skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Rozmrozić ciasto francuskie i drożdżowe.
Krok 2:
Rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy równej średnicy naczynia do pieczenia, ale niezbyt cienkiej.
Krok 3:
Wytnij paski z resztek ciasta, aby ozdobić boki.
Krok 4:
Włóż ciasto do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia. Po bokach uformuj boki pasków ciasta.
Krok 5:
Wypełnienie. Do nalewania potrzebujemy: śmietany, żółtek, migdałów i cukru.
Krok 6:
Migdały wstępnie zalać wrzącą wodą i pozostawić na 3 minuty. Następnie obierz. Zmiel orzechy w kombajnie lub młynku do Kawy na drobne okruchy.
Krok 7:
Ubij śmietanę z cukrem na puszystą, gęstą masę. Możesz również dodać 1 łyżkę.l. cukier waniliowy.
Krok 8:
Dodaj żółtka do śmietany.
Krok 9:
Jeszcze raz ubij.
Krok 10:
Dodaj zmielone migdały do śmietany.
Krok 11:
Delikatnie wymieszaj masę, aż będzie gładka szpatułką.
Krok 12:
Farsz. Do nadzienia potrzebne będą dojrzałe soczyste gruszki i mielony cynamon.
Krok 13:
Gruszki umyć, osuszyć i pokroić w średnie plasterki. Wytnij rdzeń z nasionami.
Krok 14:
Połóż plasterki gruszki na cieście. Gruszki posyp równomiernie cynamonem. Zapomniałem to zrobić, więc posypałem cynamonem polewę.
Krok 15:
Na wierzch z kremową mieszanką migdałów.
Krok 16:
Ułóż plasterki gruszki na wierzchu.
Krok 17:
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut.
Krok 18:
Wyjmij ciasto z piekarnika, posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika na kolejne 7 do 10 minut, aż migdały się zrumienią. Gotowe ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!
to ciasto można przygotować z dowolnymi jagodami lub owocami.
ciasto można podawać z gałką lodów waniliowych.
gotowe ciasto można przechowywać w zamrażarce.& nbsp; po schłodzeniu okazuje się nie mniej smaczny.
ciasto można podawać z herbatą, kawą, cykorią lub ciepłym mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g