skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto kruche. Aby to zrobić, wymieszaj 2 żółtka, 40 g cukru, szczyptę soli, 1/3 łyżeczki wanilina i 50 ml oleju roślinnego.
Krok 2:
180 g mąki z proszkiem do pieczenia (5 g) przesiać porcjami do masy żółtkowej i zagnieść ciasto. Jeśli wydaje ci się suchy, dodaj 1-2 łyżki.l Woda. Zbieramy ciasto w kulkę, owijamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki. Na razie zajmijmy się nadzieniem jagodowym.
Krok 3:
200 g świeżych (lub rozmrożonych) jagód czarnej porzeczki zmiel blenderem i przetrzyj przez sito. Otrzymujemy około 100 ml przecieru jagodowego. Nie ignoruj tego etapu. Tak więc nadzienie jagodowe okaże się delikatne i jednorodne.
Krok 4:
Dodaj 50 g cukru i 1 średnie jajko do powstałego puree jagodowego. Wszystko mieszamy. Tam wysyłamy 25 g masła i wysyłamy rondel na średni ogień.
Krok 5:
Przy ciągłym mieszaniu gotuj, aż zgęstnieje. Gdy tylko masa się zagotuje, gotuj przez około 1 minutę i wyłącz. Przenieś nadzienie jagodowe do innego naczynia i odłóż na bok. Zróbmy test.
Krok 6:
Wstępnie podgrzej piekarnik do 180 stopni. Mój piekarnik elektryczny działa w trybie "dół-góra"bez konwekcji. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na około 6 równych części. Zwiń każdą część w kulkę i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj okrąg o średnicy około 11 cm wszystko zależy od wielkości komórki twojego kształtu.
Krok 7:
Przenieś ciasto do formy i wyrównaj. Wypełnij wszystkie komórki (6 sztuk). Aby podstawa naszego przyszłego ciasta zachowała swój kształt tak bardzo, jak to możliwe, w każdej z komórek umieścimy ładunek na pergaminie. Wysyłamy formę do piekarnika na 7-8 minut.
Krok 8:
Po upływie określonego czasu wyjmujemy formę z piekarnika i usuwamy ładunek. Następnie odsyłamy formę do piekarnika na około 3 minuty, aby ciasto wyschło na wierzchu.
Krok 9:
Wyjmujemy nasze puste miejsca, nie wyłączamy piekarnika. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie i pieczemy przez kolejne 5 minut, aby nadzienie jagodowe chwyciło wierzch.
Krok 10:
W tym czasie ugotujemy bezę. W czystym, suchym naczyniu wysyłamy 2 pozostałe białka i 1/2 łyżeczki. sok z cytryny. Ubijaj do lekkiej bujnej piany na małych obrotach. Następnie dodajemy porcjami 80 g cukru i stopniowo zwiększając obroty ubijamy do & quot; uporczywych szczytów & quot;.
Krok 11:
Przenieś ubite białka do torby cukierniczej lub prostej torby, odcinając następnie róg. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i robimy czapkę z ubitych białek. Pieczemy ostatni raz - 10 minut.
Krok 12:
Białka lekko się zrumienią, pokryją skórką, a wewnątrz pozostaną miękkie i przewiewne. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, wyjmij z formy. Można jeść). Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44 kcal/100g