skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Połącz semolinę, zmiękczone masło i olej roślinny.
Krok 3:
Zmiel wszystko, aż uzyskasz lepką jednorodną masę, podobną do okruchów. Przykryj folią i pozostaw do następnego dnia. Możesz to zrobić przez kilka godzin, ale lepiej w nocy lub w ciągu dnia.
Krok 4:
Gdy czas minie, wlej drożdże z cukrem lekko ciepłym mlekiem. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aż powstanie mała czapka.
Krok 5:
Osobno wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, wanilinę, cukier puder, gałkę muszkatołową i przesiej.
Krok 6:
Połącz mieszaninę suchych składników z okruchami semoliny i dokładnie zmiel.
Krok 7:
Wlej rozpuszczone drożdże, wymieszaj.
Krok 8:
Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Ciasto przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Krok 9:
W międzyczasie robimy nadzienie do ciastek. Składniki na nadzienie orzechowe.
Krok 10:
Posiekaj orzechy w blenderze, aby poczuć małe ziarna.
Krok 11:
Posiekane orzechy łączą się z płynnym miodem i cynamonem, mieszają.
Krok 12:
Nadzienie można wykonać według własnego gustu. Powinien być wystarczająco plastyczny, aby można go było uformować.
Krok 13:
Składniki na nadzienie daktylowe.
Krok 14:
Moje daktyle, suche, usuń kości.
Krok 15:
Zmiel daty w blenderze, dodaj olej roślinny. Nie jest konieczne osiągnięcie pełnej jednorodności masy, najważniejsze jest to, że można ją uformować.
Krok 16:
Po upływie czasu wyrabiania ciasta zaczynamy formować ciasteczka. Rzuć małą kulkę ciasta i nieco mniejszą kulkę nadzienia orzechowego. Spłaszcz kulkę ciasta do ciasta, połóż na niej kulkę nadzienia, przyklej i zwiń.
Krok 17:
Następnie ponownie spłaszcz kulkę nadzienia w okrągłe ciasto o grubości około 1 cm zwykłym nożem i widelcem dekorujemy ciasteczka z boków i góry według własnego uznania.
Krok 18:
A możesz użyć zwykłych foremek do ciastek. Włóż piłkę z nadzieniem do formy i wciśnij.
Krok 19:
Z nadzieniem daktylowym można w ten sposób uformować ciasteczka. Rozwałkuj kiełbasę z ciasta.
Krok 20:
Spłaszcz go dłonią. Z pasty daktylowej zwijamy cieńszą kiełbasę i kładziemy na cieście.
Krok 21:
Ściskamy kiełbasę, zwijamy, ponownie dociskamy dłonią na całej długości. Pokrój ukośnie w romby.
Krok 22:
Na górze diamentów możesz wykonać nacięcia nożem i lekko ścisnąć je na środku. Możesz tworzyć ciasteczka z nadzieniem w dowolny inny sposób.
Krok 23:
Ciasteczka układamy na naoliwionym pergaminie.
Krok 24:
Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni. 10-12 minut do rumieńca. Schłodzić gotowe ciasteczka.
Krok 25:
Tradycyjnie Maamul posypuje się przed podaniem cukrem pudrem. Serwujemy ciasteczka z herbatą, kawą, mlekiem. Miłego picia herbaty!
w oryginalnym przepisie na ciasteczka bierze się semolinę - to kasza manna z pszenicy durum. Można go zastąpić zwykłą małą semoliną.
woda różana (10 ml) jest używana jako środek aromatyzujący. Zastąpiłem go mlekiem i dodałem wanilinę.
ciasteczka Maamul pozostają miękkie przez długi czas i nie stają się nieświeże.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g