Polskie ciasto pleśniowe

proponuję upiec Polskie ciasto & quot; pleśń & quot;. Idealnie łączy kruche ciasto w jasnych i ciemnych wersjach, kwaśne nadzienie jagodowe i słodką przewiewną bezę. To jedno z tych ciast, które z czasem staje się coraz smaczniejsze!)
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 68 % 42 g
314 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto kruche. Aby to zrobić, wymieszaj 350 g przesianej mąki pszennej, 30 g cukru i 2 łyżeczki.proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 200 g zimnego startego masła do suchych składników. Delikatnie wcieramy ciasto w okruchy, ale nie ugniatamy przez długi czas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 5 żółtek i kontynuuj pocieranie ciasta lekkimi ruchami. Masa okazuje się dość wilgotna, ale w której nie trzeba jej zbierać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odłożymy około jednej trzeciej tak kruchego ciasta, aby wymieszać je z kakao. Dostałem 4 czubate łyżki stołowe. W pozostałej części dodaj 1 łyżkę. L. ze zjeżdżalnią mąki, aw odłożonej na bok - 1 łyżka. l. proszek kakaowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie oba rodzaje ciasta są stopniowo zbierane w kulkę, ale nie zapominaj, że nie musisz ugniatać przez długi czas. Absolutnie nie trzeba osiągać pełnej jednorodności. Przenosimy go do folii spożywczej i wysyłamy do lodówki na 20-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do warstwy jagód użyję świeżych lub rozmrożonych jagód czarnej porzeczki. Jeśli jagody są świeże, zmiażdż je trochę popychaczem. Lekko!) Dodaj 120 g cukru i 1 łyżkę. L. ze zjeżdżalnią skrobi kukurydzianej. Wymieszaj i wyślij na średni ogień. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy mieszaninę jagód do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i przenieś do innego naczynia. Niech ostygnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je w taki sposób, aby jedna część była nieco większa od drugiej. Piec będzie w kwadratowym kształcie o boku 23 cm na pergaminie. Dolną warstwą pocieramy większość jasnego ciasta. Rozprowadzamy go równomiernie i lekko dociskamy ręką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż schłodzone nadzienie jagodowe następną warstwą. Rozłóż go porcjami na całej powierzchni ciasta, a następnie ostrożnie wyrównaj szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch warstwy jagód wcieramy ciasto, do którego dodaliśmy proszek kakaowy. Równie ostrożnie rozprowadzamy go na całej powierzchni ciasta. Odłóż blachę do pieczenia na bok i zajmij się białkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj szczyptę soli do 5 białek o temperaturze pokojowej i ubij na małych obrotach, aż będzie lekka piana. Następnie w porcjach (w 3-4 etapach) dodaj 150 g cukru. Ubijamy do & quot; uporczywych szczytów & quot;. Na koniec dodaj 2 łyżeczki. skrobia kukurydziana i ponownie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie rozłóż ubite białka w małych porcjach na ciemnej warstwie i wyrównaj szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj resztę jasnego ciasta na wierzchu. Wyrównujemy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 45 minut. Mój piekarnik działa w trybie "dół-góra"bez konwekcji.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po upływie czasu ostudź ciasto w uchylonym piekarniku, wyjmij z formy i przenieś na półmisek. Podziel na porcje i możesz pić herbatę!) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy