herbatniki z mąki lnianej

pyszny i zdrowy przysmak-ciasteczka na herbatę! Obecnie coraz popularniejsze staje się prawidłowe odżywianie i potrawy przygotowywane ze zdrowych produktów. Pieczenie nie jest wyjątkiem, zawsze chcesz słodkiej herbaty, ale nie każdy może jeść zwykłe wyroby cukiernicze ze względów zdrowotnych lub do woli. Zdrowy przysmak można łatwo przygotować w domu. Na przykład ciasteczka z mąki lnianej. Len jest uważany za jeden z najbardziej przydatnych produktów, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wzmacnia odporność na choroby, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów nowotworowych. Dlatego Mączka lniana, którą można teraz znaleźć na półkach wszystkich sklepów, jest poszukiwana.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 13 g
tłuszcze 40 % 25 g
węglowodany 40 % 25 g
374 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasteczka według listy. Proces przygotowania takich Ciasteczek jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet najmłodsza Gospodyni domowa. A składniki i Dodatki można stosować według własnego gustu i dostępności. Wlej mleko i olej roślinny do miski, dodaj cukier i szczyptę soli. Zamiast cukru możesz użyć sztucznego słodzika, miodu lub syropu klonowego, aby ciasteczka były jeszcze zdrowsze. Wymieszaj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasteczka tylko z jednej mąki lnianej będą miały dość specyficzny smak i nie każdemu się spodoba, dlatego oprócz mąki lnianej zaleca się stosowanie innej mąki, na przykład mąki pszennej, jeśli chcesz, aby ciasteczka były z minimalną ilością glutenu, zamiast mąki pszennej można użyć ryżu. Wlej mąkę lnianą i ryżową z proszkiem do pieczenia do miski z płynem przesianą i zmieszaną w innej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby ciasteczka nabrały przyjemnego orzechowego smaku (i nieco zamaskowały specyficzny smak lnu), a także stały się jeszcze zdrowsze, Dodaj do ciasta garść drobno posiekanych, wcześniej umytych i suszonych w kuchence mikrofalowej orzechów włoskich.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Zbieramy ciasto w kulkę, owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na stole do odpoczynku. Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości nie większej niż 0,3 centymetra. Wycinamy kędzierzawe ciasteczka z ciasta za pomocą kręconego cięcia lub szklanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia ciastek pergaminem, posmaruj olejem roślinnym i rozłóż puste ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasteczka przez około 25 minut, aż będą lekko rumiane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń ciasteczka z blachy do pieczenia i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Mąka lniana - 270   kcal/100g

Podobne przepisy