placki z dyni kefirowej bez drożdży

proste, pyszne, szybkie! Ciasta z herbatą docenią wszystkie domowe! Proste i szybkie w przygotowaniu. Proponuję przygotować pyszne ciasta z dynią. Ciasto okazuje się cienkie, takie ciasta można upiec lub smażyć. Kto lubi.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 75 % 27 g
165 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto robi się szybko. Wymieszaj wszystkie suche składniki: 2 szklanki mąki, sól

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I soda

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj lekko rozgrzany kefir

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto, dodając 3 szklankę mąki, aby ciasto nie było zbyt ciasne (może nie być potrzebna cała szklanka mąki), powinno być elastyczne. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, posmaruj je olejem roślinnym

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 12 części, przykryj celofanem, aby nie wyschło podczas wypełniania

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz dynię i nasiona. Pocieramy na grubej tarce

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię, rozpuść masło

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż dynię na patelni, dodaj cukier. Dodałem 1 łyżkę. łyżka cukru, ale skupiasz się na słodyczy dyni. Dusić dynię na średnim ogniu przez około 20 minut, aż będzie miękka. Następnie wstaw do ostygnięcia, możesz umieścić patelnię w pojemniku z zimną wodą, aby przyspieszyć proces

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włącz piekarnik na 180 stopni. Podczas ogrzewania tworzymy ciasta. Rozwałkuj kawałki ciasta w kształcie owalu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie na środku

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz zwinąć jak zwykłe ciasta lub utkać Kłos. Aby to zrobić, owiń jedną krawędź nadzienia

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie bierzemy prawą stronę ciasta

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykrywamy do środka nadzienia, lekko nakładając się na lewą stronę

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie bierzemy ciasto po lewej stronie

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zakładka w prawo

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Potem znowu po prawej

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I po lewej

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Do końca

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Okaże się Kłos

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj pergaminem, tak jak zwykle

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż placki, wstrząśnij jajkiem, posmaruj nim placki

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piec około 20-25 minut, aż się zarumienią

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Do pieczenia takich ciast możesz zrobić dowolne nadzienie-z jabłkami lub marchewką. Marchewki będą również musiały być duszone, aż będą ugotowane z cukrem. A do nadzienia jabłkowego możesz je zetrzeć lub drobno posiekać i posypać cukrem. Ogólnie według Twojego gustu i koloru. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy