ryba lodowa w folii

bardzo zdrowe i łatwe danie! Przygotuj! Mrożona ryba w folii jest dobrym przykładem lekkiej, zdrowej, a jednocześnie dość pożywnej kolacji lub lunchu dla całej rodziny. Jako dodatek do pieczonej ryby idealny jest gotowany ryż i sałatka z ziół i świeżych warzyw.
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 5 % 1 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

2. Obierz czosnek, zdemontuj goździki, opłucz i wysusz. Następnie połóż go na desce do krojenia i drobno posiekaj.

3. Pietruszkę i koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, rozłożyć na ręczniku i drobno posiekać ostrym nożem.

4. Wlać posiekany czosnek do moździerza. Dodaj tam sól morską i przyprawy-mieloną kolendrę i kminek. Za pomocą moździerza zmiel przyprawy, aż będą gładkie. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperek do tej mieszanki. Dobrze wymieszaj powstałą mieszankę przypraw.

5. Oczyść rybę lodową, wypatrosz i usuń wszystkie wnętrzności oraz odetnij płetwy. Wskazane jest również usunięcie ciemnej żyły biegnącej wzdłuż tylnej części jamy ryby, ponieważ nadaje gotowemu daniu nieprzyjemny smak i aromat. Następnie dokładnie opłucz rybę pod chłodną bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi.

6. Połóż przygotowaną lodową rybę na powierzchni roboczej i dokładnie wetrzyj mieszankę posiekanych przypraw i przypraw w tuszę rybną Na zewnątrz i wewnątrz, obficie przyprawiając ją ze wszystkich stron.

7. Umieść wystarczająco duży arkusz folii spożywczej na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i połóż lodową rybę na środku tego arkusza.

8. Opłucz cytrynę pod bieżącą zimną wodą, osusz i pokrój w małe plasterki. Następnie wypełnij wewnętrzną jamę ryby tymi kawałkami cytryny. Włóż również mieszankę posiekanego czosnku, przypraw i świeżych ziół do tuszy.

9. Obficie posmaruj tuszę rybną oliwą ze wszystkich stron.

10. Zbierz krawędzie folii spożywczej, owijając rybę wewnątrz liścia i mocno je uszczypnij, aby ryba gotowała się w soku.

11. Włóż rybę do nagrzanego piekarnika na około pół godziny, aż będzie całkowicie ugotowana.

12. Ostrożnie rozwiń gotową rybę lodową pieczoną w folii i posyp sokiem z cytryny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ice Fish - 90   kcal/100g

Podobne przepisy