skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W tym przypadku bierze się mrożoną fasolę. Jeśli w sezonie letnim używa się świeżych młodych strąków fasoli, należy je umyć i usunąć końcówki po obu stronach każdego strąka. Gotuj fasolę w osolonej wodzie do miękkości, spuść wodę. Mrożone warzywa można gotować bez rozmrażania. Jeśli strąki są świeże, po ugotowaniu ostudzimy je trochę i pokroimy na kawałki o długości 4-5 cm.
Krok 3:
Ostrożnie umyj jajka, rozbij je w wygodnym pojemniku. Ubijaj do uzyskania gładkości. Możesz użyć zwykłego widelca lub trzepaczki.
Krok 4:
Dodaj mleko, sól do smaku i jeszcze raz ubij. Dodając sól, należy wziąć pod uwagę słoność sera, aby omlet nie był solony. W razie potrzeby do mieszanki omletów można dodać przyprawy, takie jak czarny mielony pieprz.
Krok 5:
Zmiel ser na grubej tarce. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem, równomiernie rozłóż zieloną fasolkę na dnie formy.
Krok 7:
Posyp fasolę serem.
Krok 8:
Następnie posiekane zioła.
Krok 9:
Wypełnij wszystko mieszanką jajeczno-mleczną.
Krok 10:
Pieczemy omlet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni.
Krok 11:
Wyjmij gotowy omlet, polej stopionym masłem. Kroimy na porcje i podajemy. Smacznego!
Zielenina może być używana do dowolnego smaku. Odpowiednia pietruszka, zielona cebula, seler liściasty.
korzystając z tego przepisu, możesz ugotować omlet z kalafiorem, brokułami lub bakłażanem. W takim przypadku kapustę należy również ugotować, a bakłażany lekko usmażyć na oleju roślinnym z obu stron.
omlet można gotować na patelni, w piekarniku lub na parze. Gotowanie na patelni jest najszybszą opcją, gotowanie na parze jest bardziej dietetyczne. W tym przepisie omlet z fasolą piecze się w piekarniku, ale można go przygotować na dowolny sposób. W każdym przypadku będzie smaczny i zdrowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g