skład / składniki
gotowanie krok po kroku
płatki owsiane od dawna uważane są za jedno z najzdrowszych zbóż. Można z niego zrobić owsiankę, przystawkę, słynne pierniki owsiane i ciasteczka, naleśniki, mam nawet przepis na kotlety owsiane. I nikt nie będzie miał trudności z przygotowaniem chleba owsianego. Co więcej, taki chleb będzie bardzo przyjemnym dodatkiem do każdego posiłku. Aby to zrobić, w misce łączymy płatki owsiane, suche drożdże. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj, a następnie wlej ciepłą wodę do miski i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu, możesz przykryć pokrywką, a na wierzch włożyć złożony ręcznik. Po tym, jak stanie się i trochę puchnie, stopniowo dodajemy wcześniej przesianą mąkę pszenną do miski, dobrze mieszamy i wyrabiamy lepkie ciasto. Następnie dzielimy nasze ciasto na dwie równe części. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a gdy tylko się rozgrzeje, zmniejsz ogień do 180 stopni. Następnie kładziemy pergamin na blasze do pieczenia i układamy tam jedną część naszej masy i tworzymy Podłużny chleb. Pieczemy nasz chleb przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Chleb owsiany jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g