kruche ciasto z kremowym puree z czarnej porzeczki

w środku lata nie mogę ominąć mojej ulubionej jagody. Dlatego dzisiaj przygotujemy kruche ciasto z delikatnym kremowym puree z czarnej porzeczki i przewiewną bezą. Przygotowujemy nadzienie jagodowe bez skrobi. Dołącz do nas! Będzie pyszne!
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 71 % 39 g
271 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto kruche. Aby to zrobić, wymieszaj 2 żółtka, 40 g cukru, szczyptę soli, 1/3 łyżeczki wanilina i 50 ml oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    180 g mąki z proszkiem do pieczenia (5 g) przesiać porcjami do masy żółtkowej i zagnieść ciasto. Jeśli wydaje ci się suchy, dodaj 1-2 łyżki.l Woda. Zbieramy ciasto w kulkę, owijamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki. Na razie zajmijmy się nadzieniem jagodowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    200 g świeżych (lub rozmrożonych) jagód czarnej porzeczki zmiel blenderem i przetrzyj przez sito. Otrzymujemy około 100 ml przecieru jagodowego. Nie ignoruj tego etapu. Tak więc nadzienie jagodowe okaże się delikatne i jednorodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 50 g cukru i 1 średnie jajko do powstałego puree jagodowego. Wszystko mieszamy. Tam wysyłamy 25 g masła i wysyłamy rondel na średni ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu gotuj, aż zgęstnieje. Gdy tylko masa się zagotuje, gotuj przez około 1 minutę i wyłącz. Przenieś nadzienie jagodowe do innego naczynia i odłóż na bok. Zróbmy test.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie podgrzej piekarnik do 180 stopni. Mój piekarnik elektryczny działa w trybie "dół-góra"bez konwekcji. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na około 6 równych części. Zwiń każdą część w kulkę i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj okrąg o średnicy około 11 cm wszystko zależy od wielkości komórki twojego kształtu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto do formy i wyrównaj. Wypełnij wszystkie komórki (6 sztuk). Aby podstawa naszego przyszłego ciasta zachowała swój kształt tak bardzo, jak to możliwe, w każdej z komórek umieścimy ładunek na pergaminie. Wysyłamy formę do piekarnika na 7-8 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie określonego czasu wyjmujemy formę z piekarnika i usuwamy ładunek. Następnie odsyłamy formę do piekarnika na około 3 minuty, aby ciasto wyschło na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy nasze puste miejsca, nie wyłączamy piekarnika. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie i pieczemy przez kolejne 5 minut, aby nadzienie jagodowe chwyciło wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie ugotujemy bezę. W czystym, suchym naczyniu wysyłamy 2 pozostałe białka i 1/2 łyżeczki. sok z cytryny. Ubijaj do lekkiej bujnej piany na małych obrotach. Następnie dodajemy porcjami 80 g cukru i stopniowo zwiększając obroty ubijamy do & quot; uporczywych szczytów & quot;.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś ubite białka do torby cukierniczej lub prostej torby, odcinając następnie róg. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i robimy czapkę z ubitych białek. Pieczemy ostatni raz - 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Białka lekko się zrumienią, pokryją skórką, a wewnątrz pozostaną miękkie i przewiewne. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, wyjmij z formy. Można jeść). Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g

Podobne przepisy