serniki z niskotłuszczowego twarogu na mleku z mąką

pyszne serniki z niskotłuszczowego twarogu, z dbałością o sylwetkę! Serniki są uważane za jeden ze zdrowych dań śniadaniowych, ponieważ zawierają bogaty w wapń twaróg. Ale wielu twierdzi, że serniki są kaloryczne. Można je jednak uczynić dietetycznymi, zmniejszając zawartość tłuszczu i cukru w składnikach.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
144 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Kto chce uzyskać bardzo niskokaloryczną wersję serników, może zastąpić mąkę pszenną płatkami owsianymi, przygotowując ją samodzielnie z płatków owsianych. Jednak mąka pszenna sprawia, że serniki są lżejsze i bardziej przewiewne w smaku, dlatego lepiej jest ich używać. Ponieważ trzeba go dodać bardzo mało, nie doda dużo kalorii. Wlej beztłuszczowy twarożek (lub produkt o niskiej zawartości tłuszczu) do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do twarogu dodaj szczyptę soli i szczyptę waniliny. Nie dodajemy cukru, ponieważ mamy dietetyczne serniki, a cukier jest głównym źródłem węglowodanów. Dodaj kilka łyżek mleka, nie bierzemy go również o wysokiej zawartości tłuszczu. Potrzebujemy mleka, aby twaróg stał się pastowaty.Wbij jajko do miski z twarogiem. Jajko kurze jest niezbędne, aby serniki się nie rozpadły. A także jest źródłem białka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masę blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj łyżkę mąki pszennej i proszek do pieczenia. Delikatnie i szybko wymieszaj masę. Powinno to być gęste, ale lepkie ciasto, które można wziąć rękami. Wlej trochę mąki do talerza. Łyżką stołową włóż ciasto twarogowe do talerza z mąką i uformuj okrągłe i grube serniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż je na suchej blasze do pieczenia. Pieczemy serniki w piekarniku, a nie smażymy na oleju na patelni, co sprawi, że będą jeszcze bardziej dietetyczne. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy serniki na złoty kolor, około 25 minut, ale skup się na pracy piekarnika. Potrzeba tyle czasu, aby serniki dobrze się upiekły, ale jednocześnie się nie spaliły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij serniki z piekarnika. Ostrożnie wyjmij je z blachy do pieczenia, ponieważ są przewiewne i miękkie. Przy ostrych manipulacjach mogą się opróżnić. Kładziemy je na talerzu i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie stwardnieją, ale pozostaną takie same przewiewne. Możesz je lekko odkurzyć cukrem pudrem. Podawać z miodem lub śmietaną. Smacznego!

Wiele osób, które podążają za swoją sylwetką i stale siedzą na diecie, ogranicza się do wszystkiego, nawet zdrowego i smacznego jedzenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy