skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nie miałem mąki kukurydzianej, więc użyłem kaszy kukurydzianej
Krok 2:
Odmierzony
Krok 3:
Zmielony i wlany do dużej miski.
Krok 4:
Odmierzona mąka pszenna
Krok 5:
Dodany proszek do pieczenia (proszek do pieczenia)
Krok 6:
Przesiana mąka wraz z proszkiem do pieczenia (dla lepszego mieszania)
Krok 7:
Odmierzyłem cukier i wsypałem go do dużej miski.
Krok 8:
W dużej misce wszystko dokładnie wymieszano
Krok 9:
Dodał jajko
Krok 10:
Mleko
Krok 11:
Dodał olej.
Krok 12:
Wszystko pomieszane. Podczas mieszania nie musisz być bardzo pracowity - jeśli pozostaną małe nieprzemakalności, jest to nawet dobre
Krok 13:
Naoliwiona forma
Krok 14:
Wlać ciasto do formy
Krok 15:
Pieczone przez 25 minut w 120 stopniach. Aby sprawdzić gotowość, nie musisz nigdzie szturchać zapałką. Po prostu poklep palcami górę-jeśli reaguje elastycznie, to gotowe.
Krok 16:
Gotowe
Krok 17:
Pozwól lekko ostygnąć i pokrój
Krok 18:
Jeść z masłem lub kwaśną śmietaną, chociaż wolę bez niczego, z kawą.
mam sąsiada Amerykanina, który od wielu lat mieszka w Rosji. Wielki smakosz i wielki miłośnik gotowania na poziomie nie amatorskim. Twierdzi, że na południu Stanów taki Cornbread jest daniem na służbie w prawie każdym domu. Nazwa cornbread może być myląca, ponieważ dosłownie oznacza "chleb kukurydziany". Ale to wcale nie jest chleb, ale rodzaj ciasta, który jest nieco podobny do ciasta lub Manny. Ale jest to całkowicie niezależne danie o jasnym kolorze kukurydzy i tym samym smaku.
mąka kukurydziana nie zawsze jest dostępna w sklepie i próbowałem gotować z kaszą kukurydzianą, którą mielę w młynie. Tak wyraźnie smaczniejszy niż z mąki!
zamiast mleka można użyć kefiru, wtedy na podniebieniu pojawia się bardzo przyjemna kwaskowatość, a ciasto staje się gęstsze.
Jedzenie Cornbread jest akceptowane na gorąco ze śmietaną lub masłem. Oba są bardzo smaczne, ale jeśli jesz z kawą, nie musisz dodawać nic więcej. Zimny jest również bardzo dobry, ale rzadko komuś udaje się spróbować zimnego cornbreada - zwykle kończy się, zanim zdąży się ochłodzić.
gotuje się bardzo szybko-mieszanie wszystkiego bez pośpiechu zajmuje 10 minut od siły (gotowałem 15 z powodu mielenia zbóż). W tym czasie piec ma czas na rozgrzanie, a po 20-25 minutach mamy gotowy Cornbread.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g