skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szarlotkę z ciasta drożdżowego w mleku w dość prosty sposób, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania słodkich wypieków drożdżowych z soczystymi jabłkami i cynamonem.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź odpowiedni pojemnik i wlej do niego dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej, a następnie włóż do niego dwadzieścia gramów świeżych prasowanych drożdży i wlej pięćdziesiąt gramów cukru.
Krok 3:
Rozłóż trzy łyżki mąki pszennej najwyższej jakości z całkowitej ilości we wspólnym pojemniku z mlekiem, a następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki i wyjmij pojemnik w ciepłe miejsce, aby aktywować drożdże na piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 4:
Weź obszerną miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, a następnie wlej do niej jedną piątą łyżeczki soli i dobrze ubij, a następnie włóż pięćdziesiąt gramów masła o temperaturze pokojowej do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 5:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z masą jajeczno-maślaną, a następnie wlej do niej dobrze wyrośnięte ciasto i wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.
Krok 6:
Weź drobne sito i przesiaj do miski z płynną podstawą czterysta gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.
Krok 8:
Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami przez około pięć minut, a następnie dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego i zagniataj ciasto przez kolejne dwie minuty, aż uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 9:
Posmaruj zagniecione ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie przykryj je ściereczką kuchenną i usuń, aby rozłożyć się w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 10:
Po upływie czasu rozłóż ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki pszennej, a następnie delikatnie ugniataj, aż ciasto będzie prostokątne i o grubości jednego centymetra, a następnie przykryj ciasto ściereczką kuchenną i pozostaw na trzydzieści minut.
Krok 11:
Po upływie czasu lekko spłaszcz tortillę wałkiem do ciasta i rozłóż na środku pierwszą część pokrojonych plasterków z wcześniej obranych dwóch jabłek,które następnie posyp trzy łyżeczki cynamonu wymieszanymi z dwiema łyżkami cukru.
Krok 12:
Przykryj wyłożony rząd plasterków jabłka krawędzią ciasta, a następnie lekko dociśnij i wypoziomuj.
Krok 13:
Rozłóż kolejny rząd plasterków jabłka i posyp cynamonem zmieszanym z cukrem.
Krok 14:
Przykryj ułożony rząd plasterków jabłka drugą krawędzią ciasta, a następnie wyrównaj ciasto, dobrze przyklej krawędzie i obróć.
Krok 15:
Podziel powstały obrabiany przedmiot na sześć identycznych części i umieść je w formie natłuszczonej niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie przykryj ściereczką kuchenną na wierzchu i pozostaw w ciepłym miejscu przez trzydzieści minut.
Krok 16:
Weź małą miskę i ubij w niej jedno jajko kurze z dwiema łyżkami mleka, a następnie posmaruj ciasto.
Krok 17:
Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do stu sześćdziesięciu pięciu stopni i piecz ciasto przez około czterdzieści do pięćdziesięciu minut na złoty kolor.
Krok 18:
Po upływie czasu uwolnij ciasto z formy i rozłóż na talerzu, a następnie polej je krówką przygotowaną z cukru pudru z sokiem z cytryny do smaku.
Krok 19:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na dość prosty przepis na najsmaczniejszą szarlotkę z ciasta drożdżowego na mleku! Pamiętaj, aby przygotować domowe słodkie ciasto z soczystymi jabłkami i cynamonem, aby przyjemnie zadowolić swoich bliskich i na pewno nie pożałujesz! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g