steki z pstrąga w śmietanie

taka ryba będzie pyszna z każdym dodatkiem. Wcześniej nie lubiłem czerwonej ryby. W 2000 roku rodzice często kupowali świeżego różowego łososia. Jej cięcie i solenie kawioru (i był wtedy sprzedawany niepotarty, a mój ojciec był w stanie bardzo dobrze określić z kawiorem lub bez, więc nasza ryba prawie zawsze była z kawiorem) zajęło pół wieczoru. Główna część ryby była następnie smażona. Resztki zwiotczały. I nie lubiłem ryb ani smażonych, ani suszonych. Wszystko się zmieniło, kiedy spróbowałem pieczonego pstrąga u mojej teściowej. Dzielę się kolejnym ciekawym przepisem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 13 % 4 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować steki z pstrąga w śmietanie, potrzebujemy: całego kawałka pstrąga lub już pokrojonych steków, śmietany (20% tłuszczu), skrobi, mieszanki pieprzu z groszkiem, mieszanki przypraw do ryb, soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz śmietanę, skrobię, przyprawy do ryb i mieszankę papryki. Mam krem z Parmalat 23% tłuszczu okazało się tak tłuste i gęste, jakby wszystkie 33%. Nie nalałem ich, ale położyłem łyżką. Dlatego nie dodałem do nich skrobi. Konsystencja i tak okazuje się być gęstą śmietaną. Jeśli śmietana innych producentów, potrzebna jest skrobia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pstrąg dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, usuwając śluz ze skóry. Osusz rybę ręcznikami papierowymi. Pokrój w identyczne, niezbyt grube steki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść rybę w naczyniu do pieczenia. Nie musisz niczego smarować formy, ponieważ podczas pieczenia pstrągi uwolnią dużo tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać (aw moim przypadku posmarować) pstrąga mieszanką śmietany. Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Smacznego!

w pstrągu występuje białko zwierzęce, które jest łatwo przyswajalne. Zawiera również dużą liczbę aminokwasów, dzięki czemu określa się zalety pstrąga. Zaleca się stosowanie go w chorobach takich jak niedokrwistość, choroby serca i naczyń krwionośnych. Pstrąg jest również przydatny dla pacjentów cierpiących na wyniszczające choroby.

pstrąg zawiera dużą ilość witamin i minerałów, dzięki czemu ryby są przydatne i niezbędne w diecie każdej osoby. Zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy A I D, minerały: fosfor, selen, jod, potas itp.

w pstrągu występuje wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Substancje te są bardzo przydatne dla osób z nadmiarem złego cholesterolu we krwi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g
  • Stek z pstrąga - 166   kcal/100g

Podobne przepisy