ciasto twarogowe na maśle z jabłkami a la pierogi

aromatyczne wypieki z jabłkami i cynamonem dla ciebie! Wczoraj zrobiłam quiche z ciasta twarogowego, a z resztek ciasta dzisiaj zrobiły się takie niesamowite ciasta z jabłkami:) delikatne, miękkie, z soczystym nadzieniem owocowym - wspaniała przekąska na śniadanie lub podwieczorek.
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 59 % 26 g
211 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto z twarogu, masła, jajka i mąki. Nie zapomnij dodać soli i proszku do pieczenia. Ciasto jest delikatne. Zostawiamy go na razie w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z oleju (1 łyżka), wody (2 łyżki) i cukru(2 łyżki) gotuj karmel na patelni. Trochę gęsta. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, wymieszaj, gotuj-smaż przez trzy minuty i pozostaw do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij koła szklanką lub pierścieniem do formowania o odpowiedniej średnicy. Następnie rozłóż schłodzone nadzienie jabłkowe na środku półfabrykatów i posyp je cynamonem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie oślepiamy krawędzie koła, tworząc ciasto jak pierogi lub pizzę calzone, obracając krawędzie palcami. Dostałem 8 sztuk, małych i schludnych, użyłem tylko połowy ciasta!Przed pieczeniem smarujemy placki mlekiem, aby uzyskać złotą skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170-180 stopni. Gotowe placki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Pozostaje tylko postawić czajnik i wezwać wszystkich do stołu. Smacznego!

moja improwizacja zakończyła się sukcesem, a tym samym z radością podzieliłem się z wami przepisem. Naprawdę mam nadzieję, że po nauczeniu się, jak upiec placki twarogowe w piekarniku z jabłkiem i cynamonem, od razu będziesz chciał wypróbować ten prosty przepis. A jeśli tak, to wkrótce twoja rodzina otrzyma pyszne ciasteczka na ucztę. Jako napój możesz użyć wszystkiego, co chcesz: herbaty czarnej, zielonej lub z wszelkiego rodzaju dodatkami smakowymi (malina, wiśnia, truskawka, cytryna, jeżyna itp.), kakao z mlekiem lub po prostu mlekiem, sfermentowanym mlekiem lub kefirem, kompotem owocowym lub jagodowym lub galaretką itp. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto i nadzienie są przygotowywane szybko i w sprawdzony sposób. Ze względu na to, że wstępnie karmelizujemy jabłka, nadzienie nie wypłynie z ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal / 100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy