skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną przekąskę z pieczonej cukinii w chrupiącym cieście i sosie, przygotowujemy niezbędne do tego produkty z różnymi przyprawami.
Krok 2:
Pokrój młodą cukinię na małe kostki o dowolnym kształcie.
Krok 3:
Aby przygotować marynatę, wlej pięćdziesiąt mililitrów oliwy z oliwek do dużej miski, dodaj trzy ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę i pół łyżeczki papryki. Rozłóż cukinię pokrojoną w kostkę w misce z przyprawami i bardzo dobrze wymieszaj, a następnie pozwól jej parzyć przez około trzydzieści minut.
Krok 4:
Każdy kij jest dobrze zwinięty w bułkę tartą.
Krok 5:
W rzędach układamy cukinię na blasze wyłożonej pergaminem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni na dwadzieścia minut.
Krok 6:
Aby przygotować pyszny sos, dodaj jedną łyżkę koncentratu pomidorowego i jedną trzecią łyżeczki ostrego sosu chili do miski z dwiema łyżkami majonezu, dodaj trochę koperku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, pozwól im trochę zaparzyć.
Krok 7:
Rozłóż na talerzu ugotowane pyszne paluszki z cukinii w chrupiącym cieście i podawaj z sosem. Smacznego dla wszystkich, przyjaciele!
soczysta cukinia w chrupiącym cieście, z delikatnym sosem i przyjemnym chrupnięciem, takich na pewno nie jadłeś! Mój przepis na szybką przekąskę jest idealny do oglądania filmu w domu lub obowiązkowy element każdej letniej uczty z przyjaciółmi!
owoce cukinii mogą być zielone, żółte, czarne lub białe, a miąższ jest delikatny i szybki, stosowany w sałatkach również na surowo. Cukinia pochodzi z Doliny Oaxaca w północnym Meksyku, gdzie pierwotnie spożywano tylko jej nasiona. Młode cukinie mają najlepszy smak i są lekkostrawne, można je dodawać do menu dla dzieci, do diety pacjentów, którzy wracają do zdrowia, a także osób cierpiących na problemy trawienne. Kaloryczność około 27 kcal na 100 g. Cukinia jest bogata w potas - 240 mg%, żelazo - 0,4 mg%, zawiera kwasy organiczne — 0,1 %, witaminy (mg%): C — 15, PP — 0,6, B1 i B2 — po 0,03, B6 — 0,11, karoten — 0,03.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g