skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagnieść ciasto z twarogu, masła, jajka i mąki. Nie zapomnij dodać soli i proszku do pieczenia. Ciasto jest delikatne. Zostawiamy go na razie w lodówce.
Krok 2:
Z oleju (1 łyżka), wody (2 łyżki) i cukru(2 łyżki) gotuj karmel na patelni. Trochę gęsta. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, wymieszaj, gotuj-smaż przez trzy minuty i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij koła szklanką lub pierścieniem do formowania o odpowiedniej średnicy. Następnie rozłóż schłodzone nadzienie jabłkowe na środku półfabrykatów i posyp je cynamonem.
Krok 4:
Następnie oślepiamy krawędzie koła, tworząc ciasto jak pierogi lub pizzę calzone, obracając krawędzie palcami. Dostałem 8 sztuk, małych i schludnych, użyłem tylko połowy ciasta!Przed pieczeniem smarujemy placki mlekiem, aby uzyskać złotą skórkę.
Krok 5:
Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170-180 stopni. Gotowe placki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Pozostaje tylko postawić czajnik i wezwać wszystkich do stołu. Smacznego!
moja improwizacja zakończyła się sukcesem, a tym samym z radością podzieliłem się z wami przepisem. Naprawdę mam nadzieję, że po nauczeniu się, jak upiec placki twarogowe w piekarniku z jabłkiem i cynamonem, od razu będziesz chciał wypróbować ten prosty przepis. A jeśli tak, to wkrótce twoja rodzina otrzyma pyszne ciasteczka na ucztę. Jako napój możesz użyć wszystkiego, co chcesz: herbaty czarnej, zielonej lub z wszelkiego rodzaju dodatkami smakowymi (malina, wiśnia, truskawka, cytryna, jeżyna itp.), kakao z mlekiem lub po prostu mlekiem, sfermentowanym mlekiem lub kefirem, kompotem owocowym lub jagodowym lub galaretką itp. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto i nadzienie są przygotowywane szybko i w sprawdzony sposób. Ze względu na to, że wstępnie karmelizujemy jabłka, nadzienie nie wypłynie z ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal / 100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g