skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To ciasto można bez problemu zagnieść zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera do ciasta. Ugniatanie przez długi czas nie jest konieczne, nie jest to konieczne. Po prostu połącz wszystko, aż będzie jednolite. Do połowy przesianej mąki zatruwamy cukier, sól, cukier waniliowy, jajko i żółtka, drożdże.
Krok 2:
Mleko jest podgrzewane, powinno być ciepłe, a nie gorące. Topimy olejem. I dodaj również do mąki. I zaczynamy wyrabiać ciasto.
Krok 3:
Gdy wszystko jest dobrze połączone, wymieszane, dodaj pozostałą mąkę w 2-3 seriach. I zagniatamy jednorodne, miękkie, elastyczne ciasto, ale jednocześnie nie przykleja się do dłoni.
Krok 4:
Wszystko, gdy ciasto jest zagniecione, zaokrąglij je i wyjmij w ciepłe miejsce do proofingu. Powinien urosnąć i podwoić się. Około godziny.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj kremowy sos karmelowy. W rondlu (lub patelni) z grubym dnem topi się masło, a następnie wysyła do niego śmietanę, cukier, miód, sól i gotuje, aż zgęstnieje przez 10 minut.
Krok 6:
Proces sos będzie gotować, ostrożnie, nie poparzyć parą. I zmienić kolor. Im dłużej gotujesz, tym ciemniejszy będzie. Ale z doświadczenia powiem, że wystarczy 10-12 minut. Po upieczeniu karmel nadal będzie grubszy. I podoba mi się, gdy powoli nadal przykleja się po upieczeniu. Po doprowadzeniu do pożądanej konsystencji, gdy karmel jest jeszcze gorący, wlej go do formy, w której będziemy piec. I pozostaw do ostygnięcia. Jeszcze zgęstnieje.
Krok 7:
Po godzinie przystępujemy do testu. Idealnie pasowało.
Krok 8:
I zwiń w prostokątną warstwę około 30 na 50. Dobrze posmaruj masłem, wygodnie jest to zrobić rękami. Posyp orzechami i rodzynkami. 1/3 zostawiłam do posypania po upieczeniu. A na wierzchu cukier z cynamonem i solą. Jeśli nie lubisz kontrastu słodkiego i słonego, możesz albo w ogóle nie dodawać soli, albo mniej.
Krok 9:
I zwiń w nie ciasną rolkę.
Krok 10:
Pokrój bułki o grubości około 5 cm i połóż je na Karmelu.
Krok 11:
Takie piękno już się okazuje. Wkładamy do proofingu w ciepłe miejsce na 1-1, 5 godziny.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 165-170 stopni, tryb góra-dół, będzie piec około 40-45 minut. Ale lepiej skup się na swoim piekarniku. Wszyscy pieczą inaczej.
Krok 13:
Oto takie pachnące, gorące, rumiane bułeczki. Ale to nie wszystko:))
Krok 14:
Gdy są jeszcze gorące, karmel jest płynny, kładziemy na wierzchu naczynia, na którym będziemy już podawać wypieki i ostrożnie odwracamy.
Krok 15:
Można potrząsnąć kilka razy. Ale zwykle wychodzą bez problemu.
Krok 16:
I posyp resztkami orzechów rodzynkami. Czekamy, aż ostygną i zapraszamy wszystkich do stołu!!! Smacznego!!!
Krok 17:
Oto takie eleganckie warstwy w przekroju!!!
Krok 18:
Jeszcze trochę drażnię!!!
Krok 19:
Czyż nie apetycznie karmelowo otacza bułkę:)
chcę zaproponować przepis na bardzo smaczny, maślany, aromatyczny i bardzo kaloryczny :) bułki z orzechami włoskimi i cynamonem w kremowym sosie karmelowym. Ciasto okazuje się delikatne, nasączone karmelem, po prostu rozpływa się w ustach!!! Przepis jest prosty, nieskomplikowany, ale bardzo smaczny!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g