skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak po prostu zrobić ptysie z ciasta francuskiego bez drożdży z nadzieniem owocowym w piekarniku, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pachnących domowych ptysiów z morelami.
Krok 2:
Aby zrobić szybkie ciasto francuskie, weź drobne sito i przesiej do głębokiego talerza trzysta pięćdziesiąt gramów najwyższej jakości mąki pszennej.
Krok 3:
Wlej sto mililitrów lodowatej wody do szklanki, a następnie wlej do niej pół łyżeczki soli i dodaj jedną łyżkę soku z cytryny, który możesz zastąpić 9% octem stołowym i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Weź grubą tarkę i zetrzyj sto osiemdziesiąt gramów mrożonego masła na głębokim talerzu z przesianą mąką, a następnie wymieszaj z mąką.
Krok 5:
Wlej wodę ze szklanki do talerza i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Zbierz ciasto rękami w grudkę i włóż do celofanowej torby, którą następnie włóż do zamrażarki na godzinę.
Krok 7:
Po godzinie posyp stół odrobiną mąki pszennej i rozłóż na nim ciasto, a następnie weź wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto na tortillę, którą spróbuj uformować w prostokątny kształt.
Krok 8:
Złóż powstałe ciasto trzy razy i rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta, a następnie włóż ciasto do celofanowej torby, którą następnie włóż do zamrażarki na trzydzieści minut.
Krok 9:
Po trzydziestu minutach posyp stół odrobiną mąki pszennej i rozłóż na nim ciasto, a następnie weź wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto na pół centymetrową tortillę, którą następnie podziel na dwie części, a następnie włóż jedną część do celofanowej torby i włóż do zamrażarki.
Krok 10:
Kontynuuj walcowanie ciasta na grubość dwóch milimetrów, po czym weź nóż i podziel go na identyczne prostokątne półfabrykaty.
Krok 11:
Na każdym z półfabrykatów wykonuj naprzemiennie cięcia nożem i rozłóż na nich dwie połówki moreli.
Krok 12:
Nasmaruj krawędzie półfabrykatów nadzieniem niewielką ilością wody.
Krok 13:
Dobrze przyklej krawędzie półfabrykatów i uformuj ptysie.
Krok 14:
Posmaruj uformowane ptysie białkiem jednego jaja kurzego.
Krok 15:
Posyp ptysie cukrem pudrem do smaku, a następnie włóż bułki do zamrażarki na piętnaście minut.
Krok 16:
Po upływie czasu przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej ptysie, a następnie włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni i piecz ptysie na złoty kolor około dwunastu do piętnastu minut.
Krok 17:
Po upływie czasu ułóż ugotowane ptysie z aromatycznym nadzieniem morelowym na talerzach i podawaj.
Krok 18:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na przygotowanie przewiewnych, delikatnych i słodkich domowych wypieków na deser, które poprawiają nastrój i energetyzują. Wykonane z ciasta bez drożdży z nadzieniem owocowym w piekarniku, te francuskie bułeczki mogą być przygotowane nawet przez początkującą gospodynię domową. Bujne i rozpływające się w ustach ptysie z ciasta francuskiego bez drożdży z aromatycznymi morelami przygotowane w ciągu kilku minut zawsze pomogą, gdy chcesz czegoś oryginalnego i pysznego! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g