ryż w rękawie z kaczką i warzywami

bardzo smaczne proste zdrowe danie na każdy dzień! Po prostu uwielbiam proste szybkie dania, ale kiedy są również zdrowe i piękne, uwielbiam je podwójnie! Ten przepis jest idealny pod tym względem, a ponadto jest również bardzo łatwy do przygotowania!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 36 % 12 g
201 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól z kaczki, każda część ptaka nadaje się do tego przepisu, mam golenie, skrzydła i uda.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmielony czarny pieprz, najlepiej weź świeżo zmielony

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez prasę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj i odłóż na bok

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz spłucz ryż do czystej wody

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mętną wodę spuszczamy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmierz rękaw o pożądanej długości, zawiąż jedną krawędź i wlej do niej ryż

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj cebulę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej cebulę do rękawa

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Marchewki kroimy losowo, kroiłam w kostkę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wsypujemy do rękawa

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj zielony groszek, u mnie jest zamrożony, możesz być świeży

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj paprykę, u mnie też jest zamrożona

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Solim

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze wymieszaj w rękawie, dziś zamiast rękawa mam torbę do pieczenia, do takich przepisów jest bardzo wygodna, ponieważ ma już jedną krawędź przylutowaną, a poza tym jest taka sama jak rękaw

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż przygotowane kawałki kaczki na wierzchu

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Tutaj wlewamy 0,5 l wody

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zawiąż drugą krawędź rękawa

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przenieś rękaw na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 35 minut

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po określonym czasie wyjmujemy nasze naczynie z piekarnika i przecinamy rękaw, wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po określonym czasie nasze danie jest gotowe!

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy