radzieckie ciasteczka solankowe z sodą

w pośpiechu, a także tanio i bardzo smacznie! Proste ciasteczka solankowe z sodą podbija przede wszystkim swoim budżetem. I możesz urozmaicić jego smak, dodając cynamon, cukier puder, orzechy, czekoladę, suszone owoce.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 11 % 8 g
węglowodany 79 % 55 g
324 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka solankowe? Przygotuj wymagane składniki. Nie ma znaczenia, jakiej solanki użyjesz: od zakupionych ogórków lub od tych, które sam skręciłeś na zimę. Smak ciasteczek będzie prawie taki sam (chyba że solanka ma trwały zapach czosnku).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz solankę ogórkową, cukier i olej słonecznikowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę zmieszaną z sodą i zagnieść miękkie, nie lepkie ciasto. Mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej. Pozwól ciastu trochę położyć się pod folią. Zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto na powierzchni roboczej stołu w warstwę o grubości 0,6-0,7 mm i wytnij z niego kręcone ciasteczka. Jeśli nie masz specjalnych foremek, możesz użyć zwykłego kieliszka i zrobić okrągłe ciasteczka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180-170 stopni przez 15-20 minut - aż ciasteczka się zaróżowią. Jeśli lubisz bardziej suche-trzymaj więcej. Temperatura i czas pieczenia zależą tylko od piekarnika, kieruj się nim. Gdy ciasteczka się zrumienią, wyjmij je i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Jego smak nie różni się od zwykłych ciasteczek (z wyjątkiem tego, że okazuje się smaczniejszy). Solanka, jak rozumiem, jest tutaj używana do kruchości i robi swoje! Smacznego!

ciasteczka solankowe to pyszne, niedrogie wypieki. Przygotowanie jest łatwe, proste i szybkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy