skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Ciasto robi się szybko. Wymieszaj wszystkie suche składniki: 2 szklanki mąki, sól
Krok 3:

I soda
Krok 4:

Następnie dodaj lekko rozgrzany kefir
Krok 5:

Zagniataj ciasto, dodając 3 szklankę mąki, aby ciasto nie było zbyt ciasne (może nie być potrzebna cała szklanka mąki), powinno być elastyczne. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, posmaruj je olejem roślinnym
Krok 6:

Podziel ciasto na 12 części, przykryj celofanem, aby nie wyschło podczas wypełniania
Krok 7:

Obierz dynię i nasiona. Pocieramy na grubej tarce
Krok 8:

Rozgrzej patelnię, rozpuść masło
Krok 9:

Rozłóż dynię na patelni, dodaj cukier. Dodałem 1 łyżkę. łyżka cukru, ale skupiasz się na słodyczy dyni. Dusić dynię na średnim ogniu przez około 20 minut, aż będzie miękka. Następnie wstaw do ostygnięcia, możesz umieścić patelnię w pojemniku z zimną wodą, aby przyspieszyć proces
Krok 10:

Włącz piekarnik na 180 stopni. Podczas ogrzewania tworzymy ciasta. Rozwałkuj kawałki ciasta w kształcie owalu
Krok 11:

Rozłóż nadzienie na środku
Krok 12:

Możesz zwinąć jak zwykłe ciasta lub utkać Kłos. Aby to zrobić, owiń jedną krawędź nadzienia
Krok 13:

Następnie bierzemy prawą stronę ciasta
Krok 14:

Przykrywamy do środka nadzienia, lekko nakładając się na lewą stronę
Krok 15:

Następnie bierzemy ciasto po lewej stronie
Krok 16:

Zakładka w prawo
Krok 17:

Potem znowu po prawej
Krok 18:

I po lewej
Krok 19:

Do końca
Krok 20:

Okaże się Kłos
Krok 21:

Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj pergaminem, tak jak zwykle
Krok 22:

Ułóż placki, wstrząśnij jajkiem, posmaruj nim placki
Krok 23:

Piec około 20-25 minut, aż się zarumienią
Krok 24:

Do pieczenia takich ciast możesz zrobić dowolne nadzienie-z jabłkami lub marchewką. Marchewki będą również musiały być duszone, aż będą ugotowane z cukrem. A do nadzienia jabłkowego możesz je zetrzeć lub drobno posiekać i posypać cukrem. Ogólnie według Twojego gustu i koloru. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g

