Rolada z cukinii z pomidorami i serem

letnia bułka warzywna z serem i soczystymi pomidorami. W letnim sezonie cukinii dość często gotuję takie bułki z różnymi nadzieniami. Ale ta opcja z pomidorami i serem jest dla nas szczególnie pożądana. W końcu bułka okazuje się delikatna i soczysta. To świetna przekąska na każdy stół.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 38 % 9 g
134 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby przygotować bułkę, umyj warzywa i zioła, osusz.
obierz cukinię i nasiona, zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli cukinia jest młoda, nie można jej obrać, ponieważ jej skóra jest delikatna.
sól cukinii, pozostaw na 10 minut, aby sok się wyróżniał. Wyciśnij sok.
ubij jajka, aż będą gładkie, połącz z cukinią.
drobno posiekaj pietruszkę, Dodaj do powstałej mieszanki, wymieszaj.
dodaj mąkę przesianą sodą, mieszaj, aż znikną grudki.
do pieczenia ciasta bardzo wygodne jest użycie maty teflonowej lub silikonowej. Jeśli użyjesz pergaminu, lepiej wziąć go dobrej jakości, aby ciasto dobrze się od niego oddzieliło.
ciasto z cukinii wlać warstwę nie większą niż 1 cm, wygładzić.
piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
wierzch ciasta pozostanie blady. Gotowość do patrzenia na krawędzie, jeśli są dobrze zrumienione, ciasto jest gotowe.
wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź trochę, oddziel od podstawy do pieczenia.
zmiel ser na grubej tarce.
pokrój pomidory w cienkie plasterki lub półkola.
jeszcze ciepłe ciasto z cukinii posyp równomiernie startym serem. Ułóż plastry pomidora na wierzchu.
delikatnie zwinąć rolkę, owinąć folią spożywczą i pozostawić na stole, aż całkowicie ostygnie. W tym czasie ser trochę się stopi.
włóż bułkę do lodówki na 2 godziny. W ten sposób zagęści się i będzie dobrze cięty.
pokrój gotową bułkę na porcje. Podawaj jako przystawkę przyozdobioną świeżymi ziołami.
smacznego!

aby uzyskać pikantny smak, do nadzienia można dodać czosnek przepuszczony przez prasę. Należy go wymieszać z startym serem.
każdy ser zrobi: twardy, stopiony, solankowy.
lepiej jest wziąć mięsiste, gęste pomidory, aby miały mniej soku.
z zieleni można również użyć kopru, bazylii.

uwielbiam ten przepis nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na łatwość i łatwość przygotowania zarówno ciasta warzywnego, jak i nadzienia.
co zaskakujące, dzieci, które nie szanują cukinii, jedzą taką bułkę z przyjemnością. Proszą o podanie go z zupą zamiast chleba, jak kanapki)).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy