chleb kukurydziany Cornbread

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny. Bardzo mało wysiłku, prosty skład i bardzo smaczne.
OlegAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 72 % 43 g
301 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nie miałem mąki kukurydzianej, więc użyłem kaszy kukurydzianej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierzony

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielony i wlany do dużej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odmierzona mąka pszenna

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodany proszek do pieczenia (proszek do pieczenia)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiana mąka wraz z proszkiem do pieczenia (dla lepszego mieszania)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odmierzyłem cukier i wsypałem go do dużej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W dużej misce wszystko dokładnie wymieszano

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodał jajko

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mleko

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodał olej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko pomieszane. Podczas mieszania nie musisz być bardzo pracowity - jeśli pozostaną małe nieprzemakalności, jest to nawet dobre

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Naoliwiona forma

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlać ciasto do formy

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pieczone przez 25 minut w 120 stopniach. Aby sprawdzić gotowość, nie musisz nigdzie szturchać zapałką. Po prostu poklep palcami górę-jeśli reaguje elastycznie, to gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozwól lekko ostygnąć i pokrój

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Jeść z masłem lub kwaśną śmietaną, chociaż wolę bez niczego, z kawą.

mam sąsiada Amerykanina, który od wielu lat mieszka w Rosji. Wielki smakosz i wielki miłośnik gotowania na poziomie nie amatorskim. Twierdzi, że na południu Stanów taki Cornbread jest daniem na służbie w prawie każdym domu. Nazwa cornbread może być myląca, ponieważ dosłownie oznacza "chleb kukurydziany". Ale to wcale nie jest chleb, ale rodzaj ciasta, który jest nieco podobny do ciasta lub Manny. Ale jest to całkowicie niezależne danie o jasnym kolorze kukurydzy i tym samym smaku.

mąka kukurydziana nie zawsze jest dostępna w sklepie i próbowałem gotować z kaszą kukurydzianą, którą mielę w młynie. Tak wyraźnie smaczniejszy niż z mąki!

zamiast mleka można użyć kefiru, wtedy na podniebieniu pojawia się bardzo przyjemna kwaskowatość, a ciasto staje się gęstsze.

Jedzenie Cornbread jest akceptowane na gorąco ze śmietaną lub masłem. Oba są bardzo smaczne, ale jeśli jesz z kawą, nie musisz dodawać nic więcej. Zimny jest również bardzo dobry, ale rzadko komuś udaje się spróbować zimnego cornbreada - zwykle kończy się, zanim zdąży się ochłodzić.

gotuje się bardzo szybko-mieszanie wszystkiego bez pośpiechu zajmuje 10 minut od siły (gotowałem 15 z powodu mielenia zbóż). W tym czasie piec ma czas na rozgrzanie, a po 20-25 minutach mamy gotowy Cornbread.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy