cukrowe ptysie z ciasta francuskiego z morelami

szybkie pieczenie ciasta francuskiego bez drożdży! Dość prosty przepis na słodkie francuskie bułeczki z aromatycznym nadzieniem owocowym, które mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 64 % 25 g
200 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak po prostu zrobić ptysie z ciasta francuskiego bez drożdży z nadzieniem owocowym w piekarniku, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pachnących domowych ptysiów z morelami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić szybkie ciasto francuskie, weź drobne sito i przesiej do głębokiego talerza trzysta pięćdziesiąt gramów najwyższej jakości mąki pszennej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sto mililitrów lodowatej wody do szklanki, a następnie wlej do niej pół łyżeczki soli i dodaj jedną łyżkę soku z cytryny, który możesz zastąpić 9% octem stołowym i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź grubą tarkę i zetrzyj sto osiemdziesiąt gramów mrożonego masła na głębokim talerzu z przesianą mąką, a następnie wymieszaj z mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę ze szklanki do talerza i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbierz ciasto rękami w grudkę i włóż do celofanowej torby, którą następnie włóż do zamrażarki na godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie posyp stół odrobiną mąki pszennej i rozłóż na nim ciasto, a następnie weź wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto na tortillę, którą spróbuj uformować w prostokątny kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż powstałe ciasto trzy razy i rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta, a następnie włóż ciasto do celofanowej torby, którą następnie włóż do zamrażarki na trzydzieści minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po trzydziestu minutach posyp stół odrobiną mąki pszennej i rozłóż na nim ciasto, a następnie weź wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto na pół centymetrową tortillę, którą następnie podziel na dwie części, a następnie włóż jedną część do celofanowej torby i włóż do zamrażarki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kontynuuj walcowanie ciasta na grubość dwóch milimetrów, po czym weź nóż i podziel go na identyczne prostokątne półfabrykaty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na każdym z półfabrykatów wykonuj naprzemiennie cięcia nożem i rozłóż na nich dwie połówki moreli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj krawędzie półfabrykatów nadzieniem niewielką ilością wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze przyklej krawędzie półfabrykatów i uformuj ptysie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj uformowane ptysie białkiem jednego jaja kurzego.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp ptysie cukrem pudrem do smaku, a następnie włóż bułki do zamrażarki na piętnaście minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej ptysie, a następnie włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni i piecz ptysie na złoty kolor około dwunastu do piętnastu minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu ułóż ugotowane ptysie z aromatycznym nadzieniem morelowym na talerzach i podawaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na przygotowanie przewiewnych, delikatnych i słodkich domowych wypieków na deser, które poprawiają nastrój i energetyzują. Wykonane z ciasta bez drożdży z nadzieniem owocowym w piekarniku, te francuskie bułeczki mogą być przygotowane nawet przez początkującą gospodynię domową. Bujne i rozpływające się w ustach ptysie z ciasta francuskiego bez drożdży z aromatycznymi morelami przygotowane w ciągu kilku minut zawsze pomogą, gdy chcesz czegoś oryginalnego i pysznego! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy