skład / składniki
metoda gotowania
gotowe ciasto francuskie jest doskonałym pomocnikiem dla każdej gospodyni domowej. Wkładając jedno opakowanie do lodówki, możesz mieć pewność, że nawet najbardziej nieoczekiwani goście nie pozostaną bez poczęstunku. Takie ciasto szybko się rozmraża, łatwo się rozwałkuje, doskonale zachowuje swój kształt w gotowym naczyniu. Możesz go używać zarówno do słonych, jak i słodkich wypieków, dziś przygotujemy koperty z serem. Nie są tak wiążące jak słodki deser, ale nie należą do potraw tak ciężkich jak wypieki mięsne.
rozłóż rozmrożone ciasto francuskie na stole, który najpierw musisz posypać mąką, aby się nie przykleił. Rozwałkuj warstwę ciasta w prostokąt o grubości 2-3 mm.nie warto próbować zbyt mocno i uczynić go prawie przezroczystym, podczas gotowania może się rozerwać. Zbyt grube ciasto też nie jest konieczne, ilość ciasta i nadzienia powinna być proporcjonalna. Rozwałkowaną warstwę ciasta kroimy w prostokąty o przybliżonym rozmiarze 7x12 cm.
bierzemy dowolny ser. Klasyczne połączenie sugeruje jego słonawy smak, ale wszystko zależy od osobistych preferencji. Zetrzyj ser na grubej tarce.
w rozłóż dwie łyżeczki startego sera na połowie każdego prostokąta. Zamykamy nadzienie drugą połową ciasta i lekko dociskamy, aby się połączyły, a koperty nie rozpadły się podczas pieczenia. Możesz ozdobić krawędź kopert, naciskając ją widelcem.
blachę do pieczenia, na której będziemy piec koperty z serem, przykryć naoliwionym papierem do pieczenia. Jeśli jest mata silikonowa, użyj jej, to na pewno nic się nie przyklei.
rozłóż koperty na blasze do pieczenia, aby się nie dotykały. W tym procesie będą się powiększać i mogą się sklejać, zakłócając reprezentacyjny wygląd. Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie i posmaruj nim powierzchnię każdej koperty.
piec w 180 stopniach przez 15 minut na złoty kolor. Gdy tylko koperty wyglądają na gotowe na zewnątrz, wyjmujemy je i podajemy na gorąco, podczas gdy ser w środku jest stopiony i dobrze się rozciąga.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g