ciasto trzy szklanki z dżemem

bardzo smaczna uczta na rodzinne przyjęcie herbaciane. Ciasto trzy szklanki dżemu może być za każdym razem inne. Użycie dowolnego dżemu pozwala nie tylko urozmaicić smak, ale także poddać recyklingowi półfabrykaty, które od dawna stoją w spiżarni.
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 19 % 16 g
węglowodany 76 % 64 g
411 kcal
IG: 0 / 21 / 79

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

przygotowanie ciasta zaczynamy od suchego ciasta. Suche ciasto nie wymaga użycia dodatkowych naczyń i miksera, co oznacza, że czyszczenie po ugotowaniu nie zajmie dużo czasu. Tak więc w misce łączymy semolinę i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj i dodaj cukier do mieszanki, dodaj proszek do pieczenia, sól i ponownie dobrze wymieszaj. Możesz użyć widelca, ale najlepiej połączyć suche ciasto miotłą. W ten sposób wszystkie składniki zostaną równomiernie rozłożone, a ciasto będzie jednorodne.

dżem możesz wziąć dowolny. Przenieś dżem do miski blendera i zmiel go, aż będzie całkowicie jednorodny. Dodaj wanilię, aby lekko urozmaicić i zabarwić smak.

samo masło lub Francuska koszula może nie wystarczyć, więc spód formy do pieczenia należy przykryć pergaminem, a już na wierzchu posmarować papier olejem. Forma nie powinna być zbyt wąska i wysoka, im niższe jest gotowe ciasto, tym lepiej i szybciej się upiecze. Włącz piekarnik, aby podgrzać o 180 stopni i zacznij wypełniać formę warstwami ciasta.

wlej dwie trzecie suchego ciasta na dno formy równomierną warstwą, ułóż dżem na wierzchu równomierną warstwą i delikatnie posyp pozostałą suchą mieszankę na powierzchni.

bardzo mocno schłodzone, prawie zamrożone, kroimy masło na cienkie talerze. Możesz użyć noża do obierania warzyw, a następnie olej zostanie pokrojony na szerokie cienkie wióry. Rozłóż masło równomiernie na powierzchni ciasta. Ciasto wysyłamy do piekarnika na 30 minut. Następnie, gdy góra jest już wystarczająco ugotowana, a spód jest wilgotny, przykryj folią i piecz przez kolejne 20 minut bez zmiany temperatury.

wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie, aż całkowicie ostygnie. W gotowej wersji okazuje się tak delikatny i kruchy, że po prostu nie zachowa kształtu, jeśli spróbujesz go rozgrzać.

po całkowitym ostygnięciu pokrój ciasto na porcje i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy