skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
2. Obierz czosnek, zdemontuj goździki, opłucz i wysusz. Następnie połóż go na desce do krojenia i drobno posiekaj.
3. Pietruszkę i koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, rozłożyć na ręczniku i drobno posiekać ostrym nożem.
4. Wlać posiekany czosnek do moździerza. Dodaj tam sól morską i przyprawy-mieloną kolendrę i kminek. Za pomocą moździerza zmiel przyprawy, aż będą gładkie. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperek do tej mieszanki. Dobrze wymieszaj powstałą mieszankę przypraw.
5. Oczyść rybę lodową, wypatrosz i usuń wszystkie wnętrzności oraz odetnij płetwy. Wskazane jest również usunięcie ciemnej żyły biegnącej wzdłuż tylnej części jamy ryby, ponieważ nadaje gotowemu daniu nieprzyjemny smak i aromat. Następnie dokładnie opłucz rybę pod chłodną bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi.
6. Połóż przygotowaną lodową rybę na powierzchni roboczej i dokładnie wetrzyj mieszankę posiekanych przypraw i przypraw w tuszę rybną Na zewnątrz i wewnątrz, obficie przyprawiając ją ze wszystkich stron.
7. Umieść wystarczająco duży arkusz folii spożywczej na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i połóż lodową rybę na środku tego arkusza.
8. Opłucz cytrynę pod bieżącą zimną wodą, osusz i pokrój w małe plasterki. Następnie wypełnij wewnętrzną jamę ryby tymi kawałkami cytryny. Włóż również mieszankę posiekanego czosnku, przypraw i świeżych ziół do tuszy.
9. Obficie posmaruj tuszę rybną oliwą ze wszystkich stron.
10. Zbierz krawędzie folii spożywczej, owijając rybę wewnątrz liścia i mocno je uszczypnij, aby ryba gotowała się w soku.
11. Włóż rybę do nagrzanego piekarnika na około pół godziny, aż będzie całkowicie ugotowana.
12. Ostrożnie rozwiń gotową rybę lodową pieczoną w folii i posyp sokiem z cytryny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ice Fish - 90 kcal/100g