skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować bułkę, umyj warzywa i zioła, osusz.
obierz cukinię i nasiona, zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli cukinia jest młoda, nie można jej obrać, ponieważ jej skóra jest delikatna.
sól cukinii, pozostaw na 10 minut, aby sok się wyróżniał. Wyciśnij sok.
ubij jajka, aż będą gładkie, połącz z cukinią.
drobno posiekaj pietruszkę, Dodaj do powstałej mieszanki, wymieszaj.
dodaj mąkę przesianą sodą, mieszaj, aż znikną grudki.
do pieczenia ciasta bardzo wygodne jest użycie maty teflonowej lub silikonowej. Jeśli użyjesz pergaminu, lepiej wziąć go dobrej jakości, aby ciasto dobrze się od niego oddzieliło.
ciasto z cukinii wlać warstwę nie większą niż 1 cm, wygładzić.
piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
wierzch ciasta pozostanie blady. Gotowość do patrzenia na krawędzie, jeśli są dobrze zrumienione, ciasto jest gotowe.
wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź trochę, oddziel od podstawy do pieczenia.
zmiel ser na grubej tarce.
pokrój pomidory w cienkie plasterki lub półkola.
jeszcze ciepłe ciasto z cukinii posyp równomiernie startym serem. Ułóż plastry pomidora na wierzchu.
delikatnie zwinąć rolkę, owinąć folią spożywczą i pozostawić na stole, aż całkowicie ostygnie. W tym czasie ser trochę się stopi.
włóż bułkę do lodówki na 2 godziny. W ten sposób zagęści się i będzie dobrze cięty.
pokrój gotową bułkę na porcje. Podawaj jako przystawkę przyozdobioną świeżymi ziołami.
smacznego!
aby uzyskać pikantny smak, do nadzienia można dodać czosnek przepuszczony przez prasę. Należy go wymieszać z startym serem.
każdy ser zrobi: twardy, stopiony, solankowy.
lepiej jest wziąć mięsiste, gęste pomidory, aby miały mniej soku.
z zieleni można również użyć kopru, bazylii.
uwielbiam ten przepis nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na łatwość i łatwość przygotowania zarówno ciasta warzywnego, jak i nadzienia.
co zaskakujące, dzieci, które nie szanują cukinii, jedzą taką bułkę z przyjemnością. Proszą o podanie go z zupą zamiast chleba, jak kanapki)).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g