Nadziewane Arabskie ciasteczka Maamul

tradycyjne orientalne ciasteczka pochodzą z Libanu. Kruche ciasteczka Maamul w Turcji nazywane są również Hurmals Kurabye lub libańskie Kurabye. Jest uważany za świąteczne ciasteczka arabskich chrześcijan i jest tradycyjnie pieczony na takie święta jak Wielkanoc, Id al-Adha. Te pyszne, kruche ciasteczka są przygotowywane z kaszy manny i nadzienia z orzechów lub daktyli. Do tego potrzebne są specjalne formy. Ale w naszych sklepach nie spotkałem takich, więc możesz użyć improwizowanych środków.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 22 g
węglowodany 64 % 50 g
423 kcal
IG: 4 / 34 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz semolinę, zmiękczone masło i olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel wszystko, aż uzyskasz lepką jednorodną masę, podobną do okruchów. Przykryj folią i pozostaw do następnego dnia. Możesz to zrobić przez kilka godzin, ale lepiej w nocy lub w ciągu dnia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy czas minie, wlej drożdże z cukrem lekko ciepłym mlekiem. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aż powstanie mała czapka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, wanilinę, cukier puder, gałkę muszkatołową i przesiej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz mieszaninę suchych składników z okruchami semoliny i dokładnie zmiel.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej rozpuszczone drożdże, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Ciasto przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie robimy nadzienie do ciastek. Składniki na nadzienie orzechowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj orzechy w blenderze, aby poczuć małe ziarna.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekane orzechy łączą się z płynnym miodem i cynamonem, mieszają.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nadzienie można wykonać według własnego gustu. Powinien być wystarczająco plastyczny, aby można go było uformować.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Składniki na nadzienie daktylowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Moje daktyle, suche, usuń kości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zmiel daty w blenderze, dodaj olej roślinny. Nie jest konieczne osiągnięcie pełnej jednorodności masy, najważniejsze jest to, że można ją uformować.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu wyrabiania ciasta zaczynamy formować ciasteczka. Rzuć małą kulkę ciasta i nieco mniejszą kulkę nadzienia orzechowego. Spłaszcz kulkę ciasta do ciasta, połóż na niej kulkę nadzienia, przyklej i zwiń.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie ponownie spłaszcz kulkę nadzienia w okrągłe ciasto o grubości około 1 cm zwykłym nożem i widelcem dekorujemy ciasteczka z boków i góry według własnego uznania.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A możesz użyć zwykłych foremek do ciastek. Włóż piłkę z nadzieniem do formy i wciśnij.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Z nadzieniem daktylowym można w ten sposób uformować ciasteczka. Rozwałkuj kiełbasę z ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Spłaszcz go dłonią. Z pasty daktylowej zwijamy cieńszą kiełbasę i kładziemy na cieście.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ściskamy kiełbasę, zwijamy, ponownie dociskamy dłonią na całej długości. Pokrój ukośnie w romby.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Na górze diamentów możesz wykonać nacięcia nożem i lekko ścisnąć je na środku. Możesz tworzyć ciasteczka z nadzieniem w dowolny inny sposób.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ciasteczka układamy na naoliwionym pergaminie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni. 10-12 minut do rumieńca. Schłodzić gotowe ciasteczka.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Tradycyjnie Maamul posypuje się przed podaniem cukrem pudrem. Serwujemy ciasteczka z herbatą, kawą, mlekiem. Miłego picia herbaty!

w oryginalnym przepisie na ciasteczka bierze się semolinę - to kasza manna z pszenicy durum. Można go zastąpić zwykłą małą semoliną.
woda różana (10 ml) jest używana jako środek aromatyzujący. Zastąpiłem go mlekiem i dodałem wanilinę.
ciasteczka Maamul pozostają miękkie przez długi czas i nie stają się nieświeże.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy