35 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Do nadzienia wskazane jest wzięcie twarogu bazarowego, tłustego, który jest cięty i nie kruszy się, wtedy mus będzie miał bardziej kremową konsystencję. Miałem sklep: niekwaśny, ale ziarnisty, a te ziarna pozostały w nadzieniu. Pyszne, ale widok mi się nie podobał.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od biszkoptu czekoladowego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z cukrem i ubij, aż masa się rozjaśni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłe mleko, nie przestając ubijać trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym pojemniku ubij białka na stabilną, puszystą pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę mąki z kakao do pojemnika z żółtkami w małych porcjach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj suchą mieszankę, aż się skończy. Powinno być gęste, jednorodne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż piankę białkową na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie mieszaj okrężnymi ruchami. Ciasto stanie się bardziej płynne i wypełnione pęcherzykami powietrza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj spód dzielonej formy papierem do pieczenia, nie smaruj niczego ścianami. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika na 35 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem: powinien wyjść prawie suchy, bez przylegających grudek ciasta. Wyjmij biszkopt i pozwól mu ostygnąć w formie przez 1,5-2 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do nadzienia żelatynę zalej wodą i pozwól jej pęcznieć. Następnie podgrzej w łaźni wodnej, aż żelatyna rozpuści się w cieczy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce robota kuchennego włóż twaróg, dodaj cukier i jeden banan, zmiksuj wszystko, aż będzie gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W osobnym pojemniku ubij śmietanę, aby pojawiły się bąbelki. Śmietana o takiej zawartości tłuszczu nie zostanie rozbita na bujną masę, ale nie jest to konieczne. Wlej roztwór żelatyny cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie. Cała ta sprawa strasznie się rozpryskuje, więc nie zrobiłem zdjęcia: Dodaj masę twarogowo-bananową do śmietany i ubij wszystko, aż będzie gładkie. Okaże się, że mieszanina jest wystarczająco płynna, aby wstawić ją do lodówki na 1 godzinę, aby "chwyciła".

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij schłodzony biszkopt z formy i natychmiast połóż na naczyniu, na którym będzie podawane ciasto. Łyżeczką zeskrob środek, pozostawiając dno o grubości 7-10 mm i wysokie boki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj koniak z 1 łyżeczką. woda, namocz nim biszkopt.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj spód odrobiną nadzienia twarogowego.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Obierz Pozostałe banany i ułóż je szczelnie w zagłębieniu u podstawy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż nadzienie twarogowe na wierzchu, tworząc rodzaj kopuły.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp ciasto okruchami biszkoptu, które pozostały po uformowaniu bazy. Lekko dociśnij go rękami do mokrego wypełnienia, upewnij się, że kopuła jest równa ze wszystkich stron. Wyślij ciasto do lodówki na kilka godzin lub lepiej-na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy