skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Bierzemy 50 ml wrzącej wody, mieszamy z olejem roślinnym i dodajemy naszą mieszaninę do mąki, zagniatamy ciasto. Ciasto okazuje się bardzo miękkie i delikatne, jeśli wydaje się miękkie przez Chur, dodaj trochę mąki podczas ugniatania (dodałem 2 łyżki.łyżki). Zostawiamy ciasto na odpoczynek (10 minut), w międzyczasie zajmiemy się nadzieniem. Jabłka obieramy (Opcjonalnie) i kroimy w plasterki. Rozwałkuj wypoczęte ciasto, pozostaw środek nieco grubszy, a krawędzie rozwałkuj cienko. Na środku ciasta układamy nasze nadzienie, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem, w razie potrzeby posypujemy orzechami. Zawiń nasze krawędzie i uformuj ciasto. Pieczemy galetę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez około 20 minut na złoty kolor. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g