skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie takiego ciasta nie jest trudniejsze niż zwykle, ale oczywiście będziesz musiał podjąć wysiłek. Ale wszystkie gospodarstwa domowe od małych do dużych będą zadowolone z takich pysznych wypieków Wielkanocnych!
na początek łączymy w głębokim i wystarczająco dużym pojemniku szklankę ciepłego mleka, trochę cukru (dosłownie 40 gramów) i drożdży. Mleko powinno być ciepłe, ale w żadnym wypadku nie gorące, w przeciwnym razie drożdże umrą - po prostu się ugotują. Wymieszaj, dokręć pojemnik folią spożywczą lub przykryj czystym i suchym ręcznikiem. Wyjmujemy pojemnik w ciepłe miejsce na 40 minut.
rozbij jajka w osobnej misce, dodaj do nich pozostałą ilość granulowanego cukru. Dobrze ubij jajka i cukier, aż będą puszyste, a następnie wlej resztę mleka do powstałej masy i rozłóż śmietanę. Wymieszaj wszystko i połącz z mieszanką drożdży. Znowu przeszkadzamy. Przesiej część mąki-tyle, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Teraz umieszczamy tę masę w ciepłym miejscu na 3 godziny. Ponownie pokrywając Pojemnik.
gdy minie ten czas, dodaj zmiękczoną margarynę, a także miękkie masło, wlej olej roślinny. Wlej trochę soli, przesiej resztę mąki. Aby uzyskać kolor i aromat, dodaj szafran (jest to opcjonalne). Rozłóż rodzynki (15 minut wcześniej należy je umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie ponownie spłukać i osuszyć ręcznikiem) i zagnieść ciasto. Dokładnie ugniatamy. Ważne jest, aby był miękki, a nie chłodny. Gdy ciasto będzie gotowe, ponownie wyjmij je w ciepłe miejsce na godzinę, po czym możesz rozprowadzić ciasto na foremkach.
gdy ciasto zostanie ułożone w foremkach, pozostaw je w nich na 15 minut. W tym czasie włączamy rozgrzewanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piekarnik się rozgrzał, ciasto w foremkach... Pieczemy ciasta przez 30 minut.
gotowe ciasta dekorujemy lukrem lub według własnego gustu.
gotowe! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g