koperty Francuskie jabłkowe bez jajek

aromatyczne nadzienie i chrupiąca skórka, co może być lepszego? Ptysie są bardzo smaczne.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 59 % 22 g
205 kcal
IG: 27 / 59 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nadzienia: jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę, posypujemy kawałki sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni roztop masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon. Wszystko wymieszaj i smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadzienie jest gotowe, pozwól mu ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel na kwadraty, podzieliłem je na 9 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż łyżkę nadzienia na kawałku ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I przyklejamy w formie koperty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lub w jakiejkolwiek innej formie, w ogóle nie wpływa na smak:)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż koperty na blasze do pieczenia, jeśli chcesz, możesz je posmarować białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 20 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól ptysiom ostygnąć, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy