skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do podstawy ciasta potrzebujemy ciasta francuskiego bez drożdży, które należy najpierw rozmrozić.
Krok 2:
Ciasto francuskie rozwałkować w niezbyt cienki okrąg o średnicy nieco większej niż naczynie do pieczenia.
Krok 3:
Włóż do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia, wykonując boki. Boki można również wykonać z resztek ciasta.
Krok 4:
Przykryj spód i boki ciasta pergaminem i wlej ładunek. Mam fasolę. Jest to konieczne, aby ciasto zachowało swój kształt i nie puchło podczas pieczenia.
Krok 5:
Piec ciasto przez 15 minut w temperaturze 200°C. następnie wyjmij ładunek i pergamin i piecz przez kolejne 10 minut. Możesz piec wszystkie 25 minut z ładunkiem, ale musisz upewnić się, że ciasto nie pali się od dołu. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź.
Krok 6:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: truskawek, winogron Kish-Mish bez pestek, moreli (moje są gładkie), wiciokrzewu lub innych niebieskich lub niebieskich jagód do smaku (jagody, porzeczki). Musisz wybrać kolor, aby ciasto łączyło 4 różne spektrum: Zielony, Żółty, Czerwony i niebieski.
Krok 7:
Pokrój winogrona na pół. Umyj truskawki, osusz, usuń ogony. Pokrój duże jagody na ćwiartki, średnie na pół, małe można pozostawić w całości. Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Pokrój każdą połowę na kolejne 2-3 części. Posortuj wiciokrzew, umyj i osusz.
Krok 8:
Krem. Do przygotowania kremu potrzebujemy: śmietany do ubijania (33-35% tłuszczu), cukru pudru i cukru waniliowego.
Krok 9:
Schłodzoną śmietanę ubić w mocną, stabilną pianę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Podczas obracania miski bita śmietana powinna pozostać w misce.
Krok 10:
Rozłóż krem na całkowicie schłodzonym cieście i wygładź.
Krok 11:
Użyj szpatułki, aby zrobić bruzdy na kremie, aby podzielić ciasto na 4 równe sektory. Rozłóż winogrona, morele, truskawki i wiciokrzew w sektorach. Włóż ciasto do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 12:
Pokrój gotowe ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g