skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Ten jest przygotowywany bez mąki pszennej, więc okazuje się, że jest prawie dietetyczny. Zastosowanie twarogu w tym wypieku nie tylko sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i smaczniejsze, ale także zdrowe, bogate w wapń. Płatki owsiane myjemy czystą wodą i suszymy. Połowę płatków owsianych za pomocą młynka do kawy lub innego podobnego urządzenia zamieniamy w mąkę.
Krok 2:
Przenieś drugą połowę całych płatków do głębokiej miski i napełnij kefirem, pozostaw na 20 minut, aby dobrze spuchły.
Krok 3:
Twaróg najlepiej nadaje się do ciasta naturalnego rustykalnego. Jeśli chcesz przygotować niskokaloryczne ciasto, możesz użyć niskotłuszczowego twarogu. Włóż twaróg do innej miski, wbij jajko kurze, dodaj trochę cukru lub miodu do smaku i pożądania. Zmiel te składniki razem blenderem lub mikserem, aż będą pastowate.
Krok 4:
Uwolnij banana ze skórki i ugniataj w puree. Może zastąpić cukier w cieście, a ponadto nada ciastu przyjemny aromat.
Krok 5:
Rodzynki myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 15 minut do pęcznienia. Następnie spuść wodę, wysusz rodzynki. W razie potrzeby można użyć innych suszonych owoców, takich jak suszone śliwki i suszone morele. Suszone owoce należy również umyć, ugotować na parze i drobno posiekać, pokroić w kostkę.
Krok 6:
Połącz masę twarogową i owsianą w misce, dodaj mąkę owsianą, rodzynki, puree bananowe i proszek do pieczenia. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę waniliny, aby uzyskać przyjemny aromat. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Pozostaw ciasto na stole na 25 minut.
Krok 7:
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i posypujemy spód i boki mąką owsianą lub pszenną, aby ciasto po upieczeniu można było łatwo wyjąć z formy. Piec ciasto przez około 30 minut, aż się zarumieni. Wyjmij z formy, pozwól jej trochę ostygnąć.
Krok 8:
Podawaj ciasto do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g