skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj warzywa. Jedną średnią cukinię o wadze około 500 g lub część cukinii kroimy w kostkę o wielkości około 1 cm, cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy.
Krok 2:
Smażyć warzywa na patelni rozgrzanej olejem roślinnym przez około 10 minut. Nie musisz osiągać pełnej gotowości warzyw podczas smażenia, ponieważ będziemy nadal gotować je w piekarniku.
Krok 3:
Podczas smażenia warzyw wlej 80 g mąki do miski. W małych porcjach, za każdym razem mieszając, dodaj 100 ml wody. Rezultatem powinna być jednorodna masa bez grudek.
Krok 4:
Dodaj 1 łyżkę. l olej roślinny (mam Słonecznik), 0,5 łyżeczki. sól, 1 jajko. Dodaj zioła i ulubioną przyprawę do smaku. Wszystko mieszamy.
Krok 5:
W tym czasie warzywa były lekko smażone. Przenosimy ich miskę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 6:
Następnie dodaj ciasto do warzyw i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Piec w silikonowych foremkach. Dno tych foremek zostało lekko nasmarowane małym warzywem. Przenieś powstałą masę do foremek, dokładnie ubij i wyślij do piekarnika.
Krok 8:
Mój piekarnik elektryczny działa w trybie "dół-góra"bez konwekcji. Piec Wola 30 minut w 180 stopniach. Gotowe mini zapiekanki na wierzchu są lekko rumiane.
Krok 9:
Pozwól im trochę ostygnąć w formie, przenieś na talerz i możesz jeść. Z podanej liczby składników dostałem 8 Mini zapiekanek. Możesz podawać je po prostu ze śmietaną. Lub dodaj sos sojowy i czosnek do śmietany i przygotuj bardziej aromatyczny dressing. Smacznego!
pieczona cukinia, pieczona cukinia, duszona, faszerowana i marynowana-dania z cukinii są zaskakująco różnorodne i smaczne. Cukinia jest prosta i łatwa w przygotowaniu. Z nich można zrobić kotlety, naleśniki i oczywiście słynny kawior. Dania z cukinii podawane są samodzielnie lub jako dodatek. Cukinia jest bardzo popularna. Ich smak dobrze komponuje się z wieloma produktami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g