skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj najprostsze produkty. Natychmiast włącz piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Rozbij jajka do głębokiej miski. Szczypta soli i lekko ubij trzepaczką.
Krok 3:
Teraz dodaj cukier i dobrze ubij wszystko mikserem lub trzepaczką.
Krok 4:
Konieczne jest, aby masa wzrosła 3-4 razy.
Krok 5:
Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Krok 6:
Stopniowo dodajemy mąkę do naszej masy cukrowo-jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Ruchami & quot; od dołu do góry & quot;. W ten sposób mieszamy całą mąkę.
Krok 7:
Weź formę, w której upieczemy ciasto. Może to być-silikon, ceramika, szkło, tyflon... Co lubisz. Mam okrągły ceramiczny kształt o średnicy 26 centymetrów. Należy ją lekko posmarować masłem i posypać mąką-robimy tzw. "francuską koszulę". Jeśli masz silikonową formę, nie musisz jej niczego smarować.
Krok 8:
Ostrożnie wlej ciasto do formy. W umytych i suchych morelach usuwamy nasiona i kroimy na małe segmenty. Kładziemy plasterki na spirali - będzie pięknie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Ale lepiej nadal śledzić ciasto, każdy piec inaczej. Możesz spróbować gotowości & quot; na suchej belce & quot;. Oznacza to, że Lucina lub wykałaczka powinny wysuszyć gotowe ciasto.
Krok 9:
Oto gotowe ciasto! Zapach jest po prostu niesamowity! Niech trochę ostygnie i przenieś na ładne duże naczynie!
Krok 10:
Takie ciasto można przygotować z morelami, brzoskwiniami, śliwkami... Z czym kochasz.
Krok 11:
Smacznego!
takie ciasto można przygotować z dowolnymi owocami-jagodami. Ilość cukru można również według własnego uznania.
zamiast cukru można użyć słodzika.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g