skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne bułeczki z cukrem i cynamonem, przygotowujemy niezbędne do tego produkty z przyprawami.
Krok 2:
Aby aktywować, wlej jedenaście gramów szybko działających suchych drożdży do kubka z pięciuset gramami ciepłego mleka, dodaj dwie łyżki cukru, cztery łyżki mąki, dobrze wymieszaj trzepaczką i umieść na dwadzieścia minut w ciepłym miejscu.
Krok 3:
Rozbij dwa jaja kurze do odpowiedniego pojemnika, rozłóż pięćdziesiąt gramów masła, wymieszaj trzepaczką i dodaj szczyptę soli, cztery łyżki cukru, jedną łyżeczkę cukru waniliowego ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Wlej drożdże z kubka do odpowiedniego pojemnika z przygotowaną mieszanką jajeczną, która jest dobrze aktywowana i mieszana przez dwadzieścia minut.
Krok 5:
W częściach przesiać do pojemnika przez sito dziewięćset gramów mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką.
Krok 6:
Zaczynamy wyrabiać ciasto i dodajemy trochę mąki, jeśli przykleja się do dłoni.
Krok 7:
Ciasto rozprowadzamy na posypanym mąką stole, dla wygody smarujemy ręce olejem roślinnym i bardzo dobrze ugniatamy przez około dziesięć minut.
Krok 8:
Gotowane ciasto wyjmujemy do odpowiedniego pojemnika, przykrywamy serwetką i umieszczamy w ciepłym miejscu od trzydziestu do czterdziestu stopni, w naszym przypadku w ciepłym piekarniku na godzinę i dziesięć minut.
Krok 9:
Rozłóż dobrze wyrośnięte ciasto na stole wysmarowanym olejem roślinnym i dokładnie ugniataj.
Krok 10:
Z ciasta tworzymy puste bułki o tej samej wadze i objętości w postaci osobliwych kulek. Do nadzienia wymieszaj w misce pół łyżeczki cynamonu z czterema łyżkami cukru. Rozwałkuj kulki na ciasto, najlepiej Okrągły kształt, wykonaj paski o szerokości do pięciu centymetrów i posmaruj olejem roślinnym przygotowanym nadzieniem z cukru cynamonowego do smaku.
Krok 11:
Zwijamy nasze półfabrykaty w postaci rolek, warkoczy, wycinamy i wykonujemy bułki o różnych kształtach dziewięciu rodzajów. Kładziemy bułki na blasze do pieczenia z pergaminem i pokrywamy serwetką przez czterdzieści minut w ciepłe miejsce do proofingu. Posmaruj dwukrotnie powiększone bułki ubitym jajkiem kurzym i włóż do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na dwadzieścia minut.
Krok 12:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, posmaruj bułki masłem, a następnie przykryj serwetką i pozwól im ostygnąć.
Krok 13:
Rozłóż pyszne, delikatne i aromatyczne bułeczki na talerzu. Miłej herbaty dla wszystkich!
waniliowe, maślane bułeczki wspaniała rodzinna tradycja. Zgodnie z naszym przepisem ciasto okazuje się jak puch, domowe bułeczki są delikatne i pachnące o smaku cynamonu.
ciesz się domowymi wypiekami, miłą herbatą! Mój bonus w tym filmie to 9 domowych form do pieczenia! Powodzenia w gotowaniu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g