omlet z fasolką szparagową

świetna opcja na pełne śniadanie. Jaja kurze mają wysoką wartość odżywczą, więc omlet przygotowany na śniadanie naładuje organizm niezbędną energią i energią rano. Fasola zwiększa użyteczność omletu. W końcu zawiera dużą ilość błonnika, dobrze przyswajalnych białek i węglowodanów. Możesz podać omlet z zieloną fasolą jako niezależne danie na śniadanie lub jako opcję lekkiej kolacji. Omlet może być również dodatkiem do każdego przystawki.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 10 % 2 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym przypadku bierze się mrożoną fasolę. Jeśli w sezonie letnim używa się świeżych młodych strąków fasoli, należy je umyć i usunąć końcówki po obu stronach każdego strąka. Gotuj fasolę w osolonej wodzie do miękkości, spuść wodę. Mrożone warzywa można gotować bez rozmrażania. Jeśli strąki są świeże, po ugotowaniu ostudzimy je trochę i pokroimy na kawałki o długości 4-5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie umyj jajka, rozbij je w wygodnym pojemniku. Ubijaj do uzyskania gładkości. Możesz użyć zwykłego widelca lub trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko, sól do smaku i jeszcze raz ubij. Dodając sól, należy wziąć pod uwagę słoność sera, aby omlet nie był solony. W razie potrzeby do mieszanki omletów można dodać przyprawy, takie jak czarny mielony pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel ser na grubej tarce. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę olejem, równomiernie rozłóż zieloną fasolkę na dnie formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp fasolę serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie posiekane zioła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij wszystko mieszanką jajeczno-mleczną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy omlet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowy omlet, polej stopionym masłem. Kroimy na porcje i podajemy. Smacznego!

Zielenina może być używana do dowolnego smaku. Odpowiednia pietruszka, zielona cebula, seler liściasty.
korzystając z tego przepisu, możesz ugotować omlet z kalafiorem, brokułami lub bakłażanem. W takim przypadku kapustę należy również ugotować, a bakłażany lekko usmażyć na oleju roślinnym z obu stron.
omlet można gotować na patelni, w piekarniku lub na parze. Gotowanie na patelni jest najszybszą opcją, gotowanie na parze jest bardziej dietetyczne. W tym przepisie omlet z fasolą piecze się w piekarniku, ale można go przygotować na dowolny sposób. W każdym przypadku będzie smaczny i zdrowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy