ciasto trzy szklanki z twarogiem i jabłkami

Słodkie, aromatyczne i bardzo smaczne ciasto owocowe na herbatę. Trzy szklanki ciasta z twarogiem i jabłkami z pewnością przypadną do gustu miłośnikom pysznych domowych wypieków. Wszystkie składniki są dostępne i na pewno znajdą się w kuchni każdej gospodyni domowej, a jeśli czegoś nie ma, to tylko powód do nowych eksperymentów. Idealne połączenie nadzienia jabłkowego i twarogu jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, szczególnie dla tych, którzy nie lubią świeżych sfermentowanych produktów mlecznych.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 75 % 27 g
166 kcal
IG: 22 / 19 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na początek włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni-pozwól mu się rozgrzać, ale na razie zajmiemy się przygotowaniem Formy do pieczenia. Jeśli jest rozłączny, wyłóż spód pergaminem, zatrzaśnij i obficie posmaruj ściany masłem. Możesz użyć silikonowej lub szklanej alternatywy-wtedy po prostu naoliwiamy spód i boki.

przejdź do ugniatania. Wymieszaj mąkę pszenną (wcześniej przesianą), granulowany cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cynamon. Połącz składniki równomiernie, mieszając trzepaczką. Wlej 1 szklankę już gotowej suchej mieszanki i wlej na dno przygotowanej formy, ostrożnie wyrównując.

przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel blenderem, aby pozbyć się dużych ziaren. Lepiej jest używać naturalnego, domowego produktu (wybieramy zawartość tłuszczu według własnego uznania, ale lepiej nie używać odtłuszczonego) - wtedy gotowy produkt okazuje się szczególnie smaczny i delikatny. Do twarogu dodajemy jaja kurze, sól i cukier puder. Wszystko dokładnie zagnieść widelcem lub można szybko ubić mikserem na niskich obrotach. Musimy wszystko połączyć, ale nie przerwać.

rozłóż gotową masę twarogową na suchej podstawie, wyrównaj i przykryj kolejną szklanką mieszanki manny i mąki.

umyj jabłka, obierz i obierz nasiona i zetrzyj na grubej tarce. Jeśli odmiana jest kwaśna, możesz słodzić cukrem, a miłośnicy przypraw mogą doprawić masę cynamonem. Rozłóż warstwę jabłka w formie i przykryj pozostałą szklanką suchych składników.

podgrzej śmietanę (mleko) i napełnij ciasto, przekłuwając nożem, aby namoczyć na całej wysokości.

wysyłamy ciasto do piekarnika i pieczemy w zadanej temperaturze przez 40-45 minut. Schłodzić w formie i pokroić na porcje. Podawać posypane cukrem pudrem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy