chleb na wodzie z płatkami bez soli

bujny, pachnący chleb z chrupiącą skórką.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 82 % 41 g
194 kcal
IG: 0 / 39 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

płatki owsiane od dawna uważane są za jedno z najzdrowszych zbóż. Można z niego zrobić owsiankę, przystawkę, słynne pierniki owsiane i ciasteczka, naleśniki, mam nawet przepis na kotlety owsiane. I nikt nie będzie miał trudności z przygotowaniem chleba owsianego. Co więcej, taki chleb będzie bardzo przyjemnym dodatkiem do każdego posiłku. Aby to zrobić, w misce łączymy płatki owsiane, suche drożdże. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj, a następnie wlej ciepłą wodę do miski i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu, możesz przykryć pokrywką, a na wierzch włożyć złożony ręcznik. Po tym, jak stanie się i trochę puchnie, stopniowo dodajemy wcześniej przesianą mąkę pszenną do miski, dobrze mieszamy i wyrabiamy lepkie ciasto. Następnie dzielimy nasze ciasto na dwie równe części. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a gdy tylko się rozgrzeje, zmniejsz ogień do 180 stopni. Następnie kładziemy pergamin na blasze do pieczenia i układamy tam jedną część naszej masy i tworzymy Podłużny chleb. Pieczemy nasz chleb przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Chleb owsiany jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy