skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Kto chce uzyskać bardzo niskokaloryczną wersję serników, może zastąpić mąkę pszenną płatkami owsianymi, przygotowując ją samodzielnie z płatków owsianych. Jednak mąka pszenna sprawia, że serniki są lżejsze i bardziej przewiewne w smaku, dlatego lepiej jest ich używać. Ponieważ trzeba go dodać bardzo mało, nie doda dużo kalorii. Wlej beztłuszczowy twarożek (lub produkt o niskiej zawartości tłuszczu) do miski.
Krok 2:
Do twarogu dodaj szczyptę soli i szczyptę waniliny. Nie dodajemy cukru, ponieważ mamy dietetyczne serniki, a cukier jest głównym źródłem węglowodanów. Dodaj kilka łyżek mleka, nie bierzemy go również o wysokiej zawartości tłuszczu. Potrzebujemy mleka, aby twaróg stał się pastowaty.Wbij jajko do miski z twarogiem. Jajko kurze jest niezbędne, aby serniki się nie rozpadły. A także jest źródłem białka.
Krok 3:
Ubij masę blenderem.
Krok 4:
Dodaj łyżkę mąki pszennej i proszek do pieczenia. Delikatnie i szybko wymieszaj masę. Powinno to być gęste, ale lepkie ciasto, które można wziąć rękami. Wlej trochę mąki do talerza. Łyżką stołową włóż ciasto twarogowe do talerza z mąką i uformuj okrągłe i grube serniki.
Krok 5:
Rozłóż je na suchej blasze do pieczenia. Pieczemy serniki w piekarniku, a nie smażymy na oleju na patelni, co sprawi, że będą jeszcze bardziej dietetyczne. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy serniki na złoty kolor, około 25 minut, ale skup się na pracy piekarnika. Potrzeba tyle czasu, aby serniki dobrze się upiekły, ale jednocześnie się nie spaliły.
Krok 6:
Wyjmij serniki z piekarnika. Ostrożnie wyjmij je z blachy do pieczenia, ponieważ są przewiewne i miękkie. Przy ostrych manipulacjach mogą się opróżnić. Kładziemy je na talerzu i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie stwardnieją, ale pozostaną takie same przewiewne. Możesz je lekko odkurzyć cukrem pudrem. Podawać z miodem lub śmietaną. Smacznego!
Wiele osób, które podążają za swoją sylwetką i stale siedzą na diecie, ogranicza się do wszystkiego, nawet zdrowego i smacznego jedzenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g