zapiekanka z filetów rybnych w śmietanie z twardym serem

pyszna i miękka ryba w sosie śmietanowo-serowym z koperkiem. Aby ugotować pyszną rybę, musisz znać kilka tajemnic gotowania. Zwłaszcza jeśli nie jest to ryba z łuskami i płetwami, której nie wszyscy lubią patroszyć, ale gotowy filet bez kości i skóry. Istnieje wiele opcji kulinarnych, które można szybko i smacznie zrobić z filetów rybnych, a piekarnik Ci w tym pomoże.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 4 % 1 g
249 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ryby pieczone z serem w piekarniku, potrzebujemy: filet rybny( mam gotowe prasowane brykiety filet z morszczuka bez kości), ser, śmietana, suchy koperek, olej roślinny do smarowania formy, czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Miałem gotowe porcje filetów. Do tego dania możesz użyć dowolnej ryby: morszczuka, dorsza, halibuta, mintaja lub czerwonej ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż filety rybne w jednej warstwie. Sól, pieprz ryby, posyp 1/2 łyżki suszonego koperku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz starty ser, śmietanę, pozostały suchy koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko. W razie potrzeby sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszankę serowo-śmietankową do formy rybnej i równomiernie rozprowadź na filecie. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40 minut, a na powierzchni powinna powstać złota skorupa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj rybę z dowolnym dodatkiem. Będzie pyszny z gotowanym ryżem, makaronem i puree ziemniaczanym. Smacznego!

możesz upiec filet z absolutnie każdej ryby. Jeśli ryba jest zamrożona, wskazane jest powolne rozmrażanie jej w lodówce. Możesz nawet nie być całkowicie miękki, ale po prostu przytrzymaj go przez kilka godzin.

metoda gotowania będzie zależeć od rodzaju ryby. Tłuste filety można upiec prawie bezpośrednio na blasze do pieczenia. Ale chudszą rybę należy doprawić masłem, śmietaną, majonezem lub śmietaną, aby nie uzyskać zbyt suchego Dania. Wiele ryb jest smażonych na patelni przed pieczeniem, aby uzyskać bogatszy smak i miękkość.

ryba nie zawsze jest pieczona sama. Bardzo wygodnie jest dodać warzywa lub grzyby, aby natychmiast ugotować i udekorować. Bardzo smaczna ryba zapiekana z cebulą i ziemniakami.

przyprawy i pikantne zioła pomogą podkreślić smak filetów rybnych w piekarniku: czarny, ziele angielskie, biały pieprz, imbir, tymianek, kolendra, koperek, sok z cytryny.

musisz solić rybę tylko przed wysłaniem do piekarnika, w przeciwnym razie wypuści sok i będzie twardy.

jeśli ryba jest gotowana z warzywami, to umieszczając ją od dołu, otrzymujemy soczysty, delikatny duszony filet. Jeśli umieścisz rybę na warzywach, zostanie upieczona na wierzchu, a jej pyszne soki nasączą poduszkę. Zaleca się podawanie pieczonej ryby z sosem, takim jak śmietana lub masło..

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy