ciasto czekoladowe bez jajek, lekkie jak chmura

nieważkie ciasto czekoladowe, które po prostu rozpływa się w ustach! Jest to uniwersalny przepis na ciasto, które w razie potrzeby można uzupełnić śmietaną (posmarować bitą śmietaną z cukrem na wierzchu lub pokroić na pół i posmarować środek). Możesz także ozdobić orzechami, kandyzowanymi owocami, tutaj tylko Twoja wyobraźnia.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 90 % 54 g
247 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić lekkie ciasto czekoladowe bez jajek, musisz przygotować niezbędne produkty. Wcześniej wyjąłem kefir z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Dziś czekamy na dzieci, więc od razu ugotowałam podwójną porcję.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dwie miski. W jednym wymieszaj kakao w proszku, cukier. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę przez sito lub użyć specjalnego kubka do przesiewania. To nasyci mąkę tlenem, a wypieki będą bardziej bujne. Po przesianiu mąki dodaj ją do miski z kakao i cukrem. Wlej kefir o temperaturze pokojowej do drugiej miski i dodaj do niego ilość sody oczyszczonej wymaganą przez przepis. Nie musisz gasić sody, zrobi to kefir.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj pierwszą suchą mieszankę i drugą (kefir z sodą). Okazuje się, że ciasto o gęstości kwaśnej śmietany ma przyjemny kolor kawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź odpowiednią formę do pieczenia. Jeśli twoja forma jest silikonowa, możesz jej nie smarować olejem. Jeśli twoja forma jest metalowa lub szklana, musisz ją nasmarować. Wygodnie jest to zrobić za pomocą silikonowego pędzla. A na wierzchu masła można posypać brzegi i spód mąką lub semoliną. Mam dziś mankę. Wysokość ciasta zależy od wielkości formy. Jeśli zrobisz jedną porcję (weź wszystko po 1 szklance), ciasto będzie niskie i wskazane jest przyjęcie wąskiego kształtu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto do przygotowanej do pieczenia formy. Moja forma jest szklana, więc wkładam ją do zimnego piekarnika. Jeśli masz formę metalową lub silikonową, piekarnik należy podgrzać do temperatury 190 stopni, tryb "góra-dół". Wyślij formę z ciastem do piekarnika. Szacowany czas gotowania wynosi 25 minut. Przetestuj ciasto drewnianym patyczkiem, wykałaczką lub zapałką. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oto taki przystojny mężczyzna, który dzisiaj mamy!

struktura tego ciasta jest delikatna, nieważka, Mega czekoladowa, praktycznie rozpływająca się w ustach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy