Cinnabons z orzechami w sosie śmietanowym

bez wyrabiania ciasta, orzechowo-karmelowe, kremowe! Bułeczki bardzo delikatne, aromatyczne, maślane, karmelowe
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 59 % 40 g
380 kcal
IG: 5 / 10 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To ciasto można bez problemu zagnieść zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera do ciasta. Ugniatanie przez długi czas nie jest konieczne, nie jest to konieczne. Po prostu połącz wszystko, aż będzie jednolite. Do połowy przesianej mąki zatruwamy cukier, sól, cukier waniliowy, jajko i żółtka, drożdże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko jest podgrzewane, powinno być ciepłe, a nie gorące. Topimy olejem. I dodaj również do mąki. I zaczynamy wyrabiać ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy wszystko jest dobrze połączone, wymieszane, dodaj pozostałą mąkę w 2-3 seriach. I zagniatamy jednorodne, miękkie, elastyczne ciasto, ale jednocześnie nie przykleja się do dłoni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko, gdy ciasto jest zagniecione, zaokrąglij je i wyjmij w ciepłe miejsce do proofingu. Powinien urosnąć i podwoić się. Około godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj kremowy sos karmelowy. W rondlu (lub patelni) z grubym dnem topi się masło, a następnie wysyła do niego śmietanę, cukier, miód, sól i gotuje, aż zgęstnieje przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Proces sos będzie gotować, ostrożnie, nie poparzyć parą. I zmienić kolor. Im dłużej gotujesz, tym ciemniejszy będzie. Ale z doświadczenia powiem, że wystarczy 10-12 minut. Po upieczeniu karmel nadal będzie grubszy. I podoba mi się, gdy powoli nadal przykleja się po upieczeniu. Po doprowadzeniu do pożądanej konsystencji, gdy karmel jest jeszcze gorący, wlej go do formy, w której będziemy piec. I pozostaw do ostygnięcia. Jeszcze zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie przystępujemy do testu. Idealnie pasowało.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I zwiń w prostokątną warstwę około 30 na 50. Dobrze posmaruj masłem, wygodnie jest to zrobić rękami. Posyp orzechami i rodzynkami. 1/3 zostawiłam do posypania po upieczeniu. A na wierzchu cukier z cynamonem i solą. Jeśli nie lubisz kontrastu słodkiego i słonego, możesz albo w ogóle nie dodawać soli, albo mniej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I zwiń w nie ciasną rolkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój bułki o grubości około 5 cm i połóż je na Karmelu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Takie piękno już się okazuje. Wkładamy do proofingu w ciepłe miejsce na 1-1, 5 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do 165-170 stopni, tryb góra-dół, będzie piec około 40-45 minut. Ale lepiej skup się na swoim piekarniku. Wszyscy pieczą inaczej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oto takie pachnące, gorące, rumiane bułeczki. Ale to nie wszystko:))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy są jeszcze gorące, karmel jest płynny, kładziemy na wierzchu naczynia, na którym będziemy już podawać wypieki i ostrożnie odwracamy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Można potrząsnąć kilka razy. Ale zwykle wychodzą bez problemu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I posyp resztkami orzechów rodzynkami. Czekamy, aż ostygną i zapraszamy wszystkich do stołu!!! Smacznego!!!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oto takie eleganckie warstwy w przekroju!!!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Jeszcze trochę drażnię!!!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Czyż nie apetycznie karmelowo otacza bułkę:)

chcę zaproponować przepis na bardzo smaczny, maślany, aromatyczny i bardzo kaloryczny :) bułki z orzechami włoskimi i cynamonem w kremowym sosie karmelowym. Ciasto okazuje się delikatne, nasączone karmelem, po prostu rozpływa się w ustach!!! Przepis jest prosty, nieskomplikowany, ale bardzo smaczny!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy