skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ryby pieczone z serem w piekarniku, potrzebujemy: filet rybny( mam gotowe prasowane brykiety filet z morszczuka bez kości), ser, śmietana, suchy koperek, olej roślinny do smarowania formy, czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Miałem gotowe porcje filetów. Do tego dania możesz użyć dowolnej ryby: morszczuka, dorsza, halibuta, mintaja lub czerwonej ryby.
Krok 3:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż filety rybne w jednej warstwie. Sól, pieprz ryby, posyp 1/2 łyżki suszonego koperku.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 5:
W misce połącz starty ser, śmietanę, pozostały suchy koperek.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko. W razie potrzeby sól, pieprz.
Krok 7:
Wlej mieszankę serowo-śmietankową do formy rybnej i równomiernie rozprowadź na filecie. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40 minut, a na powierzchni powinna powstać złota skorupa.
Krok 8:
Podawaj rybę z dowolnym dodatkiem. Będzie pyszny z gotowanym ryżem, makaronem i puree ziemniaczanym. Smacznego!
możesz upiec filet z absolutnie każdej ryby. Jeśli ryba jest zamrożona, wskazane jest powolne rozmrażanie jej w lodówce. Możesz nawet nie być całkowicie miękki, ale po prostu przytrzymaj go przez kilka godzin.
metoda gotowania będzie zależeć od rodzaju ryby. Tłuste filety można upiec prawie bezpośrednio na blasze do pieczenia. Ale chudszą rybę należy doprawić masłem, śmietaną, majonezem lub śmietaną, aby nie uzyskać zbyt suchego Dania. Wiele ryb jest smażonych na patelni przed pieczeniem, aby uzyskać bogatszy smak i miękkość.
ryba nie zawsze jest pieczona sama. Bardzo wygodnie jest dodać warzywa lub grzyby, aby natychmiast ugotować i udekorować. Bardzo smaczna ryba zapiekana z cebulą i ziemniakami.
przyprawy i pikantne zioła pomogą podkreślić smak filetów rybnych w piekarniku: czarny, ziele angielskie, biały pieprz, imbir, tymianek, kolendra, koperek, sok z cytryny.
musisz solić rybę tylko przed wysłaniem do piekarnika, w przeciwnym razie wypuści sok i będzie twardy.
jeśli ryba jest gotowana z warzywami, to umieszczając ją od dołu, otrzymujemy soczysty, delikatny duszony filet. Jeśli umieścisz rybę na warzywach, zostanie upieczona na wierzchu, a jej pyszne soki nasączą poduszkę. Zaleca się podawanie pieczonej ryby z sosem, takim jak śmietana lub masło..
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g