skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim należy włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza, ponieważ ciasto należy już umieścić w gorącym piekarniku.
2. Przesiej całą niezbędną mąkę pszenną do miski, rozbijając wszystkie możliwe grudki.
3. Doda proszek kakaowy do przesianej mąki dla smaku czekolady, proszek do pieczenia dla puszystości ciasta i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj wszystkie produkty sypkie.
4. Masło (można zastąpić pastą do smarowania lub margaryną) rozpuść na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej i wlej do innej czystej miski lub miski miksera lub robota kuchennego. Dodaj cukier dla słodyczy i cukier waniliowy dla przyjemnego smaku. Wlej sok z cytryny i czystą wodę pitną o temperaturze pokojowej. Posyp szczyptą kawy rozpuszczalnej, aby uzyskać pikantny smak. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki mikserem, używając średniej prędkości urządzenia.
5. Następnie w małych porcjach kilka razy wlej luźne produkty do miski miksera z płynnymi składnikami. Ubij ciasto mikserem, aż będzie gładkie. Ubijaj przez około 10 minut, aby ciasto było puszyste i miękkie. Samo ciasto uzyskuje się konsystencją, powinno okazać się płynne i wlać grubą wstążkę.
6. Przykryj spód i boki naczynia do pieczenia specjalnym pergaminem, aby później łatwiej było wyjąć ciasto. A następnie wlej ciasto do formy.
7. Umieść formę z ciastem w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut, aby piec do całkowitego ugotowania, aż na powierzchni ciasta utworzy się twarda skorupa czekoladowa. Wewnątrz powinien być wilgotny, a nawet trochę mokry.
8. Przygotuj lukier( etap opcjonalny): wlej cukier puder do małego rondla, a następnie dodaj do niego proszek kakaowy, wymieszaj. Następnie włóż zmiękczone masło, wszystko dokładnie zmiel łyżką stołową. Wlać mleko, a następnie ponownie wymieszać. Umieść rondel na kuchence (ciepło jest słabe), zagotuj, nie przestając mieszać zawartości rondla, a następnie zdejmij z ognia. Pozostaw lukier do ostygnięcia.
gotowe mokre ciasto czekoladowe należy schłodzić na ruszcie, a następnie nałożyć na nie również schłodzony lukier. Następnie włóż ciasto do lodówki na pół godziny lub godzinę, a następnie możesz podać je na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g