ciasto drożdżowe jabłkowe na mleku cynamonowym

dość szybki przepis na pieczenie herbaty w piekarniku! Bardzo prosty przepis na przygotowanie słodkiego ciasta z soczystymi jabłkami z domowego ciasta drożdżowego na mleku, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 72 % 36 g
230 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szarlotkę z ciasta drożdżowego w mleku w dość prosty sposób, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania słodkich wypieków drożdżowych z soczystymi jabłkami i cynamonem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź odpowiedni pojemnik i wlej do niego dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej, a następnie włóż do niego dwadzieścia gramów świeżych prasowanych drożdży i wlej pięćdziesiąt gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż trzy łyżki mąki pszennej najwyższej jakości z całkowitej ilości we wspólnym pojemniku z mlekiem, a następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki i wyjmij pojemnik w ciepłe miejsce, aby aktywować drożdże na piętnaście do dwudziestu minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź obszerną miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, a następnie wlej do niej jedną piątą łyżeczki soli i dobrze ubij, a następnie włóż pięćdziesiąt gramów masła o temperaturze pokojowej do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki razem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z masą jajeczno-maślaną, a następnie wlej do niej dobrze wyrośnięte ciasto i wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź drobne sito i przesiaj do miski z płynną podstawą czterysta gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami przez około pięć minut, a następnie dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego i zagniataj ciasto przez kolejne dwie minuty, aż uzyska odpowiednią konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj zagniecione ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie przykryj je ściereczką kuchenną i usuń, aby rozłożyć się w ciepłym miejscu na godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu rozłóż ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki pszennej, a następnie delikatnie ugniataj, aż ciasto będzie prostokątne i o grubości jednego centymetra, a następnie przykryj ciasto ściereczką kuchenną i pozostaw na trzydzieści minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu lekko spłaszcz tortillę wałkiem do ciasta i rozłóż na środku pierwszą część pokrojonych plasterków z wcześniej obranych dwóch jabłek,które następnie posyp trzy łyżeczki cynamonu wymieszanymi z dwiema łyżkami cukru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj wyłożony rząd plasterków jabłka krawędzią ciasta, a następnie lekko dociśnij i wypoziomuj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż kolejny rząd plasterków jabłka i posyp cynamonem zmieszanym z cukrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj ułożony rząd plasterków jabłka drugą krawędzią ciasta, a następnie wyrównaj ciasto, dobrze przyklej krawędzie i obróć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podziel powstały obrabiany przedmiot na sześć identycznych części i umieść je w formie natłuszczonej niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie przykryj ściereczką kuchenną na wierzchu i pozostaw w ciepłym miejscu przez trzydzieści minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Weź małą miskę i ubij w niej jedno jajko kurze z dwiema łyżkami mleka, a następnie posmaruj ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do stu sześćdziesięciu pięciu stopni i piecz ciasto przez około czterdzieści do pięćdziesięciu minut na złoty kolor.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po upływie czasu uwolnij ciasto z formy i rozłóż na talerzu, a następnie polej je krówką przygotowaną z cukru pudru z sokiem z cytryny do smaku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty przepis na najsmaczniejszą szarlotkę z ciasta drożdżowego na mleku! Pamiętaj, aby przygotować domowe słodkie ciasto z soczystymi jabłkami i cynamonem, aby przyjemnie zadowolić swoich bliskich i na pewno nie pożałujesz! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy