ciasto Letnie z bitą śmietaną

to jasne, wielokolorowe ciasto to prawdziwy cud! Kiedy pojawia się pytanie, gdzie umieścić resztki owoców lub jagód, możesz upiec takie eleganckie ciasto. Dobrze schłodzony jest bardzo podobny do lodów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 67 % 22 g
192 kcal
IG: 27 / 45 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do podstawy ciasta potrzebujemy ciasta francuskiego bez drożdży, które należy najpierw rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto francuskie rozwałkować w niezbyt cienki okrąg o średnicy nieco większej niż naczynie do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia, wykonując boki. Boki można również wykonać z resztek ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj spód i boki ciasta pergaminem i wlej ładunek. Mam fasolę. Jest to konieczne, aby ciasto zachowało swój kształt i nie puchło podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec ciasto przez 15 minut w temperaturze 200°C. następnie wyjmij ładunek i pergamin i piecz przez kolejne 10 minut. Możesz piec wszystkie 25 minut z ładunkiem, ale musisz upewnić się, że ciasto nie pali się od dołu. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: truskawek, winogron Kish-Mish bez pestek, moreli (moje są gładkie), wiciokrzewu lub innych niebieskich lub niebieskich jagód do smaku (jagody, porzeczki). Musisz wybrać kolor, aby ciasto łączyło 4 różne spektrum: Zielony, Żółty, Czerwony i niebieski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój winogrona na pół. Umyj truskawki, osusz, usuń ogony. Pokrój duże jagody na ćwiartki, średnie na pół, małe można pozostawić w całości. Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Pokrój każdą połowę na kolejne 2-3 części. Posortuj wiciokrzew, umyj i osusz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem. Do przygotowania kremu potrzebujemy: śmietany do ubijania (33-35% tłuszczu), cukru pudru i cukru waniliowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzoną śmietanę ubić w mocną, stabilną pianę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Podczas obracania miski bita śmietana powinna pozostać w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż krem na całkowicie schłodzonym cieście i wygładź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Użyj szpatułki, aby zrobić bruzdy na kremie, aby podzielić ciasto na 4 równe sektory. Rozłóż winogrona, morele, truskawki i wiciokrzew w sektorach. Włóż ciasto do lodówki na 1-2 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotowe ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy