skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto kruche. Aby to zrobić, wymieszaj 350 g przesianej mąki pszennej, 30 g cukru i 2 łyżeczki.proszek do pieczenia.
Krok 2:
Dodaj 200 g zimnego startego masła do suchych składników. Delikatnie wcieramy ciasto w okruchy, ale nie ugniatamy przez długi czas.
Krok 3:
Dodaj 5 żółtek i kontynuuj pocieranie ciasta lekkimi ruchami. Masa okazuje się dość wilgotna, ale w której nie trzeba jej zbierać.
Krok 4:
Odłożymy około jednej trzeciej tak kruchego ciasta, aby wymieszać je z kakao. Dostałem 4 czubate łyżki stołowe. W pozostałej części dodaj 1 łyżkę. L. ze zjeżdżalnią mąki, aw odłożonej na bok - 1 łyżka. l. proszek kakaowy.
Krok 5:
Następnie oba rodzaje ciasta są stopniowo zbierane w kulkę, ale nie zapominaj, że nie musisz ugniatać przez długi czas. Absolutnie nie trzeba osiągać pełnej jednorodności. Przenosimy go do folii spożywczej i wysyłamy do lodówki na 20-30 minut.
Krok 6:
Do warstwy jagód użyję świeżych lub rozmrożonych jagód czarnej porzeczki. Jeśli jagody są świeże, zmiażdż je trochę popychaczem. Lekko!) Dodaj 120 g cukru i 1 łyżkę. L. ze zjeżdżalnią skrobi kukurydzianej. Wymieszaj i wyślij na średni ogień. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy mieszaninę jagód do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i przenieś do innego naczynia. Niech ostygnie.
Krok 7:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je w taki sposób, aby jedna część była nieco większa od drugiej. Piec będzie w kwadratowym kształcie o boku 23 cm na pergaminie. Dolną warstwą pocieramy większość jasnego ciasta. Rozprowadzamy go równomiernie i lekko dociskamy ręką.
Krok 8:
Rozłóż schłodzone nadzienie jagodowe następną warstwą. Rozłóż go porcjami na całej powierzchni ciasta, a następnie ostrożnie wyrównaj szpatułką.
Krok 9:
Na wierzch warstwy jagód wcieramy ciasto, do którego dodaliśmy proszek kakaowy. Równie ostrożnie rozprowadzamy go na całej powierzchni ciasta. Odłóż blachę do pieczenia na bok i zajmij się białkami.
Krok 10:
Dodaj szczyptę soli do 5 białek o temperaturze pokojowej i ubij na małych obrotach, aż będzie lekka piana. Następnie w porcjach (w 3-4 etapach) dodaj 150 g cukru. Ubijamy do & quot; uporczywych szczytów & quot;. Na koniec dodaj 2 łyżeczki. skrobia kukurydziana i ponownie wymieszaj.
Krok 11:
Ostrożnie rozłóż ubite białka w małych porcjach na ciemnej warstwie i wyrównaj szpatułką.
Krok 12:
Zetrzyj resztę jasnego ciasta na wierzchu. Wyrównujemy.
Krok 13:
Wyślij ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 45 minut. Mój piekarnik działa w trybie "dół-góra"bez konwekcji.
Krok 14:
Po upływie czasu ostudź ciasto w uchylonym piekarniku, wyjmij z formy i przenieś na półmisek. Podziel na porcje i możesz pić herbatę!) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g