delikatne ciasto cztery szklanki

Wspaniały wszechstronny przepis na proste pyszne ciasto. Ciasto jest idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane, uroczystość dla dzieci i świąteczny stół. Najważniejsze: pokaż wyobraźnię i udekoruj miękkie, obfite, pachnące ciasto według własnego gustu!
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 74 % 51 g
341 kcal
IG: 2 / 25 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mannę na kefirze? Przygotowanie tego delikatnego ciasta jest bardzo proste. Przygotuj niezbędne produkty. Szklanki mogą mieć dowolną pojemność, najważniejsze jest to, że są takie same, możesz mierzyć produkty jedną filiżanką. Kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki. Powinien mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj z mąką. Następnie mieszaninę mąki i proszku do pieczenia należy przesiać w dowolny sposób. Najłatwiej jest przesiać przez sito, ale możesz użyć pomocników kuchennych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kefirze podgrzanym do temperatury pokojowej dodaj granulowany cukier, kaszę mannę. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę lub cynamon. Dodałam wanilinę. Dokładnie wymieszaj, dodaj olej roślinny, ponownie delikatnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do ciasta.Wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę bez grudek. Nie używałam miksera. To ciasto jest pięknie wyrabiane ręcznie, trzepaczką lub łyżką, jak chcesz. Masa powinna być gruba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mamy gładką, jednorodną masę, pozostaw ciasto na 20 minut & quot; odpocząć & quot;. Gluten w mące powinien zacząć działać, a semolina powinna puchnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto & quot; odpoczywa" i zyskuje siłę, przygotuj formę do pieczenia ciasta. Mam zwykłą szklaną patelnię. Średnica na dole wynosi 18 centymetrów, na górze 22 centymetry. Zrób tak zwaną "francuską koszulę". Formę dokładnie posmaruj olejem i posyp mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Minęło dwadzieścia minut i delikatnie rozprowadzamy ciasto w naczyniu do pieczenia. Moja forma jest szklana, więc wkładam ją do zimnego piekarnika. Jeśli masz metalową lub silikonową formę, piekarnik należy podgrzać do 180 stopni, a dopiero potem wysłać ciasto do pieczenia. Ciasto piecze się przez około 30 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Sprawdź gotowość ciasta zapałką, drewnianym szpikulcem lub wykałaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Okazuje się, że taki bujny, pachnący przystojniak!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, wszystko zależy od twojej wyobraźni i preferencji smakowych.

to bardzo proste, niedrogie ciasto, przygotowywane "raz lub dwa" i okazuje się przewiewne, pachnące, delikatne.

przepis jest podstawowy, w razie potrzeby ciasto można pokroić na pół i namoczyć w śmietanie lub dżemie.

można również dodać do niego świeże sezonowe lub mrożone jagody. Jeśli weźmiesz mrożone jagody, musisz je zawinąć w skrobię, a następnie wprowadzić do ciasta.

Gotuj z przyjemnością!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy