suflet z cukinii na śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do walki!
Krok 2:
Rozbij jajka, sól i pieprz do głębokiej miski.
Krok 3:
Dodaj mąkę.
Krok 4:
Lekko ubij trzepaczką.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj cukinię.
Krok 6:
Wyciśnij wodę i wymieszaj z jajkami.
Krok 7:
Nasmaruj formę olejem.
Krok 8:
Wlej mieszankę jajeczno-cukinii do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 9:
Wyjmij z formy i połóż na talerzu.
Krok 10:
Dodaj śmietanę i podawaj.
Krok 11:
Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g