babcie wielkanocne ciasto

tradycyjne wypieki według sprawdzonej starej receptury. Wielkanocne ciasto babci jest zawsze miękkie, bujne, słodkie, smaczne i po prostu rozpływa się w ustach. Zgodnie z tym przepisem nasze babcie i prababki również gotowały i oczywiście takie wypieki nie mogą się równać z tym, co jest obecnie sprzedawane na półkach sklepowych. Warto spróbować przynajmniej raz upiec takie ciasta, a na pewno przepis trafi do rodzinnej książki kucharskiej.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 47 g
294 kcal
IG: 2 / 4 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

gotowanie takiego ciasta nie jest trudniejsze niż zwykle, ale oczywiście będziesz musiał podjąć wysiłek. Ale wszystkie gospodarstwa domowe od małych do dużych będą zadowolone z takich pysznych wypieków Wielkanocnych!

na początek łączymy w głębokim i wystarczająco dużym pojemniku szklankę ciepłego mleka, trochę cukru (dosłownie 40 gramów) i drożdży. Mleko powinno być ciepłe, ale w żadnym wypadku nie gorące, w przeciwnym razie drożdże umrą - po prostu się ugotują. Wymieszaj, dokręć pojemnik folią spożywczą lub przykryj czystym i suchym ręcznikiem. Wyjmujemy pojemnik w ciepłe miejsce na 40 minut.

rozbij jajka w osobnej misce, dodaj do nich pozostałą ilość granulowanego cukru. Dobrze ubij jajka i cukier, aż będą puszyste, a następnie wlej resztę mleka do powstałej masy i rozłóż śmietanę. Wymieszaj wszystko i połącz z mieszanką drożdży. Znowu przeszkadzamy. Przesiej część mąki-tyle, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Teraz umieszczamy tę masę w ciepłym miejscu na 3 godziny. Ponownie pokrywając Pojemnik.

gdy minie ten czas, dodaj zmiękczoną margarynę, a także miękkie masło, wlej olej roślinny. Wlej trochę soli, przesiej resztę mąki. Aby uzyskać kolor i aromat, dodaj szafran (jest to opcjonalne). Rozłóż rodzynki (15 minut wcześniej należy je umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie ponownie spłukać i osuszyć ręcznikiem) i zagnieść ciasto. Dokładnie ugniatamy. Ważne jest, aby był miękki, a nie chłodny. Gdy ciasto będzie gotowe, ponownie wyjmij je w ciepłe miejsce na godzinę, po czym możesz rozprowadzić ciasto na foremkach.

gdy ciasto zostanie ułożone w foremkach, pozostaw je w nich na 15 minut. W tym czasie włączamy rozgrzewanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piekarnik się rozgrzał, ciasto w foremkach... Pieczemy ciasta przez 30 minut.

gotowe ciasta dekorujemy lukrem lub według własnego gustu.

gotowe! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy