mokre ciasto z kawą i kakao

pyszne domowe ciasto o bardzo apetycznym smaku! Mokry tort z kawą i kakao przygotowany według tego przepisu okazuje się niesamowicie smaczny i aromatyczny, z bogatym smakiem i zapachem czekolady. Przygotowuje się po prostu. Główną zasadą jest oddzielne mieszanie suchych i płynnych składników, a dopiero potem mieszanie ich razem. Aby ciasto było bardziej jednorodne i bez grudek, lepiej użyć miksera.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 62 % 36 g
306 kcal
IG: 14 / 3 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przede wszystkim należy włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza, ponieważ ciasto należy już umieścić w gorącym piekarniku.

2. Przesiej całą niezbędną mąkę pszenną do miski, rozbijając wszystkie możliwe grudki.

3. Doda proszek kakaowy do przesianej mąki dla smaku czekolady, proszek do pieczenia dla puszystości ciasta i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj wszystkie produkty sypkie.

4. Masło (można zastąpić pastą do smarowania lub margaryną) rozpuść na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej i wlej do innej czystej miski lub miski miksera lub robota kuchennego. Dodaj cukier dla słodyczy i cukier waniliowy dla przyjemnego smaku. Wlej sok z cytryny i czystą wodę pitną o temperaturze pokojowej. Posyp szczyptą kawy rozpuszczalnej, aby uzyskać pikantny smak. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki mikserem, używając średniej prędkości urządzenia.

5. Następnie w małych porcjach kilka razy wlej luźne produkty do miski miksera z płynnymi składnikami. Ubij ciasto mikserem, aż będzie gładkie. Ubijaj przez około 10 minut, aby ciasto było puszyste i miękkie. Samo ciasto uzyskuje się konsystencją, powinno okazać się płynne i wlać grubą wstążkę.

6. Przykryj spód i boki naczynia do pieczenia specjalnym pergaminem, aby później łatwiej było wyjąć ciasto. A następnie wlej ciasto do formy.

7. Umieść formę z ciastem w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut, aby piec do całkowitego ugotowania, aż na powierzchni ciasta utworzy się twarda skorupa czekoladowa. Wewnątrz powinien być wilgotny, a nawet trochę mokry.

8. Przygotuj lukier( etap opcjonalny): wlej cukier puder do małego rondla, a następnie dodaj do niego proszek kakaowy, wymieszaj. Następnie włóż zmiękczone masło, wszystko dokładnie zmiel łyżką stołową. Wlać mleko, a następnie ponownie wymieszać. Umieść rondel na kuchence (ciepło jest słabe), zagotuj, nie przestając mieszać zawartości rondla, a następnie zdejmij z ognia. Pozostaw lukier do ostygnięcia.

gotowe mokre ciasto czekoladowe należy schłodzić na ruszcie, a następnie nałożyć na nie również schłodzony lukier. Następnie włóż ciasto do lodówki na pół godziny lub godzinę, a następnie możesz podać je na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy