pikantne paluszki z cukinii w chrupiącym cieście

Niezwykle łatwe do przygotowania danie! Pyszna niskokaloryczna przekąska z delikatnym sosem i przyjemnym chrupnięciem, której na pewno nie jadłeś!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 72 % 21 g
węglowodany 21 % 6 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną przekąskę z pieczonej cukinii w chrupiącym cieście i sosie, przygotowujemy niezbędne do tego produkty z różnymi przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój młodą cukinię na małe kostki o dowolnym kształcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować marynatę, wlej pięćdziesiąt mililitrów oliwy z oliwek do dużej miski, dodaj trzy ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę i pół łyżeczki papryki. Rozłóż cukinię pokrojoną w kostkę w misce z przyprawami i bardzo dobrze wymieszaj, a następnie pozwól jej parzyć przez około trzydzieści minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Każdy kij jest dobrze zwinięty w bułkę tartą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rzędach układamy cukinię na blasze wyłożonej pergaminem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni na dwadzieścia minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować pyszny sos, dodaj jedną łyżkę koncentratu pomidorowego i jedną trzecią łyżeczki ostrego sosu chili do miski z dwiema łyżkami majonezu, dodaj trochę koperku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, pozwól im trochę zaparzyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż na talerzu ugotowane pyszne paluszki z cukinii w chrupiącym cieście i podawaj z sosem. Smacznego dla wszystkich, przyjaciele!

soczysta cukinia w chrupiącym cieście, z delikatnym sosem i przyjemnym chrupnięciem, takich na pewno nie jadłeś! Mój przepis na szybką przekąskę jest idealny do oglądania filmu w domu lub obowiązkowy element każdej letniej uczty z przyjaciółmi!
owoce cukinii mogą być zielone, żółte, czarne lub białe, a miąższ jest delikatny i szybki, stosowany w sałatkach również na surowo. Cukinia pochodzi z Doliny Oaxaca w północnym Meksyku, gdzie pierwotnie spożywano tylko jej nasiona. Młode cukinie mają najlepszy smak i są lekkostrawne, można je dodawać do menu dla dzieci, do diety pacjentów, którzy wracają do zdrowia, a także osób cierpiących na problemy trawienne. Kaloryczność około 27 kcal na 100 g. Cukinia jest bogata w potas - 240 mg%, żelazo - 0,4 mg%, zawiera kwasy organiczne — 0,1 %, witaminy (mg%): C — 15, PP — 0,6, B1 i B2 — po 0,03, B6 — 0,11, karoten — 0,03.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy