warzywne mini zapiekanki z cukinii z marchewką

sezon cukinii trwa, czas na dania warzywne i preparaty. Jeśli lubisz sezonowe dania warzywne, ten przepis na mini zapiekanki z cukinii przypadnie Ci do gustu. Jest tu wszystko: soczyste warzywa, delikatna konsystencja, spersonalizowana porcja. Próbować. Spodoba ci się!)
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 67 % 10 g
67 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj warzywa. Jedną średnią cukinię o wadze około 500 g lub część cukinii kroimy w kostkę o wielkości około 1 cm, cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć warzywa na patelni rozgrzanej olejem roślinnym przez około 10 minut. Nie musisz osiągać pełnej gotowości warzyw podczas smażenia, ponieważ będziemy nadal gotować je w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia warzyw wlej 80 g mąki do miski. W małych porcjach, za każdym razem mieszając, dodaj 100 ml wody. Rezultatem powinna być jednorodna masa bez grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1 łyżkę. l olej roślinny (mam Słonecznik), 0,5 łyżeczki. sól, 1 jajko. Dodaj zioła i ulubioną przyprawę do smaku. Wszystko mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie warzywa były lekko smażone. Przenosimy ich miskę i pozostawiamy do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj ciasto do warzyw i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w silikonowych foremkach. Dno tych foremek zostało lekko nasmarowane małym warzywem. Przenieś powstałą masę do foremek, dokładnie ubij i wyślij do piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mój piekarnik elektryczny działa w trybie "dół-góra"bez konwekcji. Piec Wola 30 minut w 180 stopniach. Gotowe mini zapiekanki na wierzchu są lekko rumiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól im trochę ostygnąć w formie, przenieś na talerz i możesz jeść. Z podanej liczby składników dostałem 8 Mini zapiekanek. Możesz podawać je po prostu ze śmietaną. Lub dodaj sos sojowy i czosnek do śmietany i przygotuj bardziej aromatyczny dressing. Smacznego!

pieczona cukinia, pieczona cukinia, duszona, faszerowana i marynowana-dania z cukinii są zaskakująco różnorodne i smaczne. Cukinia jest prosta i łatwa w przygotowaniu. Z nich można zrobić kotlety, naleśniki i oczywiście słynny kawior. Dania z cukinii podawane są samodzielnie lub jako dodatek. Cukinia jest bardzo popularna. Ich smak dobrze komponuje się z wieloma produktami. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy