Galeta jabłkowa na oleju roślinnym

pyszne ciasto z jabłkami luzem dla wyrafinowanych słodyczy. Pomimo całej prostoty ciasto okazuje się bardzo smaczne! Ciasto jest Kruche i chrupiące, a nadzienie bardzo aromatyczne! Podczas pieczenia cały dom wypełnia się po prostu eleganckim zapachem cynamonu! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a produkty są zawsze pod ręką. Nie tylko jabłka nadają się jako nadzienie do galety, ale także Twoje ulubione jagody, twarożek, a nawet warzywa, jest gdzie poeksperymentować:) spróbuj, mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 76 % 28 g
186 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

w misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Bierzemy 50 ml wrzącej wody, mieszamy z olejem roślinnym i dodajemy naszą mieszaninę do mąki, zagniatamy ciasto. Ciasto okazuje się bardzo miękkie i delikatne, jeśli wydaje się miękkie przez Chur, dodaj trochę mąki podczas ugniatania (dodałem 2 łyżki.łyżki). Zostawiamy ciasto na odpoczynek (10 minut), w międzyczasie zajmiemy się nadzieniem. Jabłka obieramy (Opcjonalnie) i kroimy w plasterki. Rozwałkuj wypoczęte ciasto, pozostaw środek nieco grubszy, a krawędzie rozwałkuj cienko. Na środku ciasta układamy nasze nadzienie, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem, w razie potrzeby posypujemy orzechami. Zawiń nasze krawędzie i uformuj ciasto. Pieczemy galetę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez około 20 minut na złoty kolor. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy