bułeczki waniliowe z cukrem cynamonowym

bonus dziewięć form domowych wypieków do przepisu! Ciesz się domowymi wypiekami-delikatnymi i aromatycznymi maślanymi pączkami z nadzieniem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 74 % 45 g
277 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne bułeczki z cukrem i cynamonem, przygotowujemy niezbędne do tego produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby aktywować, wlej jedenaście gramów szybko działających suchych drożdży do kubka z pięciuset gramami ciepłego mleka, dodaj dwie łyżki cukru, cztery łyżki mąki, dobrze wymieszaj trzepaczką i umieść na dwadzieścia minut w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij dwa jaja kurze do odpowiedniego pojemnika, rozłóż pięćdziesiąt gramów masła, wymieszaj trzepaczką i dodaj szczyptę soli, cztery łyżki cukru, jedną łyżeczkę cukru waniliowego ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej drożdże z kubka do odpowiedniego pojemnika z przygotowaną mieszanką jajeczną, która jest dobrze aktywowana i mieszana przez dwadzieścia minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W częściach przesiać do pojemnika przez sito dziewięćset gramów mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto i dodajemy trochę mąki, jeśli przykleja się do dłoni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto rozprowadzamy na posypanym mąką stole, dla wygody smarujemy ręce olejem roślinnym i bardzo dobrze ugniatamy przez około dziesięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowane ciasto wyjmujemy do odpowiedniego pojemnika, przykrywamy serwetką i umieszczamy w ciepłym miejscu od trzydziestu do czterdziestu stopni, w naszym przypadku w ciepłym piekarniku na godzinę i dziesięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż dobrze wyrośnięte ciasto na stole wysmarowanym olejem roślinnym i dokładnie ugniataj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z ciasta tworzymy puste bułki o tej samej wadze i objętości w postaci osobliwych kulek. Do nadzienia wymieszaj w misce pół łyżeczki cynamonu z czterema łyżkami cukru. Rozwałkuj kulki na ciasto, najlepiej Okrągły kształt, wykonaj paski o szerokości do pięciu centymetrów i posmaruj olejem roślinnym przygotowanym nadzieniem z cukru cynamonowego do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwijamy nasze półfabrykaty w postaci rolek, warkoczy, wycinamy i wykonujemy bułki o różnych kształtach dziewięciu rodzajów. Kładziemy bułki na blasze do pieczenia z pergaminem i pokrywamy serwetką przez czterdzieści minut w ciepłe miejsce do proofingu. Posmaruj dwukrotnie powiększone bułki ubitym jajkiem kurzym i włóż do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na dwadzieścia minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, posmaruj bułki masłem, a następnie przykryj serwetką i pozwól im ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pyszne, delikatne i aromatyczne bułeczki na talerzu. Miłej herbaty dla wszystkich!

waniliowe, maślane bułeczki wspaniała rodzinna tradycja. Zgodnie z naszym przepisem ciasto okazuje się jak puch, domowe bułeczki są delikatne i pachnące o smaku cynamonu.
ciesz się domowymi wypiekami, miłą herbatą! Mój bonus w tym filmie to 9 domowych form do pieczenia! Powodzenia w gotowaniu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy