ciasto Napoleon z kremem waniliowym

ciasta bez jajek i śmietany, śmietana z bitym masłem. Dla mnie to najsmaczniejszy" Napoleon & quot;. Ciasta są delikatne, chrupiące, a krem jest lekki, przewiewny, umiarkowanie słodki, bardzo podobny do roztopionych lodów "lody".
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 41 % 21 g
węglowodany 49 % 25 g
306 kcal
IG: 15 / 4 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj ciasto na ciasta. Do przesianej mąki dodaję masło (nie zamrożone, zwykła temperatura pokojowa) i zaczynam mielić na okruchy. W dowolny wygodny sposób. Wcześniej dobrze otulić masło mąką. Będzie to łatwiejsze, nie przylgnie do noża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Takie okruchy powinny się udać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W środku robię wgłębienie, wlewam tam wodę (temperatura pokojowa)i ocet. I zagniatam jednorodne ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    To ciasto powinno się udać. Zawijam go w torbę i wkładam do lodówki na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przejdźmy do kremu. Najlepiej gotować w rondlu z grubym dnem!!! Mieszam (w rondlu ) jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, skrobię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Nie powinno pozostać żadnych Nie zawieszonych grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I dodaj mleko do mieszanki jajecznej (temperatura komtatu). Wszystko dobrze mieszam. I wyślę na piec.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na ogniu poniżej średniej stale aktywnie mieszając krem. Taka konsystencja kremu powinna się udać. Warzenie Zajęło mi 9 minut. Zawsze gotuję go na małym ogniu, więc na pewno się nie zwinie i nie przypali. Po schłodzeniu krem stanie się jeszcze grubszy. Jeśli nagle tak się stanie, że krem poszedł w grudki, przebij go blenderem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj folią spożywczą w kontakcie i pozostaw do ostygnięcia. Możesz w lodówce, możesz (jeśli pozwala na to czas) zostawić na kuchence. Ale bardzo ważne jest, aby podczas mieszania śmietany z bitym masłem obie masy powinny mieć tę samą temperaturę. W przeciwnym razie krem się odklei. A masło będzie pokojowe!!!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Godzina minęła, ciasto odpoczęło, zaczynam toczyć ciasta. Podzielę go na 8 równych części. Każdy kawałek 80 g. możesz po prostu na oko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zaokrąglić, przykryć folią, aby ciasto się nie zetarło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I podczas zwijania jednego kawałka przechowuję wszystkie pozostałe w lodówce. Rozwałkowuję ciasta cienko, około kilku milimetrów. Rozmiar mojego ciasta to 20 * 20. Z pergaminu zrobiłem taki szablon. Po upieczeniu będę przycinać ciasta. I zrobię posypkę z resztek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nakłuwam nożem lub widelcem i wysyłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Czas pieczenia 5-7 minut. Na złoty, złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto takie apetyczne ciasta. Są bardzo delikatne, chrupiące, aromatyczne. Odkładam na bok.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wróć do kremu. Zmiękczone masło dobrze ubijam na biało. Masa powinna być bujna, błyszcząca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W tym momencie baza kremu była już dobrze schłodzona, zgęstniała.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dobrze mieszam trzepaczką, możesz mikserem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I dosłownie trochę, zaczynam mieszać z bitym masłem. !!! Powtarzam, masy powinny wynosić około jednej temperatury!!! Dobrze mieszam. Możesz to również zrobić za pomocą miksera.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Oto taki bujny, przewiewny krem, który powinien się udać. Jest bardzo delikatny, smakuje jak roztopione kremowe lody.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wycinam ciasta według kształtu. Są cięte łatwo, bez problemów.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ten sposób (przycinanie po upieczeniu ) najbardziej mi się podoba. Zwykle ciasto siada po upieczeniu, a ciasta nie są idealnie równe. A tu wszystko jest stabilne:)

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ścinki rozdrobnione. Oto taka ilość okruchów.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    I zaczynam składać ciasto. Na dnie naczynia kładę łyżkę kremu, aby ciasto nie jeździło. Na każde ciasto są 2 łyżki stołowe ze zjeżdżalnią śmietany. I tak zbieram całe ciasto.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ilość tego kremu wystarczy na boki.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Posyp okruchami. I zostawiam do namoczenia. Rozmiar ciasta po impregnacji okazał się 20*20*5.5

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dekoruję do woli.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Można również posypać cukrem pudrem.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    I wezwij wszystkich do stołu.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, kremowe, umiarkowanie słodkie. Ogólnie-idealny & quot; Napoleon & quot;.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy