skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj ciasto na ciasta. Do przesianej mąki dodaję masło (nie zamrożone, zwykła temperatura pokojowa) i zaczynam mielić na okruchy. W dowolny wygodny sposób. Wcześniej dobrze otulić masło mąką. Będzie to łatwiejsze, nie przylgnie do noża.
Krok 2:
Takie okruchy powinny się udać.
Krok 3:
W środku robię wgłębienie, wlewam tam wodę (temperatura pokojowa)i ocet. I zagniatam jednorodne ciasto.
Krok 4:
To ciasto powinno się udać. Zawijam go w torbę i wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 5:
W międzyczasie przejdźmy do kremu. Najlepiej gotować w rondlu z grubym dnem!!! Mieszam (w rondlu ) jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, skrobię.
Krok 6:
I wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Nie powinno pozostać żadnych Nie zawieszonych grudek.
Krok 7:
I dodaj mleko do mieszanki jajecznej (temperatura komtatu). Wszystko dobrze mieszam. I wyślę na piec.
Krok 8:
Na ogniu poniżej średniej stale aktywnie mieszając krem. Taka konsystencja kremu powinna się udać. Warzenie Zajęło mi 9 minut. Zawsze gotuję go na małym ogniu, więc na pewno się nie zwinie i nie przypali. Po schłodzeniu krem stanie się jeszcze grubszy. Jeśli nagle tak się stanie, że krem poszedł w grudki, przebij go blenderem.
Krok 9:
Przykryj folią spożywczą w kontakcie i pozostaw do ostygnięcia. Możesz w lodówce, możesz (jeśli pozwala na to czas) zostawić na kuchence. Ale bardzo ważne jest, aby podczas mieszania śmietany z bitym masłem obie masy powinny mieć tę samą temperaturę. W przeciwnym razie krem się odklei. A masło będzie pokojowe!!!
Krok 10:
Godzina minęła, ciasto odpoczęło, zaczynam toczyć ciasta. Podzielę go na 8 równych części. Każdy kawałek 80 g. możesz po prostu na oko.
Krok 11:
Zaokrąglić, przykryć folią, aby ciasto się nie zetarło.
Krok 12:
I podczas zwijania jednego kawałka przechowuję wszystkie pozostałe w lodówce. Rozwałkowuję ciasta cienko, około kilku milimetrów. Rozmiar mojego ciasta to 20 * 20. Z pergaminu zrobiłem taki szablon. Po upieczeniu będę przycinać ciasta. I zrobię posypkę z resztek.
Krok 13:
Nakłuwam nożem lub widelcem i wysyłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Czas pieczenia 5-7 minut. Na złoty, złoty kolor.
Krok 14:
Oto takie apetyczne ciasta. Są bardzo delikatne, chrupiące, aromatyczne. Odkładam na bok.
Krok 15:
Wróć do kremu. Zmiękczone masło dobrze ubijam na biało. Masa powinna być bujna, błyszcząca.
Krok 16:
W tym momencie baza kremu była już dobrze schłodzona, zgęstniała.
Krok 17:
Dobrze mieszam trzepaczką, możesz mikserem.
Krok 18:
I dosłownie trochę, zaczynam mieszać z bitym masłem. !!! Powtarzam, masy powinny wynosić około jednej temperatury!!! Dobrze mieszam. Możesz to również zrobić za pomocą miksera.
Krok 19:
Oto taki bujny, przewiewny krem, który powinien się udać. Jest bardzo delikatny, smakuje jak roztopione kremowe lody.
Krok 20:
Wycinam ciasta według kształtu. Są cięte łatwo, bez problemów.
Krok 21:
Ten sposób (przycinanie po upieczeniu ) najbardziej mi się podoba. Zwykle ciasto siada po upieczeniu, a ciasta nie są idealnie równe. A tu wszystko jest stabilne:)
Krok 22:
Ścinki rozdrobnione. Oto taka ilość okruchów.
Krok 23:
I zaczynam składać ciasto. Na dnie naczynia kładę łyżkę kremu, aby ciasto nie jeździło. Na każde ciasto są 2 łyżki stołowe ze zjeżdżalnią śmietany. I tak zbieram całe ciasto.
Krok 24:
Ilość tego kremu wystarczy na boki.
Krok 25:
Posyp okruchami. I zostawiam do namoczenia. Rozmiar ciasta po impregnacji okazał się 20*20*5.5
Krok 26:
Dekoruję do woli.
Krok 27:
Można również posypać cukrem pudrem.
Krok 28:
I wezwij wszystkich do stołu.
Krok 29:
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, kremowe, umiarkowanie słodkie. Ogólnie-idealny & quot; Napoleon & quot;.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g