skład / składniki
metoda gotowania
na początek włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni-pozwól mu się rozgrzać, ale na razie zajmiemy się przygotowaniem Formy do pieczenia. Jeśli jest rozłączny, wyłóż spód pergaminem, zatrzaśnij i obficie posmaruj ściany masłem. Możesz użyć silikonowej lub szklanej alternatywy-wtedy po prostu naoliwiamy spód i boki.
przejdź do ugniatania. Wymieszaj mąkę pszenną (wcześniej przesianą), granulowany cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cynamon. Połącz składniki równomiernie, mieszając trzepaczką. Wlej 1 szklankę już gotowej suchej mieszanki i wlej na dno przygotowanej formy, ostrożnie wyrównując.
przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel blenderem, aby pozbyć się dużych ziaren. Lepiej jest używać naturalnego, domowego produktu (wybieramy zawartość tłuszczu według własnego uznania, ale lepiej nie używać odtłuszczonego) - wtedy gotowy produkt okazuje się szczególnie smaczny i delikatny. Do twarogu dodajemy jaja kurze, sól i cukier puder. Wszystko dokładnie zagnieść widelcem lub można szybko ubić mikserem na niskich obrotach. Musimy wszystko połączyć, ale nie przerwać.
rozłóż gotową masę twarogową na suchej podstawie, wyrównaj i przykryj kolejną szklanką mieszanki manny i mąki.
umyj jabłka, obierz i obierz nasiona i zetrzyj na grubej tarce. Jeśli odmiana jest kwaśna, możesz słodzić cukrem, a miłośnicy przypraw mogą doprawić masę cynamonem. Rozłóż warstwę jabłka w formie i przykryj pozostałą szklanką suchych składników.
podgrzej śmietanę (mleko) i napełnij ciasto, przekłuwając nożem, aby namoczyć na całej wysokości.
wysyłamy ciasto do piekarnika i pieczemy w zadanej temperaturze przez 40-45 minut. Schłodzić w formie i pokroić na porcje. Podawać posypane cukrem pudrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g