skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wcześniej wyjmij warstwę ciasta francuskiego z zamrażarki. Połóż go na posypanej mąką desce, przykryj folią, aby nie pękła i nie wyschła. Rozmrażaj go przez godzinę, aby był miękki i elastyczny do zwijania. Następnie rozwałkuj ciasto francuskie i użyj metalowej formy, aby wyciąć koła.
Krok 2:
Weź blachę do pieczenia, odwróć ją i rozłóż papier do pieczenia. Połóż kółka ciasta francuskiego na papierze. Następnie połóż kolejny arkusz papieru do pieczenia. Następnie weź kolejną blachę do pieczenia i ustaw ją na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie ustaw w nim konstrukcję z blach do pieczenia, papieru do pieczenia i ciasta na 10 minut.
Krok 3:
Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij górną blachę do pieczenia i papier, piecz ciasto francuskie przez kolejne 10 minut na złoty kolor. Następnie wyjmij blachę do pieczenia i ułóż gotowe ptysie na drewnianej desce, aby ostygły.
Krok 4:
Następnie zbierz ciasta. Dodaj aromat do kremu, wymieszaj. Aby to zrobić, weź okrąg ciasta francuskiego, posmaruj go kremem maślanym. Weź syrop truskawkowy i polej nim śmietanę. Ponownie włóż kółko, posmaruj je kremem i dodaj syrop, a następnie włóż kółko i posmaruj kremem. Dlatego musisz zebrać jeszcze dwa ciasta. Zetrzyj ciemną czekoladę na drobnej tarce.
Krok 5:
Teraz na każde ciasto na środku musisz ułożyć jedną jagodę marmolady i pięć kolejnych kawałków na obwodzie. Następnie posyp ciasta startą czekoladą. Gotowe ciasta z kremem i marmoladą jagodową włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.
ten przepis jest przeznaczony dla osób, które nie boją się eksperymentować. Wygląd tego ciasta jest oczywiście bardzo kuszący, ale nie wszyscy odważą się zrobić ciasto z żelkami. Nie wszystkie, ale właśnie to zrobiłam. I to połączenie bardzo mi się podobało. I nie tylko ja... proponuję trochę poeksperymentować, ale jednocześnie bardzo ostrożnie podchodzić do wyboru tych samych cukierków, ponieważ te, których użyłem, były pyszne, ale z innymi marmoladami do żucia nie próbowałem gotować takich deserów. Jeśli nadal boisz się eksperymentów, użyj świeżych jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Kremowy - 226 kcal/100g