skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim zrób ciasto na przyszły test. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj tam również suche szybko działające drożdże. Oddzielnie podgrzej mleko do stanu ciepłego - temperatura mleka powinna wynosić około 33-37 stopni Celsjusza. Wlej ciepłe mleko do mieszanki mąki i drożdży i dobrze wymieszaj łyżką stołową. Następnie przykryj miskę ciasta czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w cieple na około 40 minut lub nieco dłużej. W tym czasie drożdże powinny się aktywować, a ciasto zwiększy swoją objętość.
w międzyczasie przesiać resztę mąki pszennej. Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj do miski przesianą mąkę, sól i cukier, aby uzyskać zrównoważony smak, a także żółtko. Osobno rozpuść kawałek masła i włóż również do miski. Najpierw wymieszaj wszystkie składniki ze sobą zwykłą łyżką stołową. A następnie przenieś masę na powierzchnię roboczą i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Powstałe ciasto posyp lekko mąką i włóż z powrotem do miski. Ponownie przykryj ręcznikiem i podgrzej, aby się podniósł.
po półtorej godzinie, gdy ciasto wzrośnie co najmniej dwa, ponownie przenieś je na powierzchnię roboczą i podziel na małe równe kawałki. Z tych kawałków uformuj zgrabne okrągłe bułeczki.
połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i przenieś na niego uformowane bułki. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około pół godziny.
w międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
przygotuj mieszankę do przykrycia bułek. Aby to zrobić, wymieszaj jajko z odrobiną mleka.
gdy bułki znów się "dopasują", posmaruj wierzch bułek mieszanką mleka i jajka i posyp sezamem. Umieść blachę do pieczenia z bułkami w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut w zależności od ich wielkości. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g