ciasto francuskie Napoleon na margarynie i skondensowanym mleku

delikatne chrupiące ciasto to naprawdę Cesarski przepis! Świetny przepis na pyszne ciasto francuskie z kremową wyściółką, które z pewnością przypadnie do gustu i stanie się ulubionym ciastem Twojej rodziny!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 52 % 36 g
406 kcal
IG: 0 / 22 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta francuskiego z kremową wyściółką i przesiujemy pięćset gramów mąki do dużego pojemnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów margaryny, pięćdziesiąt gramów masła pokrojonego w drobną kostkę do pojemnika z mąką, dokładnie zmiel rękami i przygotuj szybkie ciasto francuskie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jedno jajko kurze do osobnego pojemnika i potrzyj trzepaczką, aż będzie gładkie, dodaj szczyptę soli, dwieście pięćdziesiąt gramów zimnej wody, jedną łyżkę octu jabłkowego, trzy łyżki wódki i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łączymy dwie części ciasta na sucho z płynem i bardzo dobrze mieszamy wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy ciasto, jeśli przykleja się do rąk, dodajemy kilka łyżek mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z przygotowanego ciasta tworzymy kiełbasę, którą zawijamy w celofan i wkładamy do zamrażarki na półtorej godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po półtorej godzinie kroimy wymaganą liczbę kawałków ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp blat odrobiną mąki, ugniataj kawałek ciasta na ciasto i rozwałkuj wałkiem do cienkiej warstwy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Złóż cienką warstwę ciasta na cztery, a następnie obficie posyp mąką i rozwałkuj na cienkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą wałka do ciasta przenosimy ciasto na blachę do pieczenia, wykonujemy liczne nakłucia widelcem, aby podczas pieczenia w piekarniku nie było bąbelków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wysyłamy blachę do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do dwustu pięćdziesięciu stopni i po pięciu do sześciu minutach pierwsze ciasto jest gotowe. Delikatne, chrupiące i kruche ciasta dla & quot; Napoleona & quot; są najbardziej podstawowe w przygotowaniu tego ciasta. Podobnie pieczemy pozostałe ciasta, których należy zrobić dwadzieścia sztuk.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj krem do ciasta i włóż pół kilograma zmiękczonego masła do dużej miski, dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie ubij mikserem, aż będzie przewiewny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj czterysta gramów słoika skondensowanego mleka do miski z bitym masłem i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj czterysta gramowy słoik gotowanego skondensowanego mleka do miski i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj jedną łyżkę stołową trzysta gramów gęstej kaszy manny, która została ugotowana w wodzie i dobrze wymieszana, aż będzie gładka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zaczynamy zbierać ciasto i naprzemiennie układamy na blasze do pieczenia przygotowane osiemnaście z dwudziestu ciast, które dobrze pokrywamy warstwami kremu i równomiernie rozprowadzamy szpatułką, pozostawiając więcej kremu na górne ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasta za każdym razem mocno dociskamy do siebie rękami.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż największą warstwę kremu na górnym cieście i równomiernie rozprowadź.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Z dwóch pozostałych ciast, które włożyliśmy do torby, robimy okruchy do posypania ciasta, rozbijamy je dobrze i siekamy rękami.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp okruchy na wierzchu ciasta i równomiernie wyrównaj rękami. Ciasto przykrywamy torbą i wkładamy do lodówki na kilka godzin w celu namoczenia kremem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Miłej herbaty i apetytu!

ciasto Napoleona! "Delikatny, chrupiący, smak dzieciństwa" - takie myśli i odczucia pojawiają się w pamięci, gdy myślimy o torcie Napoleona.
tak, nie jest łatwy do przygotowania i nie każda gospodyni zdecyduje się go upiec, ale jeśli nadal się spakujesz i zrobisz, wynik nie oszuka Twoich oczekiwań.
nie bez powodu został tak nazwany! Smak jest naprawdę imperialny-wyrafinowany i rozpływa się w ustach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal / 100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy