bułeczki do mini burgerów

wypróbuj te najdelikatniejsze domowe bułeczki! Bułki do mini burgerów przygotowane według tego prostego przepisu są niezwykle miękkie i puszyste. Są idealne do małych burgerów z różnymi dodatkami i są bardzo lubiane przez dzieci ze względu na apetyczny wygląd i niewielkie rozmiary. Takie hamburgery są idealne na popołudniową przekąskę, piknik wyjazdowy, można je zabrać ze sobą na lunch.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 69 % 40 g
274 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

przede wszystkim zrób ciasto na przyszły test. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj tam również suche szybko działające drożdże. Oddzielnie podgrzej mleko do stanu ciepłego - temperatura mleka powinna wynosić około 33-37 stopni Celsjusza. Wlej ciepłe mleko do mieszanki mąki i drożdży i dobrze wymieszaj łyżką stołową. Następnie przykryj miskę ciasta czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w cieple na około 40 minut lub nieco dłużej. W tym czasie drożdże powinny się aktywować, a ciasto zwiększy swoją objętość.

w międzyczasie przesiać resztę mąki pszennej. Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj do miski przesianą mąkę, sól i cukier, aby uzyskać zrównoważony smak, a także żółtko. Osobno rozpuść kawałek masła i włóż również do miski. Najpierw wymieszaj wszystkie składniki ze sobą zwykłą łyżką stołową. A następnie przenieś masę na powierzchnię roboczą i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Powstałe ciasto posyp lekko mąką i włóż z powrotem do miski. Ponownie przykryj ręcznikiem i podgrzej, aby się podniósł.

po półtorej godzinie, gdy ciasto wzrośnie co najmniej dwa, ponownie przenieś je na powierzchnię roboczą i podziel na małe równe kawałki. Z tych kawałków uformuj zgrabne okrągłe bułeczki.

połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i przenieś na niego uformowane bułki. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około pół godziny.

w międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

przygotuj mieszankę do przykrycia bułek. Aby to zrobić, wymieszaj jajko z odrobiną mleka.

gdy bułki znów się "dopasują", posmaruj wierzch bułek mieszanką mleka i jajka i posyp sezamem. Umieść blachę do pieczenia z bułkami w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut w zależności od ich wielkości. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy