skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta francuskiego z kremową wyściółką i przesiujemy pięćset gramów mąki do dużego pojemnika.
Krok 2:
Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów margaryny, pięćdziesiąt gramów masła pokrojonego w drobną kostkę do pojemnika z mąką, dokładnie zmiel rękami i przygotuj szybkie ciasto francuskie.
Krok 3:
Rozbij jedno jajko kurze do osobnego pojemnika i potrzyj trzepaczką, aż będzie gładkie, dodaj szczyptę soli, dwieście pięćdziesiąt gramów zimnej wody, jedną łyżkę octu jabłkowego, trzy łyżki wódki i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Łączymy dwie części ciasta na sucho z płynem i bardzo dobrze mieszamy wszystkie składniki.
Krok 5:
Zbieramy ciasto, jeśli przykleja się do rąk, dodajemy kilka łyżek mąki.
Krok 6:
Z przygotowanego ciasta tworzymy kiełbasę, którą zawijamy w celofan i wkładamy do zamrażarki na półtorej godziny.
Krok 7:
Po półtorej godzinie kroimy wymaganą liczbę kawałków ciasta.
Krok 8:
Posyp blat odrobiną mąki, ugniataj kawałek ciasta na ciasto i rozwałkuj wałkiem do cienkiej warstwy.
Krok 9:
Złóż cienką warstwę ciasta na cztery, a następnie obficie posyp mąką i rozwałkuj na cienkie ciasto.
Krok 10:
Za pomocą wałka do ciasta przenosimy ciasto na blachę do pieczenia, wykonujemy liczne nakłucia widelcem, aby podczas pieczenia w piekarniku nie było bąbelków.
Krok 11:
Wysyłamy blachę do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do dwustu pięćdziesięciu stopni i po pięciu do sześciu minutach pierwsze ciasto jest gotowe. Delikatne, chrupiące i kruche ciasta dla & quot; Napoleona & quot; są najbardziej podstawowe w przygotowaniu tego ciasta. Podobnie pieczemy pozostałe ciasta, których należy zrobić dwadzieścia sztuk.
Krok 12:
Przygotuj krem do ciasta i włóż pół kilograma zmiękczonego masła do dużej miski, dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie ubij mikserem, aż będzie przewiewny.
Krok 13:
Dodaj czterysta gramów słoika skondensowanego mleka do miski z bitym masłem i wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj czterysta gramowy słoik gotowanego skondensowanego mleka do miski i wymieszaj.
Krok 15:
Dodaj jedną łyżkę stołową trzysta gramów gęstej kaszy manny, która została ugotowana w wodzie i dobrze wymieszana, aż będzie gładka.
Krok 16:
Zaczynamy zbierać ciasto i naprzemiennie układamy na blasze do pieczenia przygotowane osiemnaście z dwudziestu ciast, które dobrze pokrywamy warstwami kremu i równomiernie rozprowadzamy szpatułką, pozostawiając więcej kremu na górne ciasto.
Krok 17:
Ciasta za każdym razem mocno dociskamy do siebie rękami.
Krok 18:
Rozłóż największą warstwę kremu na górnym cieście i równomiernie rozprowadź.
Krok 19:
Z dwóch pozostałych ciast, które włożyliśmy do torby, robimy okruchy do posypania ciasta, rozbijamy je dobrze i siekamy rękami.
Krok 20:
Posyp okruchy na wierzchu ciasta i równomiernie wyrównaj rękami. Ciasto przykrywamy torbą i wkładamy do lodówki na kilka godzin w celu namoczenia kremem.
Krok 21:
Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Miłej herbaty i apetytu!
ciasto Napoleona! "Delikatny, chrupiący, smak dzieciństwa" - takie myśli i odczucia pojawiają się w pamięci, gdy myślimy o torcie Napoleona.
tak, nie jest łatwy do przygotowania i nie każda gospodyni zdecyduje się go upiec, ale jeśli nadal się spakujesz i zrobisz, wynik nie oszuka Twoich oczekiwań.
nie bez powodu został tak nazwany! Smak jest naprawdę imperialny-wyrafinowany i rozpływa się w ustach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal / 100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g