suflet z cukinii na śmietanie

idealne zdrowe danie śniadaniowe. Czekam na sezon, kiedy wszędzie będzie morze cukinii)! I przez całe lato będzie rajem cukinii!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 58 % 11 g
91 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do walki!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka, sól i pieprz do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko ubij trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj cukinię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyciśnij wodę i wymieszaj z jajkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszankę jajeczno-cukinii do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij z formy i połóż na talerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę i podawaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy