biszkopt morelowy bez masła

delikatny i aromatyczny, na rodzinne przyjęcie herbaciane! Biszkoptowe ciasto morelowe bez masła można podawać z filiżanką herbaty lub mleka - będzie to wspaniała przekąska! Miarka lodów waniliowych jest również dobra - po prostu nieziemska Rozkosz!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 83 % 39 g
185 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj najprostsze produkty. Natychmiast włącz piekarnik do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do głębokiej miski. Szczypta soli i lekko ubij trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dodaj cukier i dobrze ubij wszystko mikserem lub trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Konieczne jest, aby masa wzrosła 3-4 razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodajemy mąkę do naszej masy cukrowo-jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Ruchami & quot; od dołu do góry & quot;. W ten sposób mieszamy całą mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź formę, w której upieczemy ciasto. Może to być-silikon, ceramika, szkło, tyflon... Co lubisz. Mam okrągły ceramiczny kształt o średnicy 26 centymetrów. Należy ją lekko posmarować masłem i posypać mąką-robimy tzw. "francuską koszulę". Jeśli masz silikonową formę, nie musisz jej niczego smarować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wlej ciasto do formy. W umytych i suchych morelach usuwamy nasiona i kroimy na małe segmenty. Kładziemy plasterki na spirali - będzie pięknie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Ale lepiej nadal śledzić ciasto, każdy piec inaczej. Możesz spróbować gotowości & quot; na suchej belce & quot;. Oznacza to, że Lucina lub wykałaczka powinny wysuszyć gotowe ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto gotowe ciasto! Zapach jest po prostu niesamowity! Niech trochę ostygnie i przenieś na ładne duże naczynie!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Takie ciasto można przygotować z morelami, brzoskwiniami, śliwkami... Z czym kochasz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

takie ciasto można przygotować z dowolnymi owocami-jagodami. Ilość cukru można również według własnego uznania.

zamiast cukru można użyć słodzika.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy