ciasto gruszkowe ze śmietaną i migdałami

niesamowite ciasto z delikatnym kremowym nadzieniem gruszkowym. To ciasto przygotowywałam już od bardzo dawna. Jedno spojrzenie na skład składników sugeruje, jaki rodzaj pyszności się skończy. Lepiej jest używać gruszek niezbyt twardych, aby nadzienie było soczyste, a owoce dobrze upieczone. Kremowe nadzienie po upieczeniu zamienia się w gęsty krem. W połączeniu z lekko chrupiącym ciastem daje wspaniałe i pyszne ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 38 % 19 g
węglowodany 52 % 26 g
289 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Rozmrozić ciasto francuskie i drożdżowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy równej średnicy naczynia do pieczenia, ale niezbyt cienkiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wytnij paski z resztek ciasta, aby ozdobić boki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ciasto do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia. Po bokach uformuj boki pasków ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypełnienie. Do nalewania potrzebujemy: śmietany, żółtek, migdałów i cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Migdały wstępnie zalać wrzącą wodą i pozostawić na 3 minuty. Następnie obierz. Zmiel orzechy w kombajnie lub młynku do Kawy na drobne okruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij śmietanę z cukrem na puszystą, gęstą masę. Możesz również dodać 1 łyżkę.l. cukier waniliowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj żółtka do śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeszcze raz ubij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj zmielone migdały do śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie wymieszaj masę, aż będzie gładka szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Farsz. Do nadzienia potrzebne będą dojrzałe soczyste gruszki i mielony cynamon.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gruszki umyć, osuszyć i pokroić w średnie plasterki. Wytnij rdzeń z nasionami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż plasterki gruszki na cieście. Gruszki posyp równomiernie cynamonem. Zapomniałem to zrobić, więc posypałem cynamonem polewę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na wierzch z kremową mieszanką migdałów.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż plasterki gruszki na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika na kolejne 7 do 10 minut, aż migdały się zrumienią. Gotowe ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!

to ciasto można przygotować z dowolnymi jagodami lub owocami.

ciasto można podawać z gałką lodów waniliowych.

gotowe ciasto można przechowywać w zamrażarce.& nbsp; po schłodzeniu okazuje się nie mniej smaczny.

ciasto można podawać z herbatą, kawą, cykorią lub ciepłym mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy